Osmanlı Padişahlarının ölüm sebepleri

Osmanlı Padişahlarının ölüm sebepleri
  1. OSMAN GAZİ

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu olan Osman Gazi 1326'da kalp yetmezliğinden öldü.

  1. ORHAN GAZİ

Osmanlı Devleti’nin sağlam temeller üzere kurulması için büyük mücadele veren Orhan Gazi tahtta en uzun süre kalan padişah olmasıyla da bilinir. Orhan Gazi, 82 yaşındayken felç sebebiyle hayata gözlerini yummuştur.

  1. ŞEHİD OLAN TEK PADİŞAH: I. MURAD

Harp sahasında şehit olan tek Osmanlı padişahıdır. 15 Haziran 1389'da Sırpların büyük bir bozguna uğratıldığı Birinci Kosova Savaşı sırasında yanındakilerin savaşın kazanıldığını düşünerek savunmayı gevşetmeleri sonucunda Sırp Kralı Lazar'ın damadı Miloş Obroneviç göğsünde sakladığı hançeri Birinci Murad’ın kalbine saplayarak sultanı şehit etti.

  1. YILDIRIM BAYEZİD İNTİHAR MI ETTİ?

Kendisine her ihtiyaç duyana yıldırım gibi yetişmesi sebebiyle Emir Sultan tarafından Bursa’da ‘Bayezid im, sen Yıldırım oldun” demesiyle yıldırım unvanıyla anılan Bayezid, 1402'de Ankara Muharebesi'nde Timur'a esir düştü. Birçok kaynakta içine düştüğü durumu hazmedemeyen padişahın, yüzüğündeki zehri içerek 8 Mart 1403'te Akşehir'de intihar ettiği söylenir. Fakat Mükrimin Halil Yinanç ve İsmail Hakkı Uzunçarşılı gibi tarihçiler, bu iddianın gerçek dışı olduğunu delilleriyle ortaya koydular. Kuvvetli kaynaklar Yıldırım Bâyezid’in şiddetli sıtma, nefes darlığı ve keder dolu hayattan meydana gelen çeşitli hastalıkların bir araya gelmesinden vefat ettiği konusunda hemfikirdir.

  1. ÇELEBİ MEHMET

Fetret Devri'nden sonra Anadolu'daki beylikleri tekrar bir araya toplamayı başaran Sultan Mehmed Çelebi'ye Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci kurucusu gözüyle bakılmaktadır. Edirne civarında atla gezerken inme sebebiyle attan düştüğü ya da yaban domuzu avında kalp krizi geçirdiği  saraya kaldırıldıktan bir gün veya bir müddet sonra 28 yaşında öldüğü bilinmektedir.

  1. II. MURAD

Osmanlı devletinin 6. Padişahı olan II. Murad şiddetli bir baş ağrısı sebebiyle yatağa düşmüş ve üç gün sonra da hayata gözlerini yummuştur. Ölüm sebebi beyin kanaması veya beyindeki bir tümördür.

  1. FATİH SULTAN MEHMED ZEHİRLENDİ Mİ?

İstanbul’u fethederek çağ açıp kapayan Osmanlın Devletinin 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmed 1481'de Mısır Memlük Devleti üzerine sefere çıktı. Gebze yakınlarında hastalanınca Başhekimi Yakup Paşa müdahale etti, ancak sultanı tedavi edemeyince eski Başhekim Lari, sultanı iyileştirmekle görevlendirildi. Lari bazı ilaçlar vererek padişahın sancısını azaltmak istedi fakat ilaçların bir faydası olmadı. Fatih kısa bir komadan sonra 31 Mayıs 1481'de Gebze'de Hünkar Çayırı (Tekfur Çayırı)'nda öldü.

Fatih Dönemi uzmanı Franz Babinger, sultanın zehirlenerek öldürüldüğünü iddia etti. Bu görüş ilim çevrelerinde günümüze kadar süren tartışmalara sebep oldu. Şehabedin Tekindağ ve başka bilim adamları da sultanın ölümünün eceliyle olduğu, zehirlenmediğini savundular. Bütün araştırmalara rağmen Fatih'in ölümündeki sır çözülemedi.

  1. II. Bayezid

Nisan 1512'de askerin isyanı sonucunda oğlu Yavuz Sultan Selim lehine tahttan çekildikten sonra ömrünün kalanının geçireceği Dimetoka'ya doğru yola çıktı, ancak buraya varamadan yolda öldü. Dindarlığı sebebiyle Beyazid-i Veli lakabıyla da anılan II. Bayezid’in ihtiyarlık hastalığı sebebiyle öldüğü ya da kendisini tahttan indiren oğlu Sultan Selim tarafından zehirlendiği de söylenir. 

  1. YAVUZ SULTAN SELİM

Osmanlı Devleti’nin Yavuz lakaplı padişahı Sultan Selim, 8 yıl gibi kısa bir süre padişahlık yapmasına rağmen devletin sınırlarını genişletmiş hatta Osmanlı Padişahlarına halifelik unvanı kazandırmıştı.

Padişahlığı boyunca seferden sefere koşan Padişah diyabet hastasıydı ve aynı zamanda iki omuzu arasındaki şirpençe (şarbon, antraks) çıbanının, kan zehirlenmesine (septisemi) yol açması sebebiyle yine sefer halindeyken Çorlu’da vefat etti.

  1. KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

Batılı kaynaklarda Muhteşem Süleyman olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman, 1566'da Zigetvar Kuşatmasının son günü 6/7 Eylül gecesi ihtiyarlık çöküntüsüne; yorgunluk, gut, dizanteri, anjin ve inme eklenmesi sonucunda bir haftalık bir hastalıktan sonra Zigetvar ‘da hayata gözlerini yumdu.

  1. II. SELİM

Osmanlı Devleti’nin duraklama döneminin ilk padişahı II. Selim saray hamamında ayağı kayıp yan üstü düştükten sonra humma ve mide rahatsızlığının eklenmesiyle vefat etmiştir.

12-  III. MURAD

12. Osmanlı padişahı olan Sultan Murad kendisini dört gün boyunca yatağa düşüren hastalığından sonra hayata gözlerin yumdu. O zaman tam olarak sebebi bilinemese hastalığı prostat kanseriydi.

13- III. MEHMED

1603 yılında tahta çıkan III. Mehmet kalp hastasıydı ve oldukça endişeli bir insandı. Hatta bir gün saraya dönerken yolda karşılaştığı bir meczup, "56 gün sonra gelecek kazadan kurtulamazsın. Gafil olma padişahım" demişti. Bu olay Sultanı derinden etkiledi, yemeden içmeden kesildi ve nihayet kalp krizi geçirerek öldü.

14-  I. AHMET

1603'te Eyüp Sultan'da kılıç kuşanarak tahta geçti. Dinine bağlı bir insan olan Sultan I. Ahmet’in en önemli eseri Sultanahmet Camii’dir. Sultan caminin temelleri kazılırken bizzat eteğinde toprak taşıdı. I.Ahmet Osmanlı Devleti’nin trajedisi olan kardeş katli kanununu kaldırdı yerine de Ekber ve erşet (ailenin aklı başında olan en büyük üyesi) sistemini getirdi. Böylece üç oğlu da (Genç Osman, IV. Murad ve İbrahim) padişah oldu. Kardeşi Mustafa'yı da önceki padişahlar gibi katletmeyen ve yaşamasına izin veren Sultan’ın kardeşi Mustafa da padişah oldu.

Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs sonucu 27 yaşında vefat etti. ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi.

15- I. MUSTAFA

Babasının ölümünden sonra tahta geçen I. Mustafa daha sonra tahttan indirildi. Ancak ikinci kez tahta çıkması da uzun sürmedi. Ama o saltanat istemiyordu. İkinci kez tahta geçmesi teklif edildiğinde Kuran-ı Kerim okuduğunu ve padişahlık istemediğini söyledi.

Sultan Birinci Mustafa, ikinci padişahlığının başlamasından bir buçuk yıl sonra şeyhülislâm fetvası ile tekrar tahttan indirildi. Fetvanın gerekçesi olarak da “Aklî dengesi tam olmayan birisinin halife olamayacağı” gösterildi. Sultan Birinci Mustafa tahttan indirildikten on altı yıl sonra, Topkapı Sarayı’nda geçirdiği sara nöbeti sonucu hayata gözlerini yumdu

16- GENÇ OSMAN

Genç Osman 14 yaşında iken, amcası Sultan I.Mustafa'nın tahttan indirilmesi üzerine tahta oturdu. II. Osman Osmanlı tarihinde isyan sonucu öldürtülen ilk padişahtır. Çevresindekilerin yanlış yönlendirmesi ve kendisinin de gençliğinin verdiği tecrübesizlik sonucu hal edildi ve hal edilmesinden bir gün sonra yeniçeriler tarafından Yedikule’de kementle boğuldu.

17- IV. MURAD

Osmanlı Devleti’nin en karışık zamanlarında çocuk denecek bir yaşta padişah olan IV. Murad katı kurallarıyla bilinen bir padişahtır. Osmanlı hanedanının genetik hastalığı Gut sebebiyle hayata gözlerini yummuştur.

18- SULTAN İBRAHİM

Tahta çıktıktan sonra öldürülen bir diğer padişah da Sultan İbrahim'dir. Sultan İbrahim bir isyanla tahtan indirildikten sonra yerine küçük yaştaki oğlu Mehmet geçirildi ve sultan hapsedildi. Ancak feryatları bütün saray halkını etkiliyordu. Yeniden tahta çıkmasını isteyenlerin arttığı düşünülerek hapsedildiği yerde isyancılar tarafından boğduruldu.

19- IV. MEHMED

Ava olan düşkünlüğünden dolayı Avcı Mehmet olarak anılan padişah tahttan indirildikten sonra dört yıl hapis hayatı yaşadı. Yakalandığı zatürrenin ilerlemesi sonucu öldü.

20-II. SÜLEYMAN

40 yıl boyunca sarayda hapsedildikten sonra tahta çıktı. Padişahlığı Viyana'daki bozgun yıllarına denk gelen Sultan, sıkıntılı geçen dört yıllık saltanattan sonra iki yıldır devam eden istiska (hydropisie, vücutta su toplanması) sebebiyle 14 gün ağır yattıktan sonra Edirne’de vefat etti.

21-II. AHMET

Kardeşi II. Süleyman’ın yerine 49 yaşında tahta çıkan padişah 52 yaşında ödemden hayata gözlerini yumdu.

 22- II. MUSTAFA

Osmanlı döneminin en zor dönemlerinde tahta geçen padişah bir isyan sonucu tahttan indirildi, bu olayın üzüntüsünü üzerinden atamadan prostat kanserinden öldü.

23-III. AHMED

Eğlenceleriyle meşhur Lale Dönemi'nin padişahı olan Üçüncü Ahmed, Patrona Halil isyanı sonucu tahttan indirildi. Yıllarca Topkapı Sarayı'nda hapis hayatı yaşadıktan sonra, şeker hastalığının vücudunda meydana getirdiği tahribatın sonucunda hayata gözlerini yumdu.

24- I. MAHMUD

21 Yıl padişahlık yaptıktan sonra, Ata binemeyecek vaziyette hasta olduğu halde Cuma selâmlığına çıktı. Namazdan sonra silahtar ağanın kolunda güçlükle yürüyerek ata bindirildi. Saray kapısından girişte maiyetinin kolları arasında kalp krizinden vefat etti.

25- III. OSMAN

Uyluğundaki lupus (kurt uru, deri veremi) çıkarıldıktan sonra rahatsızlandı. Donanmanın seferden dönüşünü seyretmek üzere Sarayburnu Kasrı’na çıktıktan sonra fenalaştı. Saraya dönüşte kan zehirlenmesinden (septisemi) vefat etti.

26- I. ABDÜLHAMİD  

Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Rusların Özi kalesini alıp, halkını kılıçtan geçirdiği haberi üzerine teessüründen inme indirdi; sabaha karşı vefat etti.

27- III. SELİM

Osmanlı Develti’nin yenilikçi padişahlarından olan Sultan III. Selim, Kabakçı İsyanıyla Mayıs 1807'de tahtan indirildi, yerine IV Mustafa geçirildi. Saray'da hapsedilen padişahı tekrar tahta çıkarmak için Nizam-ı Cedit taraftarları Rusçuk'ta örgütlendiler. Alemdar Mustafa Paşa, da Sultan Selim’i tahta geçirmek için bir orduyla İstanbul’a geldi ancak Sultan’ın öldürülmesini engelleyemedi.  

28- IV. MUSTAFA

Üçüncü Selim'i öldürten Dördüncü Mustafa'da aynı akıbete uğradı. Askerlerin Dördüncü Mustafa'yı tekrar tahta çıkarmaya teşebbüs etmesi üzerine tahtını emniyete almak isteyen İkinci Mahmud taraftarların tarafından boğduruldu.

29- II. MAHMUD

Osmanlı Döneminin en köklü yeniliklerine imza atan  II. Mahmut yakalandığı verem hastalığından kurtulamayarak, 1 Temmuz 1839 günü dinlenmek için gittiği kardeşi Esma Sultan'ın Çamlıca'daki köşkünde, 54 yaşında vefat etti.

30- ABDÜLMECİD

1839 Tanzimat Dönemini başlatan Sultan babası İkinci Mahmud gibi veremden öldü.

31- SULTAN ABDÜLAZİZ

İNTİHAR MI ETTİ? ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?

1861 ile 1876 yılları arasında Osmanlı Padişahı olan Sultan Abdülaziz de Fatih'ten sonra ölümü en fazla tartışılan padişahtır. Tahttan indirildikten birkaç gün sonra 4 Haziran 1876'da Feriye Sarayı'nda bilekleri kesilmiş bir halde bulundu. Padişahın tahttan indirilmenin üzüntüsü ile intihar ettiği söylendi. Ancak  Sultan isyancılarca intihar süsü verilerek bilekleri kesilmek suretiyle katledilmişti.

32- V. MURAD

Tahtta en kısa süre kalan ve mason olduğu iddialarıyla tartışmalara konu olan V. Murad Şeker hastalığının vücudunda meydana getirdiği tahribat sonucu öldü.

33- II. ABDÜLHAMİD

Osmanlı tarihinin son imparatoru II. Abdülhamid, 76 yaşındayken yakalandığı zatürrenin ilerlemesi sonucu veremden vefat etti.

34- V. MEHMED REŞAD Müzmin şeker hastası olan Padişah şekerin vücudunda yaptığı tahribat sonucunda hayata gözlerini yumdu.

31/32

 35- VI. MEHMED VAHİDEDDİN

Son Osmanlı padişahı olan Vahdettin San-Remo'da 16 Mayıs 1926'da kalp krizi sebebiyle öldü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.