Renkli Doppler Nedir?

Renkli doppler, ultrason görüntüleme tekniklerindendir. Damarlarda olan kan akşını tespit edilmesinde kullanılmaktadır.

Renkli Doppler Nedir?

Renkli doppler, ultrason görüntüleme tekniklerindendir. Damarlarda olan kan akşını tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Yüksek frekanslı ses dalgalarıyla görüntülenmekte olan damarlarda, kan akışı izlendiği gibi daralmaya sebep etkenler de gözlenmektedir. Genital organlar, beyin, karaciğer, kol, bacak ve boyun gibi vücudun birçok noktasında kullanılan renkli doppler çekimi gebelikte de çok fazla tercih edilmektedir. Gerçek zamanlı görüntü veren bu çekimde anne dışında bebeğin de sağlık durumu incelenmektedir.

Gri renkli ultrason kullanımında daha detaylı veriler elde edebilmek için renkli görüntü alınmaktadır. Bu yöntemde kan akışı incelenmekte ve problemler öğrenilmektedir. Ayrıca iç organların incelenmesinde de fazlasıyla önem arz eder. Siyah-beyaz ultrasonografi yöntemini destekleme de kullanılan işlemdir.

Renkli Doppler Nasıl Çekilir?
Özel bir hazırlık gerektirmeyen renkli doppler işlemlerinde çekilecek olan noktaya ultrason jelinden sürülmektedir. Prob cihazı gezdirilmesi ile grafik ve resimler ekrana yansıtılmaktadır.

Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?
-Vücudun birçok noktasındaki toplardamar ve atardamar hastalıklarının tespiti için tercih edilen renkli doppler ultrason;
-Hamilelik süresince fetüs gelişiminin ve anomalinin tespiti,
-Böbrek damarlarının incelenmesi,
-Boyun damarları diye bilinen vertebrel arter ve karotislerin incelenmesi,
-Kol ve bacak damarlarının incelenmesi,
-Genital organlarda oluşan tümör ya da kitlelerin, erektil disfonksiyon bozukluğunun tespiti,

Sonucu Ne Zaman Çıkar?
Yaklaşık 40-45 dakika süren renkli doppler işleminde sonuçlar kısa süre içerisinde çıkmaktadır. Görüntülemede çıkan değerler uzman doktorlar tarafından imzalanıp hazırlanmaktadır. Doktor sonuçlar kısa bir süre sonra hasta ile paylaşabilmektedir. Renkli doppler esnasında anormal bir durumla karşılaşıldığında hastadan ek bir şekilde bazı tahliller de istenebilmektedir.

Aç Karnına mı Çekilir?
Özellikle aç karna olma durumuna gerek yoktur. Karın içerisinde bulunan organların incelemesinde bağırsaklarda gaz oluşma olasılığına karşı aç olunmasında yarar vardır.

Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?
Renkli ultrasonlar en çok iç hastalıklarını göstermektedir. Bu sebeple beklentileri kusursuzca karşılamaktadır. Renkli ultrason ile özellikle kalp ve böbrek hastalık tanısı konulabilmektedir.

Check UP Nedir?
Herhangi bir sağlık problemi belirtisi olmayanların, olası sağlık problemlerinin erken teşhisi ve ilerlemeden tedavisinin amacı ile check up genel sağlık taramasından geçtikleri işlemdir. Check up yaptıranların, herhangi bir sağlık problemi çıktığında, problemin erken teşhisi edilmesi, dolayısıyla kolay ve başarılı tedavi görülmesi mümkündür.

Check UP Neleri Kapsar?
Bazı standart paketler yaşa ve cinsiyete göre yapılmıştır. Fakat bilinen bir aile geçmişinde genetik rahatsızlık, teşhis edilen kronik rahatsızlık, sigara ya da alkol kullanımı ya da madde kullanımı geçmişi bulunuyorsa, buna yönelik paketlere ihtiyaç olunur. 65 yaş üzeri hastalarda yaşlı kontrolü öncelikli duruma getirilebilir. Her yaş ve cinsiyet için önerilen paketlerin dışında kişiye özgü rezerve edilen farklı paneller bulunur.

Check UP Nasıl Yapılır?
İlk olarak testi isteyenin detaylı olarak tıbbi geçmişi ve genel sağlık durumu alınmaktadır. Teşhis edilen herhangi bir tıbbi durum bulunuyorsa, alınan ya da öncesinde alınan tedavi ve ailenin tıbbi geçmişi kaydedilir. Sonrasında ayrıntılı fizik muayene yapılır ve herhangi bir bulgu sisteme kaydedilir.

Check UP Ne Kadar Sürer?
Öncelikle, zaman sağlık merkezinin kalitesine de bağlıdır. Genel de check-up aşamalı olarak uygulanmaktadır. Bu, ilk olarak gerekli kontrollerin gerçekleştiği anlamı taşımaktadır. Hemen sonrasında hasta için görüşme sağlanır. Tüm aşamalar bir gün içerisinde bitmelidir. Check up için süre ortalama olarak 12-24 saattir.

Check UP Neden Yaptırmalısınız?
-Kanser veya ani ölüm riski bulunuyorsa %90-95’e kadar tahmin edilebilmektedir. Bu açıdan önlem ve tedavilerde erken süreçte harekete geçilebilmektedir.
-Check up taramasından sonra alınacak tedbirler ve öneriler ile birçok hastalığın risklerini minimuma indirmek ve tedavi kesin bir şekilde yapmak mümkündür.
-Kilo ve beslenme problemleri bulunuyorsa, bunlar hakkında bilgi alınabilir.
-Tüm sağlık durumlarında geniş bir tarama yapılması, alınacak tedbirler ile geleceğe güvenle bakabilirsiniz.

Ultrason nedir?
Ultrason
, yüksek frekansta ses dalgasının kullanıldığı görüntüleme yöntemidir. Yan etkisi olmadığından özellikle gebelik esnasında en fazla tercih edilen görüntüleme yöntemidir.

Ultrason nasıl çekilir?
İncelenmek istenen noktaya, ses dalgasının iletimini sağlayan ve kayganlık yapan jel sürülmektedir. Prob ya da transdüser isimli cihazlar ile incelenmek istenen noktaya yüksek frekansta ses dalgaları iletilmektedir. Ses dalgalar, transdüser kablosunun bağlı bulunduğu ultrason cihazına canlı görüntüler şeklinde geri iletilmektedir.

Ultrason hangi alanlarda kullanılır?
Teknologlar, vücudun bölümlerinin görüntüsünü alabilmek için ultrason teknolojisini kullanabilmektedir. Tıp uzmanları, karın problemleri, dolaşım, doğum, üroloji, kas-iskelet sistemi ve daha birçok durum için ultrason testleri istemektedir. Bunlar;
-Mesane,
-Safra kesesi,
-Üreme organları,
-Tiroit,
-Kalp ve kan damarları,
-Dalak,
-Pankreas,

Ultrason çeşitleri nelerdir?
Ultrason çeşitleri şöyledir:
-3D Ultrason,
-Pelvik Ultrason,
-Böbrek Ultrasonu,
-4 Boyutlu Ultrason,
-Meme Ultrasonu,
-Renkli Doppler Ultrasonu,
-Detaylı Ultrason,
-Doppler Ultrasonografi,
-Renkli Ultrason,
-Tüm Batın Ultrasonu,
-Tiroid Ultrasonu,
-Karaciğer Ultrasonu,
-Ekokardiyografi,

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.