Renkli Doppler Ultrason

Ultrason görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli doppler, damarlardaki kan akışının tespit edilmesinde kullanılır. Gerçek zamanlı olarak görüntü veren bu çekim yönteminde anne ile bebeğin de sağlık durumu incelenir.

Renkli Doppler Ultrason

Ultrason görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli doppler, damarlardaki kan akışının tespit edilmesinde kullanılır. Gerçek zamanlı olarak görüntü veren bu çekim yönteminde anne ile bebeğin de sağlık durumu incelenir.

Kadın sağlığı dünyadaki birçok canlı türünün belki de en önemli birkaç tanesinden biridir. Çünkü kadın doğurandır, annedir, şefkat yuvasıdır. Bu nedenle bugün kadın sağlığı ve teknoloji arasındaki ilişki çok önemli bir noktayı temsil etmektedir. Rahim filmi bir kadının neredeyse ergenliğe girmesinden itibaren en önemli, en dikkatli olması gereken sağlık işlemlerinden birisidir. Renkli doppler ultrason denilen ultrason yöntemi hem hamilelikte hem de hamilelik dışı bazı durumlarda kadınlara yardımcı olan çok önemli başka bir sağlık işlemidir. Kıymetli annelerimiz, ablalarımız için teknoloji bu anlamda çok kıymetli bir yere sahiptir. Bilinçli kalalım, sağlıklı yaşayalım.

Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?

İsmi biraz uzun olsa da renkli doppler çekimi ve hazırlık süreci aslında düşünüldüğü gibi uzun değil aksine oldukça basittir. Prob cihazının gezdirilmesi ile de grafik ve resimler ekrana yansıtılır.

Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?

Anne ve bebeğin sağlığını detaylı bir şekilde incelemede kullanılan renkli doppler ultrason kalp ritmi bozuklukları, damar ve kalpteki kan akışı kontrolü, tiroit bezi hastalıklarının incelenmesi, tıkalı ya da daralmış arterleri bulmak, kas hastalıklarının incelenmesi, Anevrizma tespiti, Enfeksiyon tespiti gibi çeşitli hastalıkların incelenmesinde de kullanılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrasonografi Kullanım Alanları

Renkli Doppler Ultrason anne ve bebek sağlığında; Çoğul gebelik, erken gebeliğin tanısı, gebelik kesesinin ve fetal büyüklüğünün değerlendirilmesi, plasenta yerini saptama, fetal anomali, bebeğin rahimdeki duruş pozisyonu, bebeğin gözle görülebilen anatomik yapısı, anne karnında kaybedilen bebeğin saptanması gibi bölümlerde kullanılırken, prostat ve genital bölge hastalıkları araştırması, safra kesesi taşı tespiti, felç gibi durumlardan sonra kan akışı kontrolü, böbrek ve karaciğer nakli sonrası gibi bazı başka hastalıklarda da kullanılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebelikte renkli doppler ultrason şu haftalarda yapılır:

  • 11 ila 13. hafta (Bütün gebelerde)
  • 18 ila 23. hafta (Bütün gebelerde)
  • 24. hafta ve sonrasında (Yüksek risk taşıyan gebeliklerde)

Rahim Filmi Nedir?

Rahim filmi bir diğer adıyla histerosalpingografi, gebeliğe engel olabilecek tubal tıkanıklıklar ve rahim şekli bozuklukları gibi rahatsızlıkların teşhisinde ve bazen tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Kadınlar için hayati önem taşıyan bir sağlık işlemidir.

Rahim Filmi Nasıl Yapılır?

Rahim filmi, rahim ve tüplerin iç yapısını incelemek için kullanılan özel bir röntgen çekimidir. Tıbbi adı Histerosalpingografi (HSG) olan bu işlem, kadınların doğurganlık sorunlarının teşhisinde ve tedavisinde önemli bir rol oynar.

Rahim Filmi Sonrası

Bu işlem sonrasında, hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. İşte rahim filmi sonrası yapılması gerekenler:

  • Dinlenme süresi: İşlem sonrasında hafif ağrı ve kramp hissedebilirsiniz. Bu nedenle bir süre dinlenmek önemlidir. 1-2 saat kadar istirahat etmeniz önerilir.
  • Ağrı kesici kullanımı: Rahim filmi sonrasında yaşanan ağrı ve kramp için doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
  • Sıcak su torbası uygulaması: Ağrının azaltılması amacıyla sıcak su torbası veya sıcak havlu ile bölgeye kompres yapabilirsiniz.
  • Leke ve akıntılara dikkat: İşlem sonrasında lekelenme veya hafif kanama görülebilir. Bu normaldir ve birkaç gün içinde geçmelidir.

Rahim Filmi Ağrılı Bir İşlem Mi?

Rahim filmi, bazı kadınlar için ağrılı olabilirken, diğerleri için sadece hafif bir rahatsızlık hissi yaratabilir.

Rahim Filmi Ne Zaman Çektirilir?

Eğer adet kanamasından sonra hiç cinsel ilişkiye girilmediyse gün sınırı olmaksızın herhangi bir gün rahim filmi çekilebilir.

Bilgisayarlı Tomografi Nedir?

Bilgisayarlı tomografi, zararlı X-ışınları ile vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturan bir radyolojik yöntemdir.

Bilgisayarlı Tomografi nasıl çekilir?

Bilgisayarlı Tomografi (BT), vücuttaki farklı dokuların kesitsel görüntülerini elde etmek için X-ışınları ve bilgisayar teknolojisi kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Bilgisayarlı Tomografinin Avantajları Nelerdir?

Bilgisayarlı Tomografi yöntemi çeşitli avantajlar sağlar. Bunlardan biri görüntülenme işleminin kısa sürede gerçekleşmesidir. Kesitler halinde detaylı bir görüntü sağlanmış olur. Gereksiz durumları engeller ve tedavi sürecinin hızlanmasını sağlar. Sağlıklı dokular ile sağlıksız dokuların ayrımının hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar.

Bilgisayarlı Tomografi Ne İşe Yarar?

Bu görüntüleme yöntemi tanının keşfedilmesine yardımcı olmak için kullanılır. Hastanın durumunu dinleyen hekim durumu netleştirmek adına tomografi ister. BT, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir.

Kıymetli annelerimiz, ablalarımız için teknoloji bu anlamda çok kıymetli bir yere sahiptir. Gerektiği yerde ultrason, röntgen ve tomografilerimizi almaktan kaçınmamak gerekiyor. Bilinçli kalalım, sağlıklı yaşayalım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.