Ramazan Danış

Ramazan Danış

Recep KONUK’u bir de benden dinleyin...

Recep KONUK’u bir de benden dinleyin...

1994 yerel seçimlerinin ertesi sabahında sabah kahvaltısında iken!!!

Anamın ve babamın mutluluğuna diyecek yok. Ne oldu diye sorduğumda; Recep KONUK Çumra’da Belediyeyi (BAŞKANLIĞI) kazandı. Aferin bir DURMUŞ ALİ ÇALIK RAAMATLIK (rahmetlik) çıktı bir de hem de hemşerimiz emmizadelikten akraba olduğumuz Recep KONUK çıktı Çumra’mızdan.

KONUK ailesinin ne kadar vatansever, ne kadar çalışkan olduğunu anlatıp dedi ki “Bak seçilen bu başkan var ya bu başkan kışın okudu yazın tarlada çalıştı. Şimdi de aferin prava (bravo demek istedi o Türkmencesi) git gendi ile tanış kendiği (ni) danıt (t) Güdül’ün torunuyum di o dedeği (ni) bilir.

Bir taraftan süper lisenin yabancı dil yoğunluğu, bir taraftan televizyon. 

Bir çekimden geldikten sonra Nurettin BAY abi beni eski il özel idare binasına gönderdi. Valilik tarafından yapılan bir toplantı haberi ve içeride kaymakamlar ve belediye başkanları var.

Direk gözüm ortada kürsüyü dikkatle dinleyen ve not alan daha önce de resimlerinden aşina olduğum kişiyi gördü.

Babamda tanış mutlaka dedi ya heyecanlıyız da ilk defa haber çekeceğim. Bir ara göz göze geldik, gülümsedi toplantı bitince güya yanına varıp kendi mi tanıtmaya kalmadı.

Gel Ramazan emmizadem gel yanıma dedi. Güdül dedem nasıl dedi? Kiraz cicim de iyi mi dedi? (cicim yenge demek).

Hal ve hatıralarını sorduktan sonra Çumra’ya davet etmekle kalmayıp o esnada oracıkta belirledi günü.

Gideceğimiz gün gelince bizi Kaşınhanı’ndan sola dönerek götürmeye başladı şoför. Şaşırdım burada yol var mı diye. Hemen başladı anlatmaya. “Kaptan bak Ramazan’ım buradan yol yapacağım.” dedi Recep Başkan. Bazı kötü niyetliler yapsın da görelim diyorlardı.

Şimdiki tren yolu yanını karayolları ağına aldırmakla kalmayıp belediyenin kıt imkanları ile asfaltını bile dökmüştü.

Hizmeti gören Çumralı herkes “Recep KONUK verdiği sözü tutar. Zoru başarır, imkansızı zaman da alsa yapar. Basın Camiasının duayenlerinden Mustafa ARSLAN abi beni görünce, nasılsın TC’li bakın Ramazan TC’li ben sanıyorum ki o TC  Türkiye Cumhuriyetinin kısaltılmışı. Meğersem TÜRKMEN CAMİLİ köyünün kısaltması imiş ve dedi ki Recep KONUK başkan da TC’ li deyince ben anladım konuyu ama bir müddet adımız hep TC’li anıldı.

Ben ÇUMRA SÜRGÜÇ Köyündeyim Babam Sürgüç’lü dedikçe. Olsun Anan TC’li bu arada madem davetliyiz çekim aparatlarımızı alalım bir kaç hizmet varsa çekeriz. Hem memleketimi tanıtırım diyerek 1 günlük plan yaptık maalesef Çumra’ya yapılan yatırımlar çek çek bitmedi.

2. günde ise başka bir şey çekmeye zaman yetmedi. Döndük. Hep sohbetimizde SU aman SU en acil SU o dönemde yan taraftan akan Çarşamba çayını kastederek yakın zamanda akmayacak burası MANAVGAT çayı gibi ırmaklar aslında Çumra ovasına akmalı diye ülkenin tarımına yapacağı katkıya insanları ve dönemin koalisyon Hükümetlerini ikna etmeye çalışıyordu.

Bir sonraki dönemde aday olmayıp çocuklarını çok sevdiği topraklarındaki bereketle büyütmek istedi.

Ancak ortada devasa bir problem vardı. Asıl geçim kaynakları PANCAR olan çiftçinin dönemin parası ile hatırladığım 20 trilyon borçlu bir kooperatifi ve  fabrika sanki borçtan ölmüş bir tek SELASI eksik.

Bu bilgi ortalığa dökülünce bizi kurtarsa kurtarsa Recep KONUK kurtarır diyen çiftçiler kapısını çaldılar. Kıraç arazili garip köylü perişan tefeciler kol gezer olmuş köylerde yine kolları sıvamak gerekti.

Ve millet tek bir ağızdan Recep KONUK söz verirse yapar diyerek Konya Şekeri gerçek sahibi olan çiftçiler aldı. Pusuda yatan sırtlanlar harekete geçmişler hemen başladı çelmeler.

Ziyaretine gittiğimde “çiftçinin hakkını yedirir miyim size” diye babacan tavır, sitem karışık izahatı bitirdi telefonda. Beni görünce buyur edip kahve ikram etti. Merakı mı da gidermek için de açıklamaya başladı. O dönemde adında şeker olan bir banka hem Şeker Fabrikasını sıkıntıya sokmak hem de hisse değerlerini düşürmek için hisse artırımına gitmiş çiftçinin hakkına çöreklenecek ben buna müsaade edemem bunu çiftçi lehine çevirmem lazım diyerek Recep KONUK soy ismini hatırlamadığım Ahmet ismin de bir yönetim kurulu üyesine ve yanında görev yapan Melek hanıma yönetim kurulunu acil toplantıya çağırın diye talimat verdi.

Konuşulan rakamlar bizim bir simit parasını çok saydığımız dönem de dudak uçuklatır seviyede. Bir çok dönemlerde fabrikanın maruz kaldığı saldırılardan olan finans operasyonuna karşı Recep KONUK hamlesi ile kat be kat karlı şekilde sonlandı. Ara ara uğradığım bir gün de Recep KONUK başkan yine çiftçinin hakkını yedirmem diye sinirli, Melek hanım isterseniz sonra gelin dedi, ama başkan içinden samimiyetle gel emmizadem gel dedi ve başladı söze:

“Çiftçi için alacağımız kararlarda hızlı hareket etmek için hisse kazanımına gidelim dedik. Hisse sahibi diye geçen şahısları aradık hissedar olduklarını bile bile bilmiyorlar çarçur edilmiş emekler dedikten sonra bir işletmede emanet ehline verilmezse tabi oluşacak sıkıntıları çözemezsiniz” dedi.

Bu sefer de ilk ağzından çıkan SU, SU, SU çünkü Su demek bereket demek. Recep Başkan başladı geç kalınmış yıllara yetişmek için gecelerin gündüzle karıştığı yoğunluğa.

Kara delikler kapanınca deliksiz tek kuruş finans desteği almadan Çoban Yıldızı ÇUMRA ŞEKER merhaba dedi çiftçiye. Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN açılışa gelecek.

ramazan-danis.jpg

Kıraç tarlalarda 50 bini aşkın insan seli ben se oldukça heyecanlıyım. Çünkü bu açılışın sunucusuyum İkbal hanımla beraber.

ramazan-danis.jpeg

Recep KONUK meydana gelmeden başladı çiftçiler hep bir ağızdan söz verirse yapar Recep KONUK diye Uzatmadan Birinin ŞEKERCİ RECEP diğerinin İSE RECEP ŞEKER olarak anıldığı dönemde yürüttüğü Komisyon Başkanlığının toplantı salonunda ben diyeyim 50 siz deyin 100 hemşerimiz var. Tek tek talepleri dinliyor şaşırdım klasik olan aslında şudur.

Siyasi dertleri dinler ya bir kağıda not alır veya danışmanına yazdırır ve sen beklersin beni arasınlar diye. Fakat burada durum çok başka, talep gelince Recep KONUK başkan hemen danışmanları vasıtası ile direk muhataplarına ulaşılıp orada neticelendiriliyor.

O kadar insan var ve benim de yaklaşan geri dönüş saatim. Müsaade istedim.  Başarıları ile ne kadar övünsem az hissini manen bıraktım masaya. Bir kaç gün sonra Ayrancı Belediyesinin etkinliğinde karşılaştık programda CHP eski genel başkanı DENİZ BAYKAL var protokol de ileri bir yerde konuşma hakkı ise Sayın Recep KONUK’ta. İki de bir danışmanlar ile konuşma protokolü üzerine tartışırken bilgi için yanına varınca örnek olacak Erdemli bir hareketle Sayın Baykal’a kabul buyurursanız siz benden sonra konuşursanız bizi mutlu edersiniz diyerek müsaade alıp benimle konuşma kürsüsüne giderken dedi ki Bu insanın bu ülkeye hizmet etmişlere  gösterilen saygı tecrübeye saygıdır ve her şeyin üstündedir diyerek siyasi seyeklerden uzak ve benim işimi de kolaylaştırarak şekilde sıcak ve her zaman insanları kucaklayan yapısı ile başladı konuşmaya bölge ve yatırımları anlattıktan sonra tekrar önemli olanı SU, SU, SU vurgusu ile bitti.

Babamın anlattığı efsane DURMUŞ ALİ ÇALIK gibi bir yiğit çıktı Çumra’dan söz verirse yapar diye anılan Recep KONUK ta bizleri mahcup etmedi ettirmedi diyerek verdiği her sözü namus bilip aldığı emanetin sorumluluğunun altında ezilmeden çıktığı bu yolun sonunda da hemşerilerinin de başlarını dik tutarak borç batağından aldığı emaneti Dünya Markası haline getirmesi ile ülkeye olan varsa borcunu 10 BİN eve nafaka. Gelecek nesillere iş, milletin efendisi olan çiftçiye dünya devi devasa tesisler...

Bırakmasının yanı sıra bizlerde canlı şahidiyiz. En büyük hayalim Konya Ovasının sulanması dediği SU, SU, SU sorununu tüm platformlarda dile getirmeye devam edecek Evi ile işyerim arasında oluşan komşuluk sırasında bir çok defa yürüyüşüne eşlik ederken ÇİFTÇİYE, ÜRETMEYE ve FUKARALIĞA karşı yapacağı hedefleri anlattıkça yürüyüşünün temposunun heyecandan arttığını görürsünüz. Sürekli not kağıdı, kalem bulundururdu yanında yazma imkanı yoksa o esnada oluşan talep kaybolmasın diye cepten sekreterini arayıp notunu bizatihi yazdırırdı. Rakamlarla arası çok iyi, isim hafızası kuvvetlidir.

Bu yönlerini gözlemlerini kısa ömründe 17 ayda Çumralının gönlüne taht kuran Recep KONUK’un ilçeye belediye başkanı olarak yaptığı hizmetlerini istatiksel olarak geçmeye çalışan Rahmetli Halit OFLAZ’a tavsiye niyetinde aktarırdım. (Kabrin cennet mekan olsun gönüllerin başkanı Halit OFLAZ) burada nokta koyarken… Gelelim seçim meydanlarına malum Recep Başkandan emaneti devralacak adaylara. Gerçek derdi siyasi ikbal olan adaylar seçimde Recep KONUK ve yönetimini karalarsa iftira atmaya kalkarsa kazanırım da diyorsa daha Recep KONUK ve hayallerini anlamamış demektir.

Şu kesinlikle bilinmeli güneşi balçıkla KAPATAMAZSINIZ!!.

Recep KONUK adı altın harflerle yazıldı SİLEMEZSİNİZ!!.

Bunca yatırımları görmezden GELEMEZSİNİZ!!!!

Ben bir ÇUMRALI OLARAK BİZE YAŞATTIĞIN BU KADAR GURURLU YILLAR İÇİN ÇOK AMA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM...

Eminim her zaman YETİŞ Recep KONUK denilecek... Ve bu tecrübe bu bilgi ve bu birikim ülkeye hizmet yolunda başvurulan kapı olur. Biz biliriz ki senin için MEVZU VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR.

TÜRK ATASININ DUASI İLE OĞULLARINLA ORDU, KIZLARINLA OBA OLASIN.

Sizi en emin olan ALLAH  (CC) emanet ediyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Danış Arşivi