Gözler Merkez Bankası’na çevrildi! İşte ekonomistlerin faiz beklentisi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı 25 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığındaki faiz toplantısında faiz kararı ne yönde olacak? Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? İşte ayrıntılar.

Gözler Merkez Bankası’na çevrildi! İşte ekonomistlerin faiz beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı yurt içi piyasaların gündeminde. Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında faiz toplantısı 25 Nisan Perşembe günü gerçekleştirecek.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 50 seviyesine yükseltilmişti.

gozler-merkez-bankasina-cevrildi-iste-ekonomistlerin-faiz-beklentisi.jpg

“SABİT BIRAKILMASI MUHTEMEL”

Ekonomist Erdal Özel Haber Dairesi muhabirine Perşembe günü açıklanacak olan faiz oranına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kritik bir karar olacağına dikkat çeken Özel, şu ifadeleri kaydetti:

“Son dönemlerdeki en kafa karışıklığın olduğu bir karar olacak. Öngörüde bulunmanın çok zor olduğu bir süreci yaşıyoruz aslında. Bir tarafta para politikaları noktasında alınan kararlar var, diğer tarafta ise realite tarafı, piyasaların alınacak faiz kararını nasıl karşılayacağı var. Politika faizi şuanda yüzde elli seviyesinde. Yapılan anketlerde faizin bu ay pas geçileceği önünde sonuçlar görüyoruz. Son duruma bakıldığı zaman ise bende pas geçilerek faiz oranının yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılacağını bekliyorum.

gozler-merkez-bankasina-cevrildi-iste-ekonomistlerin-faiz-beklentisi.jpeg

“FAİZ ARTIRIMI İSTİHDAM SORUNUNA YOL AÇABİLİR”

Enflasyonla mücadelede faiz silahının biraz daha kullanılması gerektiğine vurgu yapan Özel, “Çünkü dolardaki pozisyona baktığımız zaman dolarda yukarı yönlü bir hareketin olmasını istenmiyor. Bu durum da enflasyon için çok ama çok önemli. Fakat olayın bir de reel sektör tarafı var. Yükselen kredi faizlerinden dolayı artık şirketler finansman zorluğu yaşadığı ve yeni yatırımlar yapamadığını görüyoruz.

gozler-merkez-bankasina-cevrildi-iste-ekonomistlerin-faiz-beklentisi-001.jpg

Eğer istihdam ile ilgili bir sorun yaşanması istenmiyorsa, ekonomik durgunluk yaşanması istenmiyorsa Merkez Bankası’nın bu kez pas geçmesini daha yüksek ihtimal olarak görüyorum. Aksi taktirde bir karar alınması sonucunda ise firmaların finansmana ulaşması daha çok zorlaşacak ve firmalar küçülmeye gidecek, istihdam ile ilgili sorunlar meydana gelebilir. Merkez Bankası’nın bu detayları göz ardı etmeyeceğini ve bu ay ki politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutularak pas geçileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.