8 milyon avroluk proje KTÜN koordinatörlüğünde yürütülecek
Türkiye’yi kalkındıracak yerli ve milli projeler yürütme hedefiyle çalışmalarını sürdüren Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN), önemli bir başarıya imza attı.
Koordinatörlüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Edebali’nin yaptığı TÜBİTAK Ufuk2020 Programı kapsamında “Smart innovative system for recycling wastewater and creating closed loops in textile manufacturing industrial processes - Waste2Fresh” başlıklı projesi “Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edildi.
Türkiye’den Erak Giyim Sanayi ve Uludağ Çevre Teknoljileri Ar-Ge Merkezi firmaları dahil, 11 ülkeden toplam 17 ortaklı bir ekiple gerçekleştirilecek Waste2Fresh Projesi, Ufuk2020 (Horizon2020) Nanoteknoloji, İleri Malzemeler, Biyoteknoloji, İleri İmalat ve İşleme Teknolojileri -NMBP Alanı’nda bir Türk kuruluşunun koordine ettiği ilk çok ortaklı proje olması özelliğiyle dikkat çekiyor. Toplamda 8.2 milyon avroluk bir bütçeye sahip olan proje, yaklaşık 2.2 milyon avrosu Türkiye’ye hibe olarak katkı sağlayacak.
Türkiye dünya denim üretim ve ihracatında ilk sıralarda olup Erak Giyim Sanayi sektördeki en önemli üreticilerden birisidir. Buna göre Türkiye’de tekstil alanında üretimin fazla olmasından dolayı atık su miktarı da fazla. Bu açıdan düşünüldüğünde atık suyu daha az maliyetle geri dönüştürmeyi amaçlayan proje önem kazanıyor.
Waste2Fresh Projesi hakkında bilgi veren Serpil Edebali, “Ufuk2020 çerçevesinde Avrupa Birliği Komisyonuna sunulan Waste2Fresh Projesi, ERAK Giyim Sanayi gibi tekstil üretim fabrikalarından çıkan atık sular için Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi ile birlikte kapalı devre geri dönüşüm sistemleri geliştirerek endüstriyel ihtiyaçları karşılamayı öneriyor. Waste2Fresh Sistemi sıfıra yakın deşarj sağlayan, tatlı su kaynaklarının mevcut kullanımını azaltan ve su, enerji ve diğer kaynakların organik tuzlar ve ağır maddeler geri kazanımını önemli ölçüde yeni ve yenilikçi katalitik bozulma yaklaşımlarını son derece seçici ayırma ve ekstraksiyon teknikleriyle entegre edecek. Mevcut son teknolojiler ile karşılaştırıldığında kaynak ve su verimliliğinde yüzde 30’luk bir artıkla sonuçlanacak. Sistem sayesinde Türkiye, AB ve dünya genelinde çevresel problemlere karşı önemli kazançlar sağlanması bekleniyor.” diye konuştu.
Doç. Dr. Serpil Edebali, projenin kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Küresel anlamda endüstriyel su kirliliğinin yüzde 20’si tekstil üretiminden kaynaklanıyor. Suyu geri dönüştürmek ve endüstriyel süreçlerde kapalı döngüler oluşturmak için enerji tüketen endüstrilerde çığır açan yeniliklere ihtiyaç var. Projemiz ile hale hazırda bulunan sistemlerden farklı olarak bunu daha az maliyetle gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
REKTÖR ÖZÇELİK VE TÜBİTAK BAŞKANI MANDAL’DAN TEBRİK
Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, KTÜN olarak böylesine prestijli ve yüksek bütçeli bir projenin parçası olmaktan gurur duyduklarını belirterek, “Atık suyun çevreye verebileceği zararın dünyanın geleceği açısından düşündürdüğü boyutlara odaklanıldığında bu suyun hem zararının yok edilmesi hem de tekrar kazanılması ülkemiz ve dünya için son derece önemli. Bu ayrıntı, projeyi anlamlı ve değerli kılıyor. Ayrıca Avrupa Birliği Projelerinde ilk kez proje koordinatörünün bir Türk olması ve aynı zamanda Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi olması bizleri oldukça memnun etti. Bu anlamda Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Edebali’yi tebrik eder projenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesini dilerim.” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise “Ufuk2020 NMBP Alanı’nda bir Türk kuruluşunun koordine ettiği ilk çok ortaklı proje olması ülkemiz için gurur kaynağı olmuştur. Öğretim Üyemizi ve ekibini tebrik eder, projenin başarıyla yürütülmesi hususunda her türlü yardıma hazırız.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.