Gençlik “Kırsal Kalkınmalı” diyor

Türkiye olarak “Ben değil, Biz” diyerek üretmeliyiz sloganıyla Ege ve Marmara Bölgesi gençleri ile 13 - 15 Eylül’de Bursa’da ilk çalıştayı gerçekleşen projenin ikinci Bölgesel çalıştayı İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi gençlerinin katılımıyla Konya’da yapıldı.

Gençlik “Kırsal Kalkınmalı” diyor

Gençlik ve Kırsal Kalkınma Projesi Koordinatörü Ahmet Katıksız yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“13 - 15 Eylül tarihleri arasında Bursa’daydık Ege ve Marmara Bölgemizden gençlerle bir araya geldik nasıl bir kırsal hayal ettiklerini ve kırsalda yaşamaları için nelere ihtiyaç duyduklarını gençlerle konuştuk. 27 - 29 Eylül tarihleri arasında da Konya’da ikinci bölgesel çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz. Biz, bu ülkenin gençliğine inanıyoruz. Gençliğin üretimin bir parçası olması için kamu kurum kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması, hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz, Türkiye olarak şanslıyız genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Ama asıl mesele gençliğin dinamizmi ve heyecanını ülkemizin kalkınma sürecinde kullanamıyoruz. Biz, gençliği değişim ve dönüşümün öncü rolünü üstlenen aktif bireyler olarak görüyoruz. Bugün Türkiye gelişmede hızlanacak, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle daha etkin rekabet edecekse bunu sağlayacak olan bizim gençliğimiz. gençliğin kazanmasını istediğimiz iki kültür var birincisi üretim, ikincisi kendisi ve kendi ülkesinde insanlarla değil, dünya gençleriyle rekabet etmesi. Bizim gençlerimize bu iki özelliği temelden itibaren aşılamamız gerekiyor.

Bir araya geldiğimiz gençler de hep görüyoruz gençlik bir arayış içerisinde, işsizlik, üniversite eğitimi sonrasında arzuladığı işi bulamaması, yaşamını hep ertelemesi gençlerimizin bir arayış içerisine girmesine neden oluyor. Ne mutlu ki bize arayış içerisinde olan bir gençlik var asıl sorun gençliğin arayıştan vazgeçmesi sonrasında ortaya çıkacak. Bizim gençliğin arayış sürecine bir karşılık vermemiz ve gençliğin aradığını bulmasına kolaylaştırıcılık yapmamız gerekiyor. Gönül isterdi ki bunu üniversitelerimiz, eğitim kurumlarımız yapsın maalesef bu konuda yetersiziz. Gençliğin diploma almasının önemli olmadığını asıl önemli olanın kendisini yetiştirmesi olduğunu aktarmamız gerekiyor.

Bugün buradayız daha sonra 4 - 6 Ekim’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi gençlerini Şanlıurfa’da buluşturacağız. Akabinde de 20 24 Kasım’da Konya’da Gençlik ve Kırsal Kalkınma Zirvemizi gerçekleştireceğiz. Biz, kırsalı canlanmış, insanların kırsaldaki yaşamın daha aktif bir parçası olduğu, ürettiği, yaşamını daha refah düzeyi yüksek bir şekilde idame ettirdiği bir Türkiye hayalimiz var. Eğer bunun başarılma aşamasına bir katkıda biz sunabilirsek o vakit mutlu olacağız. Çünkü yaşadığımız coğrafyanın ilerlemesi demek, bizim mutluluğumuzun artması demek.

Bir araya geldiğimiz gençler tam bir mozaik, her kesimden gençler var. Emin olun tüm siyasi görüşlere sahip gençleri fark gözetmeksizin bir araya getiriyoruz. Farklılıkların bir zenginlik olarak görülmesini ve gençliğin birlikte üretim kültürü elde etmelerini sağlıyoruz. Düşünün sizden farklı düşünen, sizden farklı bakan, normal şartlarda bir araya gelmenizin mümkün görünmediği, çünkü ortak buluşturan olmadığından dolayı uzak olduğunuz insanlarla bir araya geliyorsunuz ve ortak bir noktada buluşuyorsunuz bunun adı da üretim oluyor. Yani önemli olan insanların aynı dili konuşmasalar bile aynı duygular etrafında buluşmalarını sağlamak biz projelerimizle bunu sağlıyoruz.

Bugün kırsaldan, kentsel alandan, farklı ekonomik statülerden, farklı siyasi görüşlerden, farklı şehirlerden, kadın erkek ayırt etmeksizin gençlerle bir aradayız ve bu gençler 2039 başvuru arasından seçilmiş gençler. Bu gençlerin hayalleri, ortaya koydukları eğer dikkate alınırsa işte o vakit Türkiye olarak yol kat ederiz. Bizim yol kat etmemiz için ihtiyaç duyduğumuz gençliğe konuşmak değil, gençliği dinlemek, gençlik kendisine konuşan değil, kendisini dinleyen, düşüncelerini önemseyen ve kendi bakış açısıyla çözümler üreten bir arayış içerisinde. Biz bu arayışa karşılık bulma yolunda bir yaklaşımla projelerimizi gerçekleştiriyoruz.

Geçen yıl sebze ve meyve fiyatlarının artması beraberinde tanzim satış noktalarını getirdi. Toplum olarak bir anda geçmişte bu ülkede yaşananları hatırladık. Çoğu gencin bilmediği, televizyonlardan, belgesellerden gördüğü kuyrukları gördük. Meselenin özünde yatan neydi peki günlerce tartışıldı bu. Herkes bir şeyler söyledi ama asıl olan üretimin yetersiz olmasıydı. Biz, gençliği kırsala, üretime ve verimli arazilerin üretime kazandırılması sürecine yönlendirmeliyiz. Bunun içinde gençliğin arzuladığı kırsal yaşam standardını oluşturmalıyız. Gençliğin çok özel ve güzel düşünceleri var İnşallah bunları zirve sonrasında kamu oyu ile paylaşacağız.

Gençlik ve Kırsal Kalkınma Projesi bugün başlayan bir süreç değil. 26. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Sn. Mehmet Babaoğlu ile Meclis’te görev yaptığımız dönemde gençlerden gelen talepler doğrultusunda Genç Çiftçi Projesini gerçekleştirmiştik. Projeyle çok güzel sonuçlar aldık. Gençliğin tarımsal üretime yönelmesi için ilk adımı attık.

Gençlik ve Kırsal Kalkınma Projesiyle de Hocamız Mehmet Babaoğlu ile birlikte rol model gençlerin ortaya çıkması sürecini başlattık. Bizim kırsal kalkınmada rol alacak ülkemizin kalkınma hikayesine katkı sunacak gençlere ihtiyacımız var diyerek yola çıktık. Bölgesel çalıştaylara 2039 başvuru aldık ama maalesef her birine 30’ar kişi seçebiliyoruz. Belirlediğimiz gençleri başvuru formları doğrultusunda belirliyoruz.

Biz, Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmanın yolunun da gençlerin dinamizminin ülke kalkınma sürecine yansımasından geçtiğine inanıyoruz. Bugün bir kalkınma hikayesi başlatmak için Bursa’dan sonra Konya’daydık.

Proje Koordinatörü ve KOP Gençlik Derneği Başkanı olarak projemize destek olan AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Geliştirme Genel Müdürlüğüne ve farklılıkların ahengini zenginlik olarak görüp bir araya gelen gençlerimize teşekkür ediyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.