Selçuk Üniversitesi Şeb-i Arus etkinliklerine hazır

Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıl dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı tarafından 7-17 Aralık 2019 tarihleri arasında bir dizi program düzenlenecek.

Selçuk Üniversitesi Şeb-i Arus etkinliklerine hazır

Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında “Hz. Mevlana ve Medeniyetlerde Vefa” başlığı ile “VI. Uluslararası Mevlana ‎Sempozyumu" belirlenen orta öğretim kurumlarında, “Genç Gönüllerde Hz. Mevlâna Konferansları” üniversite fakültelerinde, “Mevlana ve Mevlevîlik Konferansları” ile geleneksel hale gelen “Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri-X” ismiyle “Mesnevî – Hz. Mevlâna ve Vefâ”  ve “Sultan Şairler ve Bestekârlar” konulu programlar gerçekleştirilecek. Ayrıca Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı’nın düzenlediği “Kendi” isimli tek perdelik bir tiyatro da bu yıl etkinlikler kapsamında katılımcılarla buluşacak.

Enstitü etkinlikleri arasında bulunan ve her yıl geleneksel olarak yapılan “Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri – X” başlıklı söyleşi bu yıl 9 Aralık 2019 Pazartesi günü düzenlenecek. Söyleşi, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in başkanlığında, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, 59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç gibi ülkemizde ve yurt dışında yönetim alanında önde gelen isimlerin katılımıyla gerçekleşecek. Söyleşinin temel konusu “Vefâ” üzerine kuruldiu. 

10 - 11 Aralık 2019 Salı ve Çarşamba günleri düzenlenecek ‎“Hz. Mevlâna ve Medeniyetlerde Vefâ” başlığı ile “VI. Uluslararası Mevlâna ‎Sempozyumu”‎na 7 farklı ülke ve çok sayıda farklı üniversite ve kurumdan gelecek 30 bilim insanı Hz. Mevlana üzerinden "Dinlerde Vefa, Medeniyetlerde Vefa, Tarihte Vefa, Edebiyatlarda Vefa, Uluslararası İlişkilerde Vefa, İnsan İlişkilerinde Vefa, Mevlana ve Eserlerinde Vefa" gibi çeşitli konularda bildiriler sunacak. Programın açılış oturumunda Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir "Vefâ" konusu üzerine 45 dakikalık bir konuşma yapacak.

Ayrıca 13-16 Aralık 2019 tarihlerinde Konya merkez ilçelerindeki iki farklı orta öğretim kurumunda yüksek lisans öğrencileri tarafından yapılacak “Genç Gönüllerde Hz. Mevlâna” başlıklı konferanslarda yüksek lisans öğrencileri gençlere Hz. Mevlâna’yı anlatacak.

16 Aralık 2019 Pazartesi günü Üniversite bünyesindeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenecek ‎‎“Mevlâna ve Mevlevîlik Konferansları” bu yıl “Hz. Mevlâna, İslam Dünyasında Vefâ” başlığı ile ‎yapılacak ve Emekli Büyükelçi Hüsnü Gürcan Türkoğlu İslam dünyasının içinde bulunduğu sıkıntılı durumu vefâ ve sadakat bağlamında anlatacak. ‎

23 Aralık 2019 Pazartesi günü ise üniversitemiz Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çıpan "Sultan Şairler ve Bestekârlar" başlığı ile bir konuşma yapacak. Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı’nın düzenlediği “Kendi” isimli tek perdelik tiyatro 8 Aralık 2019 tarihinde Devlet Konservatuvarı salonunda ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak. Hz. Mevlâna ve eserlerinden hareketle oluşturulmuş oyun Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Dilek Zerenler’in Koordinatörlüğünde ve Öğr. Görevlisi Tolga Özenç Özençel’in yönetmenliğinde oynanacak.

Selçuk Üniversitesi’nin geçmişinden buyana Hz. Mevlâna ve Mevlevîlik konusuna ayrı bir önem ve değer verdiğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin; geçmişte yapılan panel, kongre ve sempozyumlarla Hz. Mevlâna konusunun bilimsel bir ortama taşındığını ve yıllardır da yapılan bu güzel faaliyetlerle konunun daha da önem kazandığını belirtti.

Bu yılki Mevlâna etkinliklerinin temasının Vefâ Vakti olduğunu ve Hz. Mevlâna’nın eserlerindeki sevgi, vefâ, sadakat, hoşgörü, barış, dostluk ve ‎kardeşçe yaşama mesajlarını yaymaya ve bu doğrultuda yaşamaya bugün ‎daha çok ‎ihtiyaç olduğunu ifade eden Rektör Şahin, üniversite yönetimi olarak üzerlerine düşenleri yaptıklarını belirterek, günümüzde insanlığın içinde bulunduğu buhranın arasında dimdik ayakta kalabilmeyi başaran manevi değerlerimizin topluma kazandırılmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Diğer yandan üniversite yönetimi ve idareciler olarak bu tür etkinliklerin her alana yayılması için akademik çalışmalardan başka, toplumun diğer kesimlerine de erişmeye çalışıldığını açıklayan Şahin, bu amaçla yapılacak etkinliklerin bazısının liselerde ve fakültelerdeki öğrencilere, yöneticilere ve halka yönelik olduğunu da sözlerine ekledi.  

Hoşgörü şehri Konya’ya yapılan manevi yolculuğun neticesinde ortaya çıkan birlik ve beraberlik duygularının tüm dünyaya örnek olduğunu ifade eden Şahin; etkinliklerin tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ederek Selçuk Üniversitesi’nde yapılacak tüm faaliyetlere akademisyenleri, öğrencileri ve Konya halkını davet etti.

Etkinliklerde üniversite öğrencileri ve personelle birlikte Konya liselerinde eğitim gören gençler ve Konya halkının da bilgilendirilmesinin amaçlandığını belirten SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel ise “Bu yıl da uluslararası sempozyumdan konferanslara, lise seminerlerinden söyleşiye kadar birçok etkinlikle anma haftasına katkı sunacağız. Tüm etkinliklerimize ilişkin hazırlıklarımızı tamamladık. Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü olarak Mevlâna ve Mevlevîlik kültürünün tamamen aslına uygun ve bilimsel gerçekler doğrultusunda anlaşılması konusunda çalışmalarımıza aralıksız devam etmekteyiz” dedi.

Ayrıca Mevlana’nın Müslüman kimliği ile anlatılmasının ve onun sadece bir şair, bir düşünür ve bir filozof olarak görülmemesi gerektiğini belirten Temizel; “Onun aynı zamanda Müslüman bir arif olduğunu bilmeliyiz diyerek bu yıl beş ana başlıkta toplam 6 programla anma etkinliklerine katkı sağlamaya çalışacağız. Düzenlediğimiz etkinliklere mümkün olduğunca farklı isimleri ve konuları dâhil ederek Hz. Mevlâna ve Mevlevîlik kültürünü detaylı bir şekilde yansıtmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.