Zirve ateşkes ile sonuçlandı

Rusya ile Türkiye arasında İdlib ile ilgili yapılan zirve anlaşma ile sonuçlandı. 6 saat süren zirveden sonra ilk açıklama devlet başkanlarından geldi. Erdoğan ve Putin yaptıkları açıklamada ateşkesin sağlandığını ifade etti. İlk açıklamayı ev sahibi sıfatıyla Rusya Devlet Başkanı Putin yaptı.

Zirve ateşkes ile sonuçlandı

Putin konuşmasına şehit olan Türk askerleri için taziye dileklerini sunarak başladı. Suriye’deki grift sorunlarla ilgili olarak zaman zaman görüş ayrılıklarının oluştuğuna dikkat çeken Putin, ancak kritik durumlarda iki ülke arasındaki iyi ilişkiler sayesinde sorunları aşmasını bildiklerini kaydetti. Putin üzerinde varılan mutabakatın Dışişleri Bakanları tarafından açıklanacağını bildirdi.

Putin’den sonra Erdoğan konuştu. Erdoğan, yılbaşından itibaren Rejimden kaynaklanan saldırıların dayanılmaz hale geldiğini hatırlatarak, Soçi Mutabakatından uzaklaşıldığını kaydetti. Sorunun rejimden kaynaklandığını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki köklü ilişkiler sayesinde daha önce olduğu gibi bugün de ortak bir metin üzerinde anlaştıklarını söyledi. Erdoğan, bu gece saat 00.01 itibariyle silahların susacağını müjdeledi.

İki devlet başkanından sonra üzerinde anlaşma sağlanan metin Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapıldı. Üzerinde anlaşma sağlanan metne göre;

  1. Tüm askeri faaliyetler 6 Mart’ta saat  00.01’den itibaren durdurulacak.
  2. M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre, güneyinde de 6 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturulacaktır.
  3. Bu koridor 7 gün içerisinde Rusya ve Türkiye heyetleri arasında yapılan görüşmeler  sonrasında belirlenecektir. 
  4. Rusya ve Türkiye 15 Marttan itibaren bölgede ortak devriyeler başlatacak.

Türkiye ile Rusya arasında mutabakat sağlanması tüm dünyaya derin bir nefes aldırdı. Taraflar ortak bir metne imza atarak süreci başlattılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.