Konya İl Hıfzıssıhha Kurulu'ndan flaş 'şivlilik' kararı

Konya İl Hıfzıssıhha Kurulu, kültürel mirasın bir parçası olarak kutlanan şivlilik etkinliklerine Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl izin verilmemesini kararlaştırdı. (Şivlilik ne zaman ve bu yıl yapılacak mı? 2021)

Konya İl Hıfzıssıhha Kurulu'ndan flaş 'şivlilik' kararı

Konya'da şivlilik etkinlikleri bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle yapılmayacak. Konuyla ilgili karar İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alındı. 

Konya Valiliği'nden kararla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

''Kültürel mirasın bir parçası olarak kutlanan şivlilik etkinliklerinin kalabalıklara sebebiyet vereceği ve Kovid-19 salgını için risk oluşturabileceğinden 2021 yılı için etkinlik yapılmasına müsaade edilmemesine,

Yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına,

Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

sivlilik-nedir-bu-yil-sivlilik-yasak-mi-2021.jpg

ŞİVLİLİK NEDİR?

Konya'da, üç ayların başlangıcı dolayısıyla "Şivlilik Günü" coşkusu yaşanır. Gece yaktıkları fenerlerle fener alayı coşkusu yaşayan çocuklar sabah saatlerinde "Şivlilik" diye bağırarak ev ev dolaşıp çikolata, şeker ve bisküvi toplar.

sivlilik-nedir-bu-yil-sivlilik-yasak-mi-2021-003.jpg

Kimi arkadaşlarıyla, kimi ise annesi ile dolaşır. Mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan çocuklar çaldıkları kapılardan şivlilik almanın mutluluğunu yaşar. Ellerindeki poşetleri doldurmak için cadde ve sokaklarda gezen çocukların sevinci, günün önemini anlatır. Kapısını çalan çocukları verdikleri şeker, çikolata ve kuruyemişlerle sevindiren büyükler de bir kez daha bu özel günü yaşamanın heyecanını duyar.

sivlilik-nedir-bu-yil-sivlilik-yasak-mi-2021-001.jpg

sivlilik-nedir-bu-yil-sivlilik-yasak-mi-2021-002.jpg

ŞİVLİLİK NE ZAMAN?

Üç aylar bu yıl 13 Şubat Cumartesi günü başlıyor. Koronavirüs nedeniyle iptal edilmeseydi 17 Şubat Çarşamba akşamı fener alayı kutlayacak çocuklar, 18 Şubat perşembe günü de şivlilik toplayacaktı. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum