Konya’da deprem sonrası artan konut kiralarında son durum

Konya, 6 Şubat depremlerinin ardından birçok il gibi konut kiralarında önemli bir artışla karşı karşıya kaldı. Aradan geçen bir yılın ardından Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut kiralarındaki son durumu değerlendirdi, uyarılarda bulundu.

Konya’da deprem sonrası artan konut kiralarında son durum

Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti. Yaşanan felaket ile birlikte binlerce kişi hayatını kaybetti. Evlerinden, şehirlerinden ve hayallerinden olan vatandaşlar yaşadıkları acıyı geride bırakıp yeni umutlar için yeni şehirlere göç etti.

Türkiye depremzedeleri bağrına bastı. Birçok depremzede farklı şehirlere yerleşmek isterken, yaşanan felaketi fırsata çevirmek isteyenler de oldu.

Göç hareketliliğinin başladığı başta Konya olmak üzere birçok ilde konut kiralarında fiyat artışları gözlemlendi. Depremin ardından Konya'da konut kiralarında yaşanan artış, birçok vatandaşın ekonomik olarak zor durumda kalmasına neden oldu.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut kiralarındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

konyada-deprem-sonrasi-artan-konut-kiralarinda-son-durum.jpg

Başkan Altınay, Haber Daire muhabirine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Konya’da kiralık konutlarda bir sıkıntı söz konusu değil. Vatandaşlarımız istediği bölgeden istediği özellikte evler bulabiliyorlar. Kiralarda da geriye doğru bir çekilme var. Bunun ana temel sebebi ise kış aylarında yakıt giderleri sebebiyle ev sahiplerinin evlerini boş bırakmamak istemesi. Önceki dönemlere göre yüksek olan konut kira fiyatlarında geriye doğru bir çekilme var.” dedi.

“1999 SONRASI BİNALAR DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN”

Altınay, ev alacak vatandaşların depreme dayanıklı binaları tercih etmeleri gerektiğini belirtti, “1999 yılından sonra inşa edilen binalar deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılmıştır. 1999 öncesi binalar ise eski bina olarak adlandırılır ve satın alınacağı zaman bina hakkında ve geçmişiyle ilgili detaylı araştırmalar yapılmalıdır.” diye konuştu.

konyada-deprem-sonrasi-artan-konut-kiralarinda-son-durum-001.jpg

BAŞKAN ALTINAY’DAN KİRACILARA UYARI

Beş yılı doldurmuş kiracıların devletin uyguladığı yüzde 25 zam sınırının dışında kaldığına dikkat çeken Altınay, “Beş yılı doldurmamış olan kiracılar yüzde 25 zam sınırı çerçevesinde yeni sözleşme yapması gerekiyor. Günümüzde ev sahipleri ve kiracılar bu sınıra uymuyor. Bu noktada hem kiracılar hem de ev sahipleri mahkeme yolunu seçmiyor çünkü her iki tarafta mahkeme süreci ile uğraşmak istemiyor. Karşılıklı olarak ev sahibi ve kiracılar orta yol bularak anlaşıyor.” dedi.

EV KİRALARKEN VE SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Konut kiralama ve satın alma süreçlerinde izlenmesi gereken önemli adımları sıralayan Altınay, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmayan, Konya Emlakçılar Odası üyesi, KTO üyesi olmayan hiçbir emlak ofisinden kiralama ve alım-satım yapılmamalıdır.” uyarısında bulundu.

Başkan Altınay, sahte ilanlar ile kapora dolandırıcılığının da yaygınlaştığına dikkat çekti, “Üyelikleri bulunmayan ve kaparo isteyen kişi veya emlak ofislerinden yapılacak bir sözleşme dolandırılmanıza sebep olabilir.” dedi.

Altınay ayrıca kiracıların kira sözleşmelerini dikkatlice incelemeleri, anlaşmazlık yaşamamak adına önemli olduğunu dile getirdi. Kiralama sürecinde her iki tarafın hak ve yükümlülüklerini net bir şekilde belirleyen bir sözleşmenin, her iki taraf için de güvence sağlayacağını ifade etti.

konyada-deprem-sonrasi-artan-konut-kiralarinda-son-durum-002.jpg

KONYA’DA KONUT FİYATLARINDAKİ SON DURUM

Konya’nın merkez ilçelerinde normal bir ailenin yaşayabileceği 2+1 ve 3+1 dairelerin kira noktasında değişkenlik gösterdiğine vurgu yapan Altınay, “Eski bir kiracı 3 bin TL’ye otururken, yeni bir kiracının aynı kriterlere sahip bir daireyi 12 bin TL’ye kiraladığını görebiliyoruz. Genel olarak çok çelişkili fiyatlar duyuyoruz.” dedi.

KONYA EMLAKÇILAR ODASI VATANDAŞLARIN HİZMETİNDE

Başkan Altınay, Konyalıların kiralama ve satın alma noktasında yaşayabilecekleri her türlü sorun ve sorulara karşı emlakçılar odasının arayarak bilgi alabileceklerinin de notunu düştü.

konyada-deprem-sonrasi-artan-konut-kiralarinda-son-durum-003.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.