Altın 5743.85
BIST 11007.37
Dolar 42.5228
Euro 49.5529
Sterlin 56.732

Konya’da şok eden tuzak! Motor sesindeki anormallik gerçeği ortaya çıkardı

Konya’da ekspertize götürülen otomobilin motoruna yerleştirilen bulaşık teli, ikinci el araç piyasasında yaşanan yeni bir dolandırıcılık yöntemini ortaya çıkardı. Oto ekspertiz uzmanı, bu yöntemin motorun arızasını gizlemek için kullanıldığını belirtti.

Konya’da şok eden tuzak! Motor sesindeki anormallik gerçeği ortaya çıkardı

Son zamanlarda ikinci el araçların fiyat artışları bazı dolandırıcılık olaylarına da kapı aralıyor. Dolandırıcıların bir çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de yaptıkları pes dedirtiyor.

Konya'da ekspertize götürülen bir otomobilin kontrolleri sırasında motor sesinden şüphelenen oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, hava iletim borusunun içerisine yerleştirilmiş bulaşık teli buldu.

konyada-sok-eden-tuzak-motor-sesindeki-anormallik-gercegi-ortaya-cikardi.jpg

"BUHARI EMDİĞİ İÇİN YAĞ ATMASINI ENGELLEMEK AMACIYLA DOLDURULMUŞ"

Araç üzerinde inceleme sırasında pes dedirten görüntüyle karşılaşan oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, "Aracımızdan anormal sesler geliyordu. Kayış, triger, etek, sibop gibi bölgelerden gelen seslerin kaynağını belirlemek için aracı incelemeye aldık. İnceleme sonucunda aracın tahliye hortumunu kontrol ettiğimizde, bulaşık telinin yerleştirildiğini belirledik. Bulaşık teli oradaki buharı emdiği için yağ atmasını engellemek amacıyla doldurulmuş. Bu durumda ölü olan verimsiz motorların sorunsuz olduğunu göstermek için bu işlemi yapmışlar. Buna benzer olaylarla karşılaştık ama bulaşık teli ile ilk defa karşılaştık. Araçlarda bulunan seslere daha çok dikkat edilmesini öneriyoruz" dedi.

konyada-sok-eden-tuzak-motor-sesindeki-anormallik-gercegi-ortaya-cikardi-001.jpg

"NE KADAR ŞİDDETLİ ÜFLEME, BUHAR, HAVA GELİRSE O KADAR MOTORUN KÖTÜ OLDUĞU ANLAMINA GELİR"

Araç alımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Uysal, "Aracın motor kapağını açınca karşımıza ilk olarak kayış bölümü gelir, oradaki sesler dinlenebilir. Alttan bakıldığında kasnaklarda balans olup olmadığına bakabiliriz. Aracın üflemesine motor yağ çubuğundan bakabiliriz. Buradan ne kadar şiddetli üfleme, buhar, hava gelirse o kadar motorun kötü olduğu anlamına gelir. Dizel araçlarda üfleme fazla olmaz, benzinli araçlarda ise hiç olmaz denilecek kadar az olur. Alınacak aracın kesinlikle ısınmış olmasına dikkat edilmeli. Motor kesinlikle sıcak olmalı, çünkü soğuk motor kolay kolay üfleme yapmaz. Motor ısınmasının ardından yağ çubuğunu çekeriz üflemenin olmaması gerekir. Buhar veya yağ atmaması gerekir" diye konuştu.

konyada-sok-eden-tuzak-motor-sesindeki-anormallik-gercegi-ortaya-cikardi-002.jpg

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum