Konya’daki Gökkuşağı AVM yıkılıyor mu? Üniversiteden açıklama geldi
Konya’da Selçuk Üniversitesi kampüsü içerisinde bulunan ve özellikle öğrencilerin yoğun olarak kullandığı Gökkuşağı AVM ile ilgili son günlerde gündeme gelen tahliye ve yıkım iddialarına üniversite yönetiminden açıklama geldi.
Konya’da Selçuk Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan Gökkuşağı AVM ile ilgili merak edilen sorulara üniversite yönetiminden yanıt geldi. AVM’deki işletmelerin durumu ve tahliye süreci kamuoyunda “Gökkuşağı AVM yıkılacak mı?” sorusunu gündeme getirirken, Selçuk Üniversitesi yaptığı açıklamayla kararın gerekçelerini ve bundan sonraki süreçte atılacak adımları duyurdu.
KİRA SÖZLEŞMELERİ SONA ERDİ
Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında, Gökkuşağı AVM’de bulunan 50 iş yerine ait kira sözleşmelerinin 31 Aralık 2025 itibarıyla sona erdiği belirtildi.
Sözleşmelerin süre sonunda kendiliğinden yenilenmeyeceği açıkça hüküm altına alınırken, sözleşmesi devam eden 6 iş yeri bakımından da hukuki ve teknik gerekçeler doğrultusunda tahliye sürecinin başlatıldığı bildirildi.
Üniversite, alınan kararın herhangi bir işletmeye özel olmadığını, tüm işletmeler açısından aynı hukuki çerçeve ve eşitlik ilkesi gözetilerek yürütüldüğünü vurguladı.
ÖNEMLİ EKSİKLİKLER TESPİT EDİLDİ
Açıklamaya göre Selçuk Üniversitesi'nin ilgili teknik birimleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporlarda Gökkuşağı AVM’de önemli eksiklikler tespit edildi.
Raporda özellikle; yapı ve tesislerin yangın güvenliği açısından gerekli şartları taşımadığı, mevcut elektrik tesisatının can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturduğu, doğal gaz tesisatlarının ilgili teknik şartnamelere uygunluk bakımından sorunlar taşıdığı belirtildi.
Üniversite yönetimi, bu eksikliklerin öğrenciler, çalışanlar, esnaf ve kampüsü kullanan vatandaşların güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğunu ifade etti.
SAYIŞTAY RAPORUNA DA DİKKAT ÇEKİLDİ
Selçuk Üniversitesi açıklamasında, Sayıştay Başkanlığı'nın 2024 yılı Denetim Raporu'na da atıfta bulunuldu. Raporda Gökkuşağı AVM’de bulunan birçok iş yerinin mevzuata aykırı şekilde faaliyet gösterdiğinin tespit edildiği ve üniversitenin bu konudaki eksiklikleri gidermesi gerektiğinin belirtildiği aktarıldı.
Üniversite, yapılan hukuki ve teknik değerlendirmeler sonucunda mevcut haliyle iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınması mümkün olmayan taşınmazların yeniden kiraya verilmesinin hukuken mümkün olmadığı kanaatine varıldığını açıkladı.
ESNAFA ALTERNATİF ALAN, KAMPÜSE YENİ SOSYAL TESİS
Selçuk Üniversitesi, öğrencilerin ve çalışanların kampüs içerisindeki temel ihtiyaçlarının karşılanması için alternatif adımlar da attığını duyurdu.
Açıklamada, ruhsatlandırılması mümkün olan Keykubat Köşkü'nde yeni iş yerlerinin kiralama işlemlerinin tamamlandığı ve teslimlerin gerçekleştirildiği belirtildi.
Üniversite ayrıca öğrencilerin sosyal ve ticari ihtiyaçlarını daha modern, güvenli ve mevzuata uygun alanlarda karşılamak amacıyla 2026 yılı içerisinde yeni bir sosyal tesis alanının oluşturulması için yatırım programı teklifi yapıldığını açıkladı.
PEKİ GÖKKUŞAĞI AVM YIKILACAK MI?
Üniversitenin kamuoyu açıklamasında “Gökkuşağı AVM kesin olarak yıkılacak” şeklinde bir ifade ya da yıkım için belirlenmiş bir tarih bulunmuyor. Ancak mevcut haliyle AVM’deki iş yerlerinin yeniden kiraya verilmesinin mümkün olmadığı ve tahliye sürecinin işletildiği açıkça ortaya konuldu.
Dolayısıyla üniversitenin açıklaması, Gökkuşağı AVM’nin mevcut haliyle faaliyetlerini sürdürmesinin önünün kapandığını gösteriyor. AVM’nin tamamen yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin ise açıklamada net bir karar veya takvim paylaşılmadı.
ESNAF TEPKİLİ
Öte yandan Gökkuşağı AVM’deki tahliye kararı esnafın da tepkisine neden olmuş durumda. Esnaf temsilcileri, kararın çok sayıda işletme ve aileyi etkileyeceğini belirterek üniversite yönetimine yeniden değerlendirme çağrısında bulundu.
Selçuk Üniversitesi ise açıklamasını, öğrencilerin ve vatandaşların can güvenliğinin hiçbir beklentinin üzerinde tutulamayacağını vurgulayarak sonlandırdı.

Kaynak:Haber Merkezi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.