Konyalı avukata yazılan aşırı hız cezası iptal edildi

Duruşmaya yetişmek için aşırı hız yapan Konyalı avukat Adem Akyürek’e bin 399 lira para cezası yazıldı. Cezanın iptali için mahkemeye başvuran Akyürek’i haklı bulan mahkeme, ‘kamu görevi yaptığı’ gerekçesiyle cezayı kaldırdı. Karar, tartışmaya neden oldu.

Konyalı avukata yazılan aşırı hız cezası iptal edildi

Mahkeme, milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren bir karar verdi. Avukatın aşırı hız cezasına, kamu görevi affı getirildi.

Konya Barosu avukatlarından Adem Akyürek, 4 Kasım 2021 günü Bursa Adliyesi'ndeki duruşmalarına katıldı ve ardından aynı gün Konya'ya dönüş yaptı.

Ertesi gün Konya'da da duruşmaları vardı. Yolda giderken Afyonkarahisar'da 90 kilometre hız sınırı bulunan yolda 108 kilometreyle seyredip hız sınırını aştığı gerekçesiyle bin 399 lira idari para cezası kesildi.

konyali-avukata-yazilan-asiri-hiz-cezasi-iptal-edildi.jpg

2 GÜNDE 2 AYRI İLDE DURUŞMAYA YETİŞMEYE ÇALIŞTI

Avukat Adem Akyürek cezanın iptali için Çay Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Akyürek, mesleğinin sorumlulukları gereği kısıtlı süre içinde duruşma hazırlıklarını bir an evvel yapma zorunluluğu bulunduğunu, aynı gün içinde Bursa'dan Konya'ya seyahat edip ertesi günkü duruşmalarının hazırlığını yapmak zorunda olduğunu belirtti.

4 Kasım 2021 günü Bursa'da duruşmaya katılıp aynı gün Konya'ya döndüğünü belirten avukat Akyürek, ertesi gün Konya'da 2 duruşmaya daha katıldığına dair duruşma zabıtlarını da delil olarak sundu. Verilen cezanın iptalini talep etti.

konyali-avukata-yazilan-asiri-hiz-cezasi-iptal-edildi-001.jpg

EMSAL KARAR ÇIKTI

Çay Sulh Ceza Hakimliği aracın avukatlık mesleğini icra eden avukat Adem Akyürek'e ait olduğunu, 4 Kasım 2021 günü Bursa'da, ertesi gün ise Konya'da duruşmaya katıldığını kaydetti.

Avukatın duruşmalara yetişebilmek için hız ihlali yaptığının altını çizen hakimlik, avukatın kamu görevini gerçekleştirdiğini belirterek itirazı kabul etti. Bin 399 liralık idari para cezası iptal edildi.

konyali-avukata-yazilan-asiri-hiz-cezasi-iptal-edildi-002.jpg

KARAR TARTIŞMALARA YOL AÇTI

Karar tartışmaları da beraberinde getirdi. Sosyal medyada bazı avukatlar kararı doğru bulurken bazıları ise ertesi gün yapılacak duruşma için ceza iptalinin doğru olmadığını savundu.

konyali-avukata-yazilan-asiri-hiz-cezasi-iptal-edildi-004.jpg

YAŞANANLARI ANLATTI

Avukat Adem Akyürek, yaşadıklarını DHA'ya anlattı.

Akyürek, ''04 Kasım 2021 tarihinde Bursa ilindeki duruşmadan Konya'ya dönerken Afyonkarahisar'ın Çay istikametinde iken 108 kilometre hızla gittiğim sırada esnada tarafıma bir idari para cezası tutanağı düzenlendi. Bölünmüş yol tabir ettiğimiz yol. Buradaki hız limitlerini bir anda 70'e çekerek tuzaklama tabir ettiğimiz sistemle yazılan bir trafik para cezası tutanağı tebliğ edildi tarafıma. Bu tutanağa karşılık Çay Sulh Ceza Hâkimliği’ne itirazda bulundum. İtirazımın gerekçesi olarak, kamu görevi yaptığımı, duruşmalara yetişmem gerektiğini, avukatın kamu görevi yapmasından dolayı duruşmaların saatinde alınması ilkesini belirterek itirazda bulundum. İtirazım neticesinde sayın mahkeme gerekçelerimi geçerli kabul ederek tarafıma düzenlenen trafik para cezası tutanağını iptal etti. İptal gerekçesinde de avukatın kamu görevi yaptığını, duruşmaların saatinde alınması gerektiğini, duruşmaya yetişmesi gereken avukatın da hız yapabileceğini belirterek kararı iptal etti.'' dedi. 

konyali-avukata-yazilan-asiri-hiz-cezasi-iptal-edildi-005.jpg

"KARAR EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR, ANCAK..."

Kararın emsal teşkil edebileceğini belirten Akyürek, ''Yapılan hız da 108 kilometrelik bir hızdı. Afaki bir hız da değildi. Mahkeme tabii bu hızın düşüklüğünü de takdire binaen karar verdi. Bu karar, hukuk aleminde emsal teşkil edebilecek bir karar. Çünkü bölünmüş yollarda, kamu görevlisi olan avukatın yapmış olduğu hız tespitlerinde herhangi bir iptal yoktu bugüne kadar. Daha önceki kararlar hep emniyet şeridinin ihlali noktasındaki kararlar iptal edilmişti; ancak bölünmüş yollardaki tutanak ilk olarak kayda geçti. Ancak bütün kamu görevlileri, bu kararı emsal alarak yaptıkları hızdan dolayı cezalarının iptal edeceği anlamına gelmesin. Bu kendi özelinde değerlendirilmesi gereken, delillerinin kendi özelinde değerlendirildiği bir karardır. Dolayısıyla bu tam anlamıyla bütün kamu görevlilerinin yapmış olduğu hız ihlallerinde emsal teşkil edecek bir karar değildir. Onun altını özellikle çizmek istiyorum. Kendi özelinde, kendi geçerli bahaneleri olan bir karardır '' diye konuştu.

konyali-avukata-yazilan-asiri-hiz-cezasi-iptal-edildi-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum