Konya’nın derinliğiyle ürküten gölü dibe vurdu

Kuraklık, göl ve barajlardaki doluluk oranını olumsuz etkiliyor. Konya Ovası'nda yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapan ve derinliğiyle ürküten Timraş Obruk Gölü'nde su seviyesi dibe vurmuş durumda.

Konya’nın derinliğiyle ürküten gölü dibe vurdu

İklim değişikliği, küresel ısınma ve kuraklığın etkileri Türkiye’yi olumsuz etkiliyor.

Konya'nın Çumra ilçesinde 325 metre yüzey çapında, derinliğiyle ürküten ve yeşille maviye çalan rengiyle de ziyaretçisinin ilgisini çeken Timraş Obruk Gölü'nde su seviyesi önemli oranda düştü.

konyanin-derinligiyle-urkuten-golu-dibe-vurdu-001.jpeg

Son dönemde su seviyesindeki düşüşün gözle görülür derecede fark edildiği gölde suların çekilmesi çevrede yaşayanları da korkutuyor.

konyanin-derinligiyle-urkuten-golu-dibe-vurdu.jpeg

TİMRAŞ OBRUK GÖLÜ ÖZELLİKLERİ?

Elips şeklindeki olan göl 250 metre ile 325 metre çapında. 30 metre derinliğe sahip bir obruk gölü olan Timraş Gölünün su yüzeyi ovadan 20 metre aşağıda. Tatlı suya sahip Timraş Obruk Gölü, Mezozik kireçtaşlarından oluşuyor.

TİMRAŞ OBRUK GÖLÜ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Gökhöyük Gölü olarak da isimlendirilen Timraş Gölü, Konya ili Çumra ilçesi sınırlarında, Konya-Karaman-Silifke Yolunun 48’inci kilometresinde bulunuyor. Karstik obruk gölü olan Timraş Obruk Gölü, Gökhöyük köyü yakınlarında yer alıyor.

konyanin-derinligiyle-urkuten-golu-dibe-vurdu-002.jpeg

TURİSTLERİN GÖZDESİ

Göl kenarında yürüyüş patikası mevcut olan gölün çevresinde yürümek mümkün. Gölde tatlı su kefali ve tatlı su ıstakozu olmak üzere birçok balık türünü de içerisinde barındırıyor. Göl üzerinde bulunan ağaçlık alanlar ise gelen ziyaretçilerin kamp ve piknik yapmasına imkan sağlıyor. Yakınlarında Gökhöyük hariç tatlı su kaynağı da bulunmuyor.

Beslenme alanına yakın olmasından dolayı su seviyesindeki değişimler büyük ve hızlı oluyor. Yağışsız geçen aylar Timraş Obruk Gölü’nün de susuz kalmasını tetikliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.