Konya’nın karargah ilçesinde saray aranıyor

Tarihi Neolitik çağa dayanan ve 1921’de Batı Cephesi Karargahı olan Konya’nın Akşehir ilçesinde bugünlerde çok önemli bir çalışma yapılıyor. Uzman bir ekip, son vezir Sahib Ata Fahreddin Ali’nin yaptırdığı sarayı arıyor.

Konya’nın karargah ilçesinde saray aranıyor

Neolitik Döneme kadar uzanan tarihiyle Konya’nın en eski ilçeleri arasında yer alan Akşehir’de bugünlerde önemli bir çalışma yürütülüyor. Selçuk Üniversitesi’nden uzman bir ekip ilçede çalışmalara başladı.

SON VEZİR SAHİB ATA FAHREDDİN ALİ’NİN SARAYI BULUNACAK

Anadolu Selçuklu Devletinin son veziri olan Sahib Ata Fahreddin Ali’nin, Sahipata Külliyesi, İnce Minareli Medrese ve Sırçalı Medrese gibi birçok eser yaptırdığı biliniyor. Sahib Ata Fahreddin Ali’nin Akşehir - Atakentli (Nadir) olduğu ve kendi memleketine bir saray yaptırdığı da kaynak kitaplarda kaydediliyor.

Bu sarayın nerede olduğunu belirlemek için Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan uzman bir ekip Akşehir’e gitti, Belediye Başkanı Salih Akkaya ile makamında görüştü.

Görüşme sonrasında uzman ekip çalışmalarına başladı.

“KOLAY BİR ÇALIŞMA DEĞİL”

Konya Selçuk Üniversitesi hocalarının kurduğu uzman ekip, Prof. Dr. İbrahim Kunt, Doç. Dr. Murat Karademir, Dr. Öğretim Üyesi Hakan Yaman ve Öğretim Görevlisi Ömür Esen’den oluşuyor. Ekip başkanı Prof. Dr. İbrahim Kunt, yüzlerce yıl önce yıkılmış bir sarayı bulmanın kolay olmadığını, ellerinde bulunan bütün teknik imkanları kullanacaklarını belirterek Akşehir Belediyesine verdikleri destek dolayısıyla teşekkür etti.

konyanin-karargah-ilcesinde-saray-araniyor.jpg

TESPİT ETTİKLERİ BÖLGELERDE ÇALIŞMA YAPIYORLAR

Akşehir Belediyesinden drone ve araç desteği alan ekip, geçtiğimiz Cuma günü çalışmalarına başladı. Sahib Ata Fahreddin Ali’nin sarayının tespiti için çalışmalarının devam edeceğini belirten ekip başkanı Prof. Dr. İbrahim Kunt, tespit ettikleri bölgelerde çalışmaların süreceğini ve ilerleyen zamanlarda sarayın yerini tespit edeceklerini belirtti.

İnce Minare Medresesi’nin vakfiyesinde, Sahip Ata Fahreddin Ali hakkında şu sözlere yer verilir:

“En büyük vezir ve en büyük düstûr, doğuda ve batıda vezirlerin meliki, yaratıkların melce’i, yardımcısı ve barınağı, devlet ve dinin iftiharı olan, hayır, şefat, insaf, ihsan, adalet, ilim sahibi, İslâm ve Müslümanların yardımcısı, melik ve sultanların sağ eli, hamdların, öğüncülerin üstün meziyetlerin, ikramların babası, Konyalı Hacı Ebubekir oğlu Hüseyin oğlu Ali (Allah, hayatın kazanmasını ve hasenatı toplaması hakkında, onun tevfikini artırsın.)”

sahip-ata-fahreddin-ali.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum