Konya’nın ünlü gölünde su seviyesi dibe vurdu

Yağışların azlığı, göl ve barajlardaki doluluk oranını olumsuz etkiliyor. Bir dönem Konya Ovası'nda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan ve derinliğiyle ürküten Timraş Obruk Gölü'nde su seviyesi dibe vurdu. Bölge halkı yardım bekliyor.

Konya’nın ünlü gölünde su seviyesi dibe vurdu

İklim değişikliği, küresel ısınma ve kuraklığın etkileri ülkemizi olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

Konya'nın Çumra ilçesinde 325 metre yüzey çapında, derinliğiyle ürküten ve yeşille maviye çalan rengiyle de ziyaretçisinin ilgisini çeken Timraş Obruk Gölü'nde su seviyesi büyük oranda düştü.

Son dönemde tamamen kuruma noktasına gelen gölün manzarası çevrede yaşayanları korkutuyor.

"EN BÜYÜK SIKINTIMIZ SU"

Gökhüyük Mahallesi sakinlerinden Rafet Taş, “Bölgemizde kuraklığın en açık şekilde görülebildiği yer burası. Yetkililerimizden bu soruna çare bulmalarını bekliyoruz. Şu anda ne yazık ki en büyük sıkıntımız su.” dedi.

Timraş Gölü kurudu...

TİMRAŞ OBRUK GÖLÜ ÖZELLİKLERİ?

Elips şeklindeki olan göl 250 metre ile 325 metre çapında. 30 metre derinliğe sahip bir obruk gölü olan Timraş Gölünün su yüzeyi ovadan 20 metre aşağıda. Tatlı suya sahip Timraş Obruk Gölü, Mezozik kireçtaşlarından oluşuyor.

TİMRAŞ OBRUK GÖLÜ NEREDE?

Gökhöyük Gölü olarak da isimlendirilen Timraş Gölü, Konya ili Çumra ilçesi sınırlarında, Konya-Karaman-Silifke Yolunun 48’inci kilometresinde bulunuyor. Karstik obruk gölü olan Timraş Obruk Gölü, Gökhöyük köyü yakınlarında yer alıyor.

konyanin-unlu-golunde-su-seviyesi-dibe-vurdu-timras-obruk-golu.jpeg

TURİSTLERİN GÖZDESİYDİ

Göl kenarında yürüyüş patikası mevcut olan gölün çevresinde yürümek mümkün. Gölde tatlı su kefali ve tatlı su ıstakozu olmak üzere birçok balık türünü de içerisinde barındırıyordu. Göl üzerinde bulunan ağaçlık alanlar ise gelen ziyaretçilerin kamp ve piknik yapmasına imkan sağlıyor. Yakınlarında Gökhöyük hariç tatlı su kaynağı bulunmuyor.

konyanin-unlu-golunde-su-seviyesi-dibe-vurdu-timras-obruk-golu-001.jpeg

Beslenme alanına yakın olmasından dolayı su seviyesindeki değişimler büyük ve hızlı oluyor. Yağışsız geçen aylar Timraş Obruk Gölü’nün de susuz kalmasını tetikliyor.

konyanin-unlu-golunde-su-seviyesi-dibe-vurdu-timras-obruk-golu-002.jpeg

konyanin-unlu-golunde-su-seviyesi-dibe-vurdu-timras-obruk-golu-003.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.