M. Doğukan Akbıyık

M. Doğukan Akbıyık

Selçuklu’nun sadece ezan ve kuş sesi duyulan sokağı

Selçuklu’nun sadece ezan ve kuş sesi duyulan sokağı

Selçuklu ilçesinin Erenköy Mahallesinde etrafı çam ağaçlarıyla çevrilmiş çok güzel bir sokak var. Asıl adı "Kuba" olan bu sokağı Konya'da bilmeyen yoktur. Konyalıların “Tahir Hocanın Sokağı” dediği yere son zamanlarda Âşıklar Sokağı da deniyor ama gerçek hikâyesi bir başka…

tahir-hocanin-sokagi.jpeg

Konya'nın manevi mimarlarından ve âlimlerinden rahmetli Tahir Büyükkörükçü Hoca, 1970 yılında en büyük ideallerinden biri olan mahalleyi bu bölgede kurdu. Yirmi beş kadar arkadaşı ile geniş bahçelerin içine yapılan, yüksek duvarları sayesinde birbirini hiç görmeyen evlerin meydana getirdiği mahalleye, Üstâdının semtini hatırlatması için “Erenköy” adını verdi.

tahir-hocanin-sokagi-001.jpeg

TAHİR HOCAMIZIN SOKAĞI

Tahir Büyükkörükçü Hoca, bu bölgeye ilk taşındığına burası tabir yerindeyse çorak topraklı bir yerdi. Tahir Hocamız, hem kendi elleriyle hem kendi önder oluşuyla bu sokağa bu sağlı sollu ağaçları ekti ve ektirdi. Toprakla meşgul olmayı çok severdi. Bahçedeki ağaçları elleriyle budar, aşı yapar, bizzat sularını verirdi. Çiçeklerle meşgul olmaktan çok zevk alırlardı. Erenköy adıyla kurulan mahallelerindeki binlerce ağaçta hep onun emeği var.

tahir-hocanin-sokagi-002.jpeg

Ertesi yıl yapılan mahalle camiinde de dört yıl kadar fahri imamlık yaptı. Sabah namazlarından sonra tefsir dersleri yapan Tahir Büyükkörükçü Hoca, bu mahalleye büyük önem verdi. Cuma vaazlarına ve haftada en az bir defa yapılan yatsı namazı sohbetlerine şehirden de gelen büyük cemaatler iştirak ederdi.

“Sadece ezan ve kuş sesi duyulur” dediği bu sokak, hâlâ Konya’nın en güzel sokaklarından birisidir.

tahir-hocanin-sokagi-003.jpeg

Bugün, Konya'mızın manevi mimarlarından Sultan'ül Vaizin Tahir Büyükkörükçü Hocamızın vefatının 13. sene-i devriyesi.

Kendisini rahmet ve dua ile anıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Doğukan Akbıyık Arşivi