Konya’daki kervansarayın restorasyonu sırasında tarihi bir yapıya rastlandı

Selçuklu'nun Konya'daki en büyük kervansarayı Zazadın Hanı restorasyon çalışması sırasında, tarihi bir yapıya rastlandı. Uzmanlar, yapıyla ilgili araştırma gerçekleştiriyor.

Konya’daki kervansarayın restorasyonu sırasında tarihi bir yapıya rastlandı

Anadolu Selçuklu Devleti'nin Konya'da yaptırdığı en büyük kervansaray olma özelliğini taşıyan ve mimari güzelliğiyle dikkati çeken Zazadın Hanı’ndaki restorasyon çalışmaları sürüyor.

Çalışmalar sırasında ne için yapıldığı ve tarihi belli olmayan bir yapıya rastlandı.

Yapının bulunduğu bölgede, sanat tarihçileri, Anıtlar Kurulu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri araştırma başlattı.

ZAZADIN HANI NE ZAMAN YAPILDI? ZAZADIN HANI NEREDE?

Tarihte yolcuların konaklama merkezi olan, ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlayan kervansarayların Anadolu'daki en büyük örnekleri arasında yer alan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Zazadin Hanı, mimari güzelliğiyle görenleri adeta büyülüyor.

Anadolu'da doğudan batıya ve güneyden kuzeye birçok güzergahta Selçuklular tarafından yaptırılan yüzlerce kervansaray, Türklerin ticarete verdiği önemi, ince mimari zenginliğini, konukseverliğini ve sosyal devlet anlayışını yansıtan en önemli tarihi eserler olarak dikkati çekiyor.

Konya'ya 22 kilometre uzaklıkta, Aksaray-Konya kara yolundaki Tömek köyü yakınında yer alan Zazadin Hanı, Selçuklu kervansaraylar ağının en güzel yapılarından biri olarak biliniyor.

Selçuklu motifli süslemeleriyle dikkatleri üzerine toplayan taç kapıdan girilen, ihtişamıyla insanları büyüleyen handa, yazlık ve kışlık bölümü olmak üzere 24 odanın yanı sıra mescit, hamam, ambar, depo ve ahırlar bulunuyor.

Zazadin Hanı'nın inşasının, Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat döneminde 1235'te başladığı, oğlu 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1237'de tamamlandığı tarihi kayıtlarda yer alıyor.

Duvarındaki beyaz ve açık kahverengi kesme taşlar ile Selçuklu dönemi taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Zazadin Hanı'na gelen yerli ve yabancı turistler, mekanın zarafetinden kendini alamıyor.

Haber Dairesi

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.