Hüyük Çileği’nin AB serüvenini, ilk adımı atan isimlerden biri anlattı

Hüyük Çileği, Konya’nın ilk, Türkiye’nin 25. Avrupa Birliği tescili alan ürünü oldu. Gündemin birinci sırasında yer alan gelişme, en çok bu yolda ilk adımı atan isimlerden Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nu sevindirdi. Babaoğlu, başarı hikayesini anlattı.

Konya’nın Coğrafi İşaret Tescil Belgeli ürünü Hüyük Çileği, Avrupa Birliği tarafından da tescillendi.

Avrupa kapılarına dayanan Hüyük Çileği ile ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından AB Komisyonuna yapılan tescil başvurusu uygun bulundu.

Avrupa Birliği tarafından tescillenen Hüyük Çileği, AB’den Konya’nın ilk, Türkiye’nin 25’inci tescil alan ürünü oldu.

26 YILLIK BAŞARI HİKAYESİ

Konya’dan Avrupa Birliği’ne uzanan başarı hikayesini, bu adımı atan ilk isimlerden biri olan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Haber Dairesi’ne anlattı.

Konya’da çilek temelli organik tarım kırsal kalkınma programının ilk kez 19 Mart 1998’de Hüyük ilçesinde başlatıldığını belirten Babaoğlu, üretimin 2004 yılında Seydişehir İlçesi Yaylacık Mahallesine, ardından da tüm dağlık ilçelere yayıldığını ifade etti.

Önce İl Özel İdaresi, sonra KOP İdaresince sağlanan fonlarla her köye en az bir gölet ve kapalı sulama sistemleri yapıldığını dile getiren Babaoğlu, “Fide, fidan desteği, eğitim desteği derken Konya’nın çok sayıda dağlık ilçesinde katma değeri yüksek çilek üretimine geçiş yapıldı dönüşüm sağlandı.” dedi.

Prof. Babaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

AB coğrafi işaret tescili alma yolunda başta Büyükşehir Belediyemiz, dönemin İlçe Kaymakamlığımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, o dönemde sürece katkı sunmuş İlçe Belediyemiz başta olmak üzere başlangıç raporuna katkı sunan Necmettin Erbakan Üniversitemize kadar, katkısı olan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. Memleketimize hayırlı olsun. Bunun yanında 1990’lı yılların sonunda Hüyük Kaymakamlığı ile birlikte başlatılan bu kalkınma hamlesi; Konya Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, Selçuk Üniversite Ziraat Fakültemiz, Ziraat Odalarımız ve diğer tarım sektörü temsilcilerimizle birlikte hareket edilerek geliştirilmiş, KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin ve Devlet Su İşleri’nin sulama alt yapısı, fide, fidan gibi büyük destekleri ile üretim alt yapısı tesis edilmiştir. Büyükşehir Belediyemiz ise her aşamada büyük destekler sunmuştur. Yani bu proje birlikte başarılmış bir projedir."

“DAHA FAZLA GELİR İÇİN ÇALIŞMA YAPILMALI”

Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, günümüzde artık üretilen çileği doğrudan ham ürün olarak satmak yerine bölgeye daha fazla gelir getirecek şekilde bu kalkınma hamlesinin geliştirilmesi gerektiğine de işaret etti.

Babaoğlu, “Üretici örgütleriyle örgütlenme, markalaşma ve daha önemlisi bölgede üretilen ürünleri depolayacak, işleyerek yarı mamul veya mamul ürünlere dönüştürecek adımlar atılmalı, katma değer artırılmalı ve üreticinin cebine daha fazla para girmelidir.

26 yıl önce başlattığımız bu bölgesel kalkınma projesi, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma Bakanlığı döneminde çok hızlı bir ivme kazanmış, model olarak da Türkiye’de başta KOP illeri ve diğer bölgelerde yaygınlaştırma yoluna gidilmiştir. Bu yönüyle Türkiye’nin en başarılı kırsal kalkınma projelerinden biridir. Gelinen noktadan çok mutluyum. Başta Tarım ve Orman Bakanlığımız, Konya Valiliğimiz ve Konya Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, bu kırsal tarımsal kalkınma hamlesine desteğe devam eden tüm kişi, kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Başkan Altay: Destekledik, bereketli topraklardan güzel bir lezzet çıktı
Konya’nın ilki, Türkiye’nin 25’incisi oldu! Eşsiz lezzet AB'den tescil aldı

Konya Haberleri