Bolu Dağı Tüneli çalışmalarının bitiş tarihi belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli geçişinde süren çalışmaları 19 Eylül'de tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Bolu Dağı Tüneli çalışmalarının bitiş tarihi belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli Kontrol Merkezini ziyaret ederek, tünelin İstanbul yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Daha sonra tünel boyunun uzatıldığı alanda incelemelerde bulunan Uraloğlu, cıvata sıkma makinesiyle tünelin uzatmasında kullanılan parçanın montajını yaptı.

Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada, Ankara ile İstanbul'u birbirine bağlayan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli mevkisinde 2022 yılında meydana gelen heyelanın ardından, tünelin her 2 tüpünün Kaynaşlı yönüne uzatılması ihtiyacı ortaya çıktığını, gerekli incelemelerin ardından çalışmaya başladıklarını söyledi.

bolu-dagi-tuneli-calismalarinin-bitis-tarihi-belli-oldu-002.jpg

İstanbul-Ankara yönündeki ulaşımı sağlayan tüpü, geçen yıl 90 metre uzatarak hizmete açtıklarını anımsatan Uraloğlu, "Çalışmaların ikinci ayağı kapsamında Ankara-İstanbul yönünde hizmet veren tünel portalının uzatılması çalışmalarına da 31 Temmuz'da başladık. 50 gün sürmesini planladığımız çalışmalarımızı, 19 Eylül'de tamamlamayı hedefliyoruz ve çalışmalarımıza planladığımız şekilde devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, tünel portalının betonarme temel imalatlarını tamamladıklarını belirterek, tünelin 67 metrelik çelik yapı imalatında 32 metrelik kesimini ve toplam 256 metre uzunluğundaki fore kazık imalatını bitirdiklerini kaydetti.

Değişimini planladıkları 4 adet viyadük genleşme derzinin, 3'ünün kaynak işlerini de tamamlayarak betonlarını attıklarını, 4'üncü derzde kaynak çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Uraloğlu, derzlerin yapı ve trafik güvenliği için çok kıymetli olduğunu, geçmiş yıllarda şerit daraltarak yapılan onarımları da ortadan kaldıracağını vurguladı.

Uraloğlu, refüjdeki 3 bin 500 metrelik beton oto korkulukların yaklaşık 3 bin metresini ve toplam 19 bin 400 metrekare olan viyadükler arası koruma ağını da yenilediklerini belirterek, "Bu çalışmalarımızla birlikte Bolu Tüneli'nin İstanbul yönünde hizmet veren tüpünün 67 metre uzatılmasını sağlamış olacağız. Böylece bölgede yaşanabilecek olası heyelanlara karşı ulaşım güvenliğini de maksimum düzeye çıkarmış olacağız." dedi.

bolu-dagi-tuneli-calismalarinin-bitis-tarihi-belli-oldu.jpg

"HEYELANIN ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEMESİNİN TAM ANLAMIYLA ÖNÜNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ"

Uraloğlu, çalışmalar nedeniyle Anadolu Otoyolu'nun Abant ve Kaynaşlı kavşakları arasındaki 23 kilometrelik kesiminde, İstanbul yönündeki trafiği geçici olarak D-100 Devlet Yolu'na aktardıklarına değinerek, bu nedenle D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde trafiğin yoğun seyrettiğini bildirdi.

bolu-dagi-tuneli-calismalarinin-bitis-tarihi-belli-oldu-001.jpg

BOLU DAĞI TÜNELİ NEDEN KAPANDI?

Ankara ile İstanbul'u birbirine bağlayan Bolu Dağı tünelinin 2022 yılında tünelin 200 metre dışında meydana gelen heyelan sonrasında tünelin iki yönlü olarak kapatılıp Kaynaşlı yönüne doğru uzatılmasına karar verilmişti. Bunun üzerine tünelin İstanbul-Ankara yönü 2023 yılında kapatılıp 90 metre uzatılarak kullanıma tekrardan açılmıştı.

Projenin yok ikinci ayağı olarak, Ankara-İstanbul yönü 31 Temmuz'da kapatılarak uzatılma çalışmaları başladı. Çalışmaların 19 Eylül'e kadar biteceği öngörülüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.