Konya’dan Antep’e uzanan asırlık miras yok oluyor
Gaziantep’te yüzlerce yıldır dokunan ve kökleri Konya Selçuklularına kadar uzanan tarihi kutnu kumaşı, ustalarının çabalarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Dördüncü kuşak usta Abdulkadir Mekki, mesleğin yok olma noktasına geldiğini belirtti.

Konya’dan Gaziantep’e uzanan bir miras olan kutnu kumaşı, yüzyıllardır Anadolu’nun zengin el sanatları geleneğini yaşatıyor.

Özellikle Selçuklu döneminde Konya ve çevresinde dokunmaya başlanan bu özel kumaş türü, bugün Gaziantep’te sadece birkaç usta tarafından üretilmeye devam ediyor.
Kutnu kumaşı ustalığının son temsilcilerinden biri olan Gaziantepli Abdulkadir Mekki (65), 5 yaşında başladığı bu zanaatı bugün hâlâ büyük bir özveriyle sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü”ne layık görülen Mekki, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

“Kutnu sadece bir kumaş değil, tarihimizdir” diyen Mekki, bu özel dokumanın çözgüsünde ipek, atkısında pamuk kullanıldığını belirterek, kumaşın Çin'den Anadolu'ya, oradan Konya'ya ve nihayetinde Gaziantep’e ulaştığını aktardı. Mekki’ye göre, kutnu kumaşı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde saray giysilerinde, kaftanlarda ve çeyizlik eşyalarda kullanılmış, bugün ise düğünlerden bebek zıbınlarına kadar birçok alanda değer görmeye devam ediyor.

Mekki, mesleğin unutulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve Gaziantep’te bu işi hakkıyla yapan usta sayısının beş parmağı geçmediğini vurgularken, tekstil mühendislerinin dahi artık bu zanaatın temellerini bilmediğine dikkat çekti. “Bu meslek ortaokuldan itibaren eğitim sistemine entegre edilmeli” diyen usta, bu sanatın ancak devlet desteğiyle yaşatılabileceğini söyledi.

Kutnu kumaşının fiyatları ise türüne göre değişiyor. Saten örgüler perakende 700 TL’den satılırken, diğer gruplar 250 TL ile 2.500 TL arasında değişiyor. Özellikle 90 cm enindeki, hamam kültüründe kullanılan kumaşlar daha yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.

“Konya, bu kültürün ilk duraklarından biridir” diyen Mekki, kutnu kumaşının yeniden değer kazanması için el birliğiyle hareket edilmesi gerektiğini belirtti.


Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.