Konyalı ilim insanı Mustafa Sabri Küçükaşçı toprağa verildi

İslam tarihine dair önemli çalışmalar kaleme alan Konyalı isim Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı dün vefat etmişti. Merhum Hacıveyiszade Hocaefendinin torunu olan Mustafa Küçükaşçı, Eyüp Sultan Camisinden son yolculuğa uğurlandı.

Konyalı ilim insanı Mustafa Sabri Küçükaşçı toprağa verildi

İslam tarihine dair önemli çalışmalar kaleme alan, 2015'ten 2019'a kadar Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı yapan Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, 59 yaşında hayatını kaybetmişti.

TOPRAĞA VERİLDİ

Merhum Hacıveyiszade Hocaefendinin torunu olan Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Eyüp Sultan Camisinden son yolculuğuna uğurlandı.

konyali-ilim-insani-mustafa-sabri-kucukasci-topraga-verildi.jpeg

Cenaze törenine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanı sıra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ilim dünyasının önde gelen isimleri de katıldı.

konyali-ilim-insani-mustafa-sabri-kucukasci-topraga-verildi-002.jpeg

Prof.Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı'nın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından omuzlar üzerinde Eyüp Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine götürülerek defnedildi. 

konyali-ilim-insani-mustafa-sabri-kucukasci-topraga-verildi-001.jpeg

"YERİ DOLDURULAMAYACAK BİR İNSAN"

Cenaze namazı sonrası konuşma yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Hayatındayken kendisini Allah için sevdiğimi söyledim, o sünnete uydum. Seyrek görüştük çünkü bu mesainin çok yoğun bir rutini var. Ama ismi zikredildiği zaman, bir araya gelindiği zaman gönülden bir sevgimiz olduğunu oda biliyor, ben de biliyorum, rabbim de biliyor. Üzüntümüz çok büyük, yeri doldurulamayacak bir insandı" dedi.

"MUSTAFA HOCA NİTELİKLİ BİLİM ADAMLARINDAN BİRİSİYDİ"

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu, "Önce Allah rahmet eylesin diyoruz. Benim 30 yıllık kardeşim, aile dostum, her şeyimi kaybettim. Mustafa hoca nitelikli bilim adamlarından birisiydi. Yok demeyelim ama çok az nitelikli bilim adamımız var. İslam tarihi alanında Türkiye'de yetkin isimlerden birisiydi. Mustafa Faydalı hocanın yetiştirdiği bir bilim adamıydı. Osmanlı döneminde Kabe üzerine önemli araştırmalar yaptı. Aynı zamanda Topkapı Sarayı Başkanlığı, İstanbul Türbeler ve Müzeler müdürlüğü görevlerinde bulundu. En önemlisi ömrünü Türk milletine adadı, hep Türk milletinin daha ileriye gitmesini, daha yükselmesi, Türk milletinin tekrar dünyaya huzur ve adalet getirmesi için çalıştı. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum, onun muvafık bulmasıyla Eyüpsultan Türbesi civarına Mustafa Hoca gömülecek. Yaşadığı, ömrü boyunca çalıştığı şekilde burada yatacak" diye konuştu.

konyali-ilim-insani-mustafa-sabri-kucukasci-topraga-verildi-002.jpg

PROF. DR. MUSTAFA SABRİ KÜÇÜKAŞÇI KİMDİR?

Konya'da 1964'te dünyaya gelen Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, ilk, orta ve lise eğitimini yine Konya'da tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu.

Mustafa Sabri Küçükaşçı, 1990'da doktorluk unvanını aldı, 2002'de de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı'na yardımcı doçent olarak atandı. 2007'de Orta Çağ Doçenti olan Küçükaşçı, 2010-2013 yıllarında MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 2013'te profesör oldu.

Aynı zamanda 2013-2015 arasında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü görevini üstlenen Küçükaşçı, 2015-2019 arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'dan sonra Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüttü.

konyali-ilim-insani-mustafa-sabri-kucukasci-topraga-verildi.jpg

Vefatına kadar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsünün müdürü olan, İngilizce ve Arapça bilen Mustafa Sabri Küçükaşcı, İslam tarihi ve kültürü, İslam düşüncesi ve tarih yazımı, Orta Çağ'da şehir özellikle de Haremeyn şehirleriyle İstanbul'un tarihi ve kültürü alanında ve son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yaptı, kitap ve makaleler yayımladı.

Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Akif-i Sani Ali Ulvi Kurucu Özel Etkinliği"ne konuşmacı olarak katıldı.

konyali-ilim-insani-mustafa-sabri-kucukasci-topraga-verildi-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.