Beslenme Şeklimiz Ruh Halimizi Etkiliyor!

Doğru ve sağlıklı beslemek, bedenimiz kadar ruhumuz üzerinde de etkilidir.

Beslenme Şeklimiz Ruh Halimizi Etkiliyor!

Doğru ve sağlıklı beslemek, bedenimiz kadar ruhumuz üzerinde de etkilidir. Kilo verme ve kilo almaya yönelik geliştirilen beslenme alışkanlıklarının yanı sıra çeşitli hastalıklarda beslenme alışkanlıklarımız üzerinde etkilidir. Doğru gıdalar ile beslenmek, kişinin ruhsal dengesini sağlarken aynı zamanda mutluluk hormonunu da arttıran bir durumdur.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Damla Hayırlıoğlu belirli miktarlarda tüketilen besinlerin vücutta mutluluk hormonlarını arttırdığını dile  getirirken, bu besinler hakkında bilgi verdi.

Ruh haline iyi gelen besinler

Çikolata

Halk arasında en sevilen gıdaların başında gelen çikolata, insanların kendini mutlu hissetmesini sağlayan serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Açken, serotonin ve endorfin hormonunun azaldığı gözlemlenir ve bu nedenle açken tatlı isteği daha da artar. Konuyla ilgili yapılan bazı araştırmalara göre çikolatanın insan ömrünü 1 yıla kadar uzattığı belirlenmiştir. Ancak çikolata faydası olduğu kadar zararları olan da bir besin olup, az miktarda veya bitter şeklinde tüketilmesi önerilir.

Muz

Bir diğer mutlu etme özelliğine sahip gıda muzdur. Muzun içerisinde bol miktarda triptofan aminoasidi bulunur. Triptofan aminoasit, vücutta serotonin hormonuna dönüştürülür. Bu sayede vücuttaki mutluluk hormonu artış gösterir. Vücudun ihtiyacı olan potasyum ihtiyacı da mut ile karşılanabilir.

Somon Balığı

Omega-3 kaynağı somon balığı, en iyi antidepresan özelliği gören bir besindir. Günlük Omega-3 tüketimi yapan kişilerin ruh halinin, diğer kişilere göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Triptofan açısından zengin bir kaynak olan somon balığı, aynı zamanda hem kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olur hem de kan basıncını düşürür.

Ceviz

Beyin gelişimi için önemli faydaları olduğu bilimsel açıklamalar tarafından tespit edilen ceviz, beynin kesintisiz ve düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan omega-3 esansiyel yağ asidine sahiptir.

Kefir

İnsan vücudunda beyin en önemli organ olarak görülürken, bağırsaklarda en az beyin kadar önemli olup, bilim insanları tarafından zaman zaman insan vücudunun ikinci beyni olarak nitelendirilir. Bağırsaklarda bulunan mikrobiyata denilen faydalı bağırsak bakterilerinin doğal halinin bozulması karşısında oluşabilecek değişiklikler, anksiyete ve depresyon başta olmak üzere çeşitli duygu durum değişikliklerine neden olur. Bağırsakların sağlıklı çalışması, ruh halinin olumlu seyretmesi için önemlidir.

Yumurta

Anne sütünden sonra  en iyi protein kaynağı olarak görülen yumurta, güçlü bir protein kaynağı sayesinde kan plazma triptofan seviyelerini arttırır. Yumurta, insan sağlığı için pek çok faydası bulunan zengin içerikli bir besin olup, triptofan ve biyotin açısından da zengindir.

C Vitamini

Bağırsakların güçlendirilmesi için sık sık tercih edilen C vitamini, bipolar rahatsızlığı olan kişilerde tedavi amaçlı kullanılır. Bipolar bozukluğu olan kişilerde kanda yüksek miktarda bulunan vanadyum elementinden kaynaklanan hasara karşı korunmak için, tedavide yüksek miktarda C vitamini takviyesi önerilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.