Biberiyenin Bilinmeyen Faydaları

Latince adı Salvia Rosmarinus olan biberiyenin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar bazı durumlarda dikkatli kullanılması gerektiği konusunda şifalı bitki meraklılarını uyarıyor. İşte kâinat eczanesinin en gizemli bitkilerinden biberiyenin faydaları...

Biberiyenin Bilinmeyen Faydaları

Aromatik özelliği sayesinde mutfakların vazgeçilmezi olan biberiye; et, tavuk ve balık yemeklerine lezzet katarken, tatlı ve dondurmalara da aroma verir. Lezzetinin yanında güçlü bir antioksidan olduğu araştırmalarla kanıtlanan biberiye, jojoba ve badem gibi yağlar ile karıştırılarak da muhteşem bir masaj kremine dönüşüyor. Aynı zamanda biberiye çayı da, yaraların iyileşmesinde ve metabolizmanın güçlenmesinde etkili oluyor.

İşte biberiye çayının faydaları:

Biberiye içerisinde bulunan A, C, B1, B6 ve B9 vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir açısından zengin bir kaynaktır. Bakteri ve enfeksiyonlar üzerinde etkili olan bu çay, güçlü bir antioksidandır.

Hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına çözüm getirir. Yağlı yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırır.

Hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırır.

Unutkanlığın azalmasına yardımcı olabilir. Yaşa bağlı zihinsel sorunlara iyi gelir.

Kan dolaşımını düzenler. Beyne ve kalbe oksijen gitmesini sağlar. Bu durum, kış aylarında ya da kadınların regl dönemlerinde ısınmasına yardımcı olur.

Detoks etkisi ile toksinlerin atılmasını sağlar. Antioksidan özelliği ile ödem attırıcı ve idrar söktürücüdür. Böbrek ve mesane sorunlarında olumlu bir etkisi bulunur.

biberiyenin-bilinmeyen-faydalari.webp

Sinir sistemini normal fonksiyonlarında çalıştırır. Stres yönetimini kolaylaştırır.

Antiseptik özelliği, ağız ve boğazda oluşan tahriş ya da yaraların iyileşmesine destek olur.

İçerisinde bulunan vitaminler, bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı kolay mücadele etmesini sağlar.

Migren ağrılarının azalmasına destek olan bu çay, kas ve eklem rahatsızlıklarının olumsuz etkilerini minimuma indirir. Ezilme ve burkulma gibi durumların tedavisinde kullanılır.

Saç diplerinde bulunan bezleri harekete geçirip sağlıklı uzamasında etkili olur.

Adet söktürücü olarak kullanılan biberiye çayı, kadınların hormon dengesini düzenler. Karın bölgesinde oluşan şişlik, sancı ve kramplara faydası vardır.

BİBERİYE NASIL TÜKETİLMEDİR?

Aç karnına tüketildiği zaman ağrı kesici etkisi artsa da genellikle tok karnına içilmesi önerilir. Yatmadan birkaç saat önce içerek uyku sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Uzmanlar, biberiye çayının ortalama 2-3 haftalık kürler şeklinde tüketilmesini önerir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi, diyet programlarında kullanılabilir olduğunu gösterir. Düzenli bir yemek rutini ve spor ile kilo vermenize yardımcı olur. Günde 3 fincana kadar tüketilmesi önerilen bu çay, çubuk tarçın ile de lezzetlendirilebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.