Kahraman Kadınlarımızdan biri Kara Fatma

Üsteğmen Fatma Seher Erden

Kahraman Kadınlarımızdan biri Kara Fatma

 

Kara Fatma Kimdir?

Üsteğmen Fatma Seher Erden

 

İsmi size hiç tanıdık gelmedi değil mi?

O Kara Fatma… Ülke olarak bazen başörtülü kadınları aşağılamak için kullandığımız hatta siyah bir böceğe adını koymakta çekinmediğimiz kadın.

Hayatını ailesini gençliğini Milli Mücadeleye adayan bir kahraman.

Peki, kimdir Kara Fatma?

 

Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızı olan Kara Fatma , 1888’de Erzurum'da doğdu. İl kez cepheye kocası Derviş Bey’le birlikte Balkan Savaşı’nda çıktı.

Edirne’de, Yanık Kışla ’da düşmanla çarpıştı. Ardından başlayan I. Dünya Savaşı nedeniyle ailesinden kendi gibi yürekli on kadını yanına aldı ve Kafkasya Cephesi’ne gitti. Eşinin şehadet haberini de orada aldı bu acı haberde rağmen mücadeleden vazgeçmeyen Kara Fatma, iki çocuğu ve akrabalarıyla cepheden cepheye koştu.

 I.Dünya savaşının ardından milli mücadelede görev almak için Sivas Kongresi’ne katılan Fatma Seher, Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin istedi. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Fatma Seher, özellikle İzmit’in işgali sırasında a gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdırdı.

 Milli mücadele devam ederken düşman neredeyse kara Fatma oradaydı. 43 kadın ve 700 erkekten oluşan müfrezesiyle İnönü Savaşlarına katıldı. Bu savaşta müfrezenin pek çok kadın neferi şehit düştü, kendisi de yaralandı. Gazilik şerefiyle zaman kaybetmeden cepheye dönen Kara Fatma, beraberindeki gönüllülerle birlikte İznik’te, Kumlu’da, Alaşehir’de, düşmanla çarpıştı.

 Başkomutanlık Meydan Muharebesi başladığında müfrezesiyle birlikte cephedeydi ve çarpışmalar sırasında esir düştü. Fakat düşmanın elinden kaçmayı başardı. Hatta bu başarısından ötürü Kara Fatma’ya “üsteğmen” rütbesi verildi.

Savaş boyunca cepheden cepheye koşturan Üsteğmen Kara Fatma savaşın bitmesiyle İstanbul'a yerleşti ve hayatı boyunca devletin kendisine bağlanan maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay'a bağışladı.

Üsteğmen Fatma Seher Erdem

Nam-ı diğer Kara Fatma 2 Temmuz 1955'te 67 yaşında İstanbul Darülaceze'de hayatını kaybetti.  Kasımpaşa’daki Kulaksız mezarlığına defnedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.