Parfümümüzü yapay zeka seçecek

Marka ile tüketici arasındaki sadakatin güçlendirilmesini hedeflerken kişiye özel koku hizmeti sunan yapay zeka programı geliştirildi. Tarihteki ilk kadın parfümörü olarak bilinen Tapputi'den esinlenerek programa ‘Koku Uzmanı Tapputi’ adı verildi.

Parfümümüzü yapay zeka seçecek

Parfüm tasarımcısı Bihter Türkan Ergül parfüm ve aromaterapi kapsamında yeni bir yapay zeka projesine imza attıklarını duyurdu.

parfumumuzu-yapay-zeka-sececek.jpg

İlk kadın kimyager olduğu düşünülen Tapputi’nin avatarının da yer aldığı projede yeme içme alışkanlıkları, uyku düzeni, tüketilen besinler gibi tamamen kişiye özgü verilerin toplandığı yapay zeka programı bir parfüm tasarımcısı ve koku uzmanı olarak hizmet veriyor. Kişiye özgü kokuların belirlendiği yapay zeka programına ‘Koku Uzmanı Tapputi’ adı verildi.

Markaların internet sayfasında kullanıma açılacak yapay zeka programında yeme içme alışkanlıkları, uyku düzeni, tüketilen besinler, terleme durumu, çalışma ortamı, numaralı gözlük kullanımı, giyim tarzı, çalışma ortamı, kronik rahatsızlık durumu, yaşanılan travma durumu gibi kişiye özel verilerin kaydedilmesiyle, kişinin ten aromasının taşıyabileceği çiçek, baharat ya da odunsu kokularını en iyi şekilde taşıyabileceği şekilde ortaya çıkıyor.

Babil, Sümer, Antik Mısır, Antik Roma, Antik Yunan, Osmanlı, Selçuklu gibi kültürlerdeki koku kültürleri ilhamlarının da yer aldığı yapay zeka programında, kadın parfümeri ve kimyageri Tapputi’nin avatarı kullanıldı.

Kişiye özgü kokuların belirlediği yapay zeka programına ‘Koku Uzmanı Tapputi’ adı verildi.

parfumumuzu-yapay-zeka-sececek-001.jpg

Bu programın geliştirilmesindeki en büyük sebebin marka ile son tüketicinin arasındaki sadakatini güçlendirmek olduğunu söyleyen Ergül, Türkiye’de programı satın alan firmalar olduğu gibi Kasım ayında Paris’te parfüm markalarının satışını gerçekleştireceklerini belirti.

SORULAR İLE KOKU SENEÇEKLERİ BELİRLENİYOR

Ergül, müşterinin beğenmemesi durumunda dahi kullanamayacağı parfümün marka ile bağını kopardığını fark ettiği için böyle bir yazılıma ihtiyaç olduğunu düşündüğünü belirtti.

Bir led ekranından girilen sorular doğrultusunda kişinin hangi çiçek özleri taşıyan parfümleri tercih etmesi gibi bilgilerin yer alacağı bu yazılım aynı zamanda mini bir danışmanlık yapıyor. Bu yazılımın şu anda Türkiye’de iki firma tarafından kullanılmaya başlandığı bildirildi.

126 MİLYON VERİ KAYDEDİLEREK GELİŞTİRİLDİ

Yapay zeka programının 126 milyon veri kaydedilerek geliştirildiği de vurgulandı.

Kullanıcıların programa kişisel verilerini kaydetmesinin ardından Tapputi’nin avatarının parfüm seçimleri ve karışımlarının bulunduğu görüntüsü kullanıcılara gösteriliyor. Tüm bu verilerin işlenmesi sonucunda Koku Uzmanı Tapputi, kişinin yaşam tarzına ve kişisel özelliklerine en uygun parfümleri ve kokuları kullanıcılara bildiriyor.

FRANSIZCA DİL SEÇENEĞİNE DE EKLENECEK

Bihter Türkan Ergül, Koku Uzmanı Tapputi yapay zeka programının kişiye özgü olan ten aromasına göre kurgulandığını ve kişinin ten aromasına göre taşıyabileceği parfümlerin belirlendiğini ancak burun zevkinin farklı olabileceğinden ortaya çıkan parfümlerin alışılagelmiş ve klişe beğenilerden farklı olabileceğini söylüyor.

Ergül, bu nedenlerle Koku Uzmanı Tapputi’nin parfüm ve koku kültürü konusunda parfümseverlere önemli bir farkındalık ve zenginlik katacağını belirtti.

Türkçe ve İngilizce kullanım seçeneği de bulunan programa gelecek aylarda Fransızca dil seçeneğine de ekleneceği bildirildi.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.