Sonbaharın habercisi alıçlar tezgaha çıktı

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kurulan pazarda, yüksek kesimlerde yetişen, sirkesi de yapılan ve sonbaharın habercisi olarak bilinen alıç meyvesi satışa çıkarıldı. İşte fiyatı ve alıç meyvesinin saymakla bitmeyen faydaları.

Sonbaharın habercisi alıçlar tezgaha çıktı

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde sonbaharın habercisi olarak bilinen alıç meyvesi satışa çıktı.

Yukarı Kertil Mahallesi'nde yaşayan ve topladığı alıçları pazara satmaya getiren Fahri Bilen, yaptığı açıklamada, bu meyvenin ayazı gördükçe kızıl renge dönüştüğünü söyledi.

Bunun sindirim sistemine de yararlı bir meyve olduğunu belirten Bilen, "Alıç, çiğ olarak da tüketiliyor. Bağışıklığı güçlendiriyor. Ayrıca C vitamini açısından oldukça zengin. Alıç, vücutta birikmiş olan tehlikeli toksin maddelerini yok etmeye de yardımcı oluyor." dedi.

sonbaharin-habercisi-aliclar-tezgaha-cikti-002.jpg

Tespih gibi iplere dizilen alıç meyvesinin bir bağı 15 liradan satılıyor.

sonbaharin-habercisi-aliclar-tezgaha-cikti.jpg

ALIÇ MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Alıç meyvesi, içeriğinde barındırdığı vitaminler ve mineraller ile insan sağlığına birçok fayda sağlar. Alıç faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Kalp sağlığına faydaları: Alıç meyvesi, geleneksel olarak kalp sağlığı için kullanılır. İçerdiği antioksidanlar ve flavonoidler sayesinde kan basıncını düşürerek kalp krizi riskini azaltabilir ve kalp fonksiyonlarını destekleyebilir.

Sindirim sistemini destekler: Alıç meyvesi, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığı için faydalıdır. Özellikle kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık ve diğer sindirim problemleri için alıç meyvesi ve alıç özü kullanılabilir.

Antienflamatuar özelliklere sahiptir: Alıç meyvesi, sağlığı iyileştirebilecek antiinflamatuar etkilere sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücuttaki inflamasyonu (iltihabı) azaltarak, çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Antioksidanlar açısından zengindir: Alıç meyvesi, güçlü antioksidan bileşiklerden olan polifenol bakımından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden koruyarak kanser ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kan şekeri ve kolesterol kontrolüne yardımcı olur: Alıç meyvesi, içeriğinde bulunan flavonoid ve pektin sayesinde kan kolesterol seviyelerini düzenlemeye katkı sağlar. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de destek olabilir. Bu özellikleri sayesinde diyabet gibi hastalıkların yönetiminde yardımcı olabilir.
Anksiyete ve depresyonu azaltabilir: Alıç meyvesi, anksiyete ve depresyon gibi duygusal bozuklukların tedavisinde yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Alıç meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu sayede vücut enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilir.
Yüksek tansiyonu düşürebilir: Alıç meyvesi, geleneksel Çin tıbbında yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan bitkilerden biridir. Yapılan araştırmalar sonucu, alıç bitkisinin vazodilatör (damar genişletici) etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu sayede alıç meyvesi, daralmış kan damarları genişleterek tansiyonu düşürebilir.

Yaşlanmayı önleyebilir: Alıç meyvesi, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma nedeniyle bozulan kollajen yapısının düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bu sayede erken cilt yaşlanmasının önüne geçilebilir. Ayrıca ciltteki nemin artmasına yardımcı olarak, cilt yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

sonbaharin-habercisi-aliclar-tezgaha-cikti-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.