TAM TAHIL ÜRÜNLER NE DEMEK?

Eskiden ekmeğin rengi bu kadar beyaz değildi. İnsanlar rengine kanarak beyaz ekmeğe yöneldiler ancak bunun karşılığında sağlıklarını kaybettiler.

TAM TAHIL ÜRÜNLER NE DEMEK?

Birçok insan tam tahıl ürünler ile rafine ürünlerinin farkını dahi bilmiyor. İkisi arasındaki farkı bilmiş olsalardı muhtemelen tam tahıl tercih edeceklerdi.

Peki, tam tahıl nedir? Tam tahıl ürünler ne demektir?

Bunu anlayabilmek için tahıl bileşenlerini bilmek lazım.

Tahıllar üç ana maddeden oluşurlar.

  1. Endosperm: Tahılların yüzde 75-80’ini kapsar. Nişasta ve proteinden oluşur.
  2. Ruşeym: Tahılın çekirdeği veya embriyosudur denilebilir. Besin değeri çok yüksektir, sağlığa faydaları kelimelerle anlatılamaz. Tahılın yüzde 2.5-5’lik kısmı rüşeymdir.  
  3. Kepek: Tahılın dış kabuğudur. Lif açısından oldukça zengin olan kepek tahılın yüzde 12-18’lik bölümünü teşkil eder.

Şimdi gelelim tam tahılın tanımına.

Tam Tahıl, yukarıda ifade ettiğimiz endosperm, rüşeym ve kepeğin tamamını oluşturan kırılmış veya öğütülmüş tahıllara verilen isimdir. Yani tahılın kendisidir. Üzerinde herhangi bir ayrıştırıcı veya ekleyici bir işlem yapılmamıştır. Doğadan geldiği şekliyle öğütülerek tüketime sunulan tahıl türüdür.

Şimdi gelelim Rafine ürünlere…

Rafine edilmiş tahıl ise yukarıda anlatılan içeriklerden bazıları alınan tahıldır. Yani özüyle oynanan doğallığını kaybetmiş ürünlere rafine ürünler denir. İnsanlar maalesef çoğunlukla rafine ürünleri tüketmektedirler.  

Tahılın özü denilen sağlık için altın değerindeki Ruşeym ile  özellikle sindirim sistemine faydalı olan kepek kısmı  alınarak “rafine tahıl” elde edilir. Rafine Tahıl’da rüşeym ve kepek oranı yok denilecek kadar azdır. Dolayısıyla tahılın üç ana bileşeninden ikisi Rafine Tahıl’da ya hiç yoktur veya azdır.

Birkaç değerle konuyu anlatmaya çalışalım. (ortalama değerler)

Mesela tam tahılda  35 mcg/g demir bulunurken rafine tahılda 13 mcg/2g bulunur.

Mesela tam tahılda diyet lifi oranı yüzde 13 iken, rafine tahılda yüzde 3’tür

Mesela tam tahılda 7.5 mg/g B6 vitamini bulunurken, rafine tahılda 1.4 mg/g bulunur.

Mesela tam tahılda 29 mcg/g çinko bulunurken, rafine tahılda 8 mcg/g bulunur.

Rakamlar her şeyi anlatıyor sanırım.

Yukarıda bir kısmı verilen besin öğesi farklılıkları sayesinde tam tahıllar rafine/işlenmiş tahıllara göre bağırsak fonksiyonlarını düzenleme, kan kolesterolünü düşürme, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini azaltma ve obezite gelişmesini önlemede daha etkilidir. Son çeyrek asırda özellikle kalp, obezite, diyabet hastalıklarının artmasının en önemli sebeplerinden biri budur.

Yapılan çalışmalarda; tam tahıl tüketimi, obeziteyi, kalp-damar hastalığı riskini % 27-37, tip 2 diyabet riskini %21-27 ve kolon kanseri riskini % 21-40 oranında azalttığı tespit edilmiştir.

“Madem öyle, neden böyle bir zulümle karşı karşıya insanoğlu?” diye sorabilirsiniz.

Bu sorunun cevabını batı medeniyetinin temelini teşkil eden felsefelerden biri olan “homo homini lupus” ta bulabiliriz.  İngiliz felsefeci Thomas Hobbes’e ait olan ve Türkçesi “insan insanın kurdudur” mantığı bu hakikate ayna tutmaktadır.  Batı medeniyeti materyal üzerine kuruludur ve rafineri tahıl insanın sağlığını bozsa da birilerini zengin eder.

Bana sorarsanız bugünden tezi yok derhal tam tahıl ürünleri tüketiniz.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.