Nurettin Bay

Nurettin Bay

Baba Narin’i niye öldürmüşler?

Baba Narin’i niye öldürmüşler?

Mesele sadece bir cinayetin aydınlatılması meselesi değil. Toplum sosyolojisi üzerinde geriye dönük ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor.

…….

‘Zenginlik refah getirir’ dediler, getirdi.
‘Refah mutluluk getirir’ dediler, getirmedi.
Gezenler bilir.
Avrupa zengin ama mutlu değil.
Afrika fakir ama mutlu.
Bu nasıl oluyor. Bir eliniz yağda-bir eliniz balda, halinizden memnun değilsiniz.
İki yakanız hiç bir zaman bir araya gelmiyor, mutlusunuz.
Neden?
Allah kuluna verdiği her nimeti imtihan vesilesi kılar.
Hazreti Süleyman’ın at sevgisi ile imtihanını hatırlayın. Keza Hazreti ibrahim’in oğlu ile imtihanını…
Zenginler ne zaman kendilerine verilenin bir sınama aracı olduğunu anlarlarsa mutlu olurlar. Ve bir de, kimsenin aklıyla, zekasıyla, yeteneği ile zengin olamayacağını… Çünkü Yaratan bu konuyu çok açık şekilde izah ediyor. De ki: “Rabbim dilediğine rızkı bol verir, dilediğine az verir. Ne var ki, insanların çoğu bu gerçeği bilmez.”(Sebe 36)

Günümüzde zenginler ne yapıyor?
Daha fazla zengin olmaya çalışıyor.
Elindeki hiçbir şeyden tatmin olmuyor, daha fazlasını arzuluyor.
O arzular çoğunlukla kendilerini çılgınlıklara, fuhşiyata, sapıklıklara sürüklüyor.
Farkında olmadan bazıları maalesef yaradanını unutuyor. Kul olduğunu unutuyor ve şirke sürükleniyor.
Fakire yardımı kesiyor, zekatı aksatıyor.

Çoğumuzun düştüğü imtihan tuzağı bu. Halbuki: Her verilene daha fazla şükür... Her verildikçe daha fazla zekat-daha fazla yardım…. Malımız her arttıkça böbürlenme yerine daha fazla tevazu göstersek. Her verilenin hesabının sorulacağını bilebilsek. Ve her türlü aşırılıktan kaçınsak, İMTİHANI KAZANACAĞIZ.

İmtihan kolay ama şımarıklığımız bizi aldatıyor. Şeytana mağlup oluyoruz.
En büyük düşmanımıza… Allah’tan insanı yoldan çıkarma müsaadesi alınca “Beni azdırdığın için, and olsun ki, Senin doğru yolun üzerinde onlara karşı duracağım; sonra önlerinden, ardlarından, sağ ve sollarından onlara sokulacağım; çoğunu Sana şükreder bulamayacaksın" Araf 16-17) diyen şeytana…

Türkiye’de herkes Narin’i konuşuyor.
Dizi izler gibi…Masal dinler gibi…
Haberler, yorumlar, tespitler, tahminler…
Eskiden bu tür konular Müge Anlı benzeri programlarda konuşulurdu. Şimdi tüm programlarda… Biz bu tür programlar kaldırılsın diye çabalarken tüm programlar bu türe döndü.
Kimsenin diğer Narinleri düşündüğü yok.
8 yaşındaki oğlum, “Baba bu çocuğu niye öldürmüşler? İsrailliler mi öldürdü?” diye soruyor. Kelimeler boğazımda düğümleniyor, bir şey diyemiyorum, eveleyip-geveleyip konu değiştiriyorum.

Çocuğun saf ve temiz bir mantıkla öldürmeyi İsrail’le ilişkilendirmesi dikkat çekici. Evet bir çocuğu yalnızca ya İsrail ya da vicdanı İsrailleşmiş birisi öldürebilir.

Diyeceksiniz ki zenginlik, şeytan, Narin, İsrail ne alaka?

Var alaka.
Yaradılış gayesini unutmuş, Allah’ın verdiği zenginliğin kendilerini yoldan çıkardığı toplumlar sapık ve azgın İsrail’in soykırıma rahmet okutturan vahşetini görmezden gelirken onlara benzemeye çalışan bizim gibi ülkelerde alışık olmadığımız Narin ve benzeri hadiselere bakış açımız olması gereken gibi değil.

Oturup izlemek, abuk sabuk tahminlerde bulunmak, dedikodu yapmak ve yarım ağız lanetlemek yerine ‘biz nasıl böyle bir toplum olduk?” diye düşünmemiz gerekiyor. Ders alıp kendimizi düzeltmek için çaba sarfetmemiz gerekiyor. Yoksa bugün Narin, yarın başkası… Bitmeyen dizi senaryoları gibi arkası yarın merakı ile daha çok benzer vahşetleri aynı duyarsızlıkla izlemeye devam ederiz. Hatta zamanla içimizdeki acıma hissi de yok olur, TV’lerde yenisi yok mu diye arayışa geçeriz.

Bir toplumun ahlaksızlıkta ileri gitmesi dinden uzaklaşması ile doğru orantılıdır. Dini yeniden sosyal hayatımızın merkezine yerleştirmezsek vay halimize…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi