Nurettin Bay

Nurettin Bay

Dolar…Biz bu oyunu yaşadık, biliyoruz…

Dolar…Biz bu oyunu yaşadık, biliyoruz…

Vatandaşların uyarılması gerekir diye düşünüp, bu konu ile ilgili bir yazı kaleme almayı düşündüğüm anda Merkez Bankası’ndan açıklama geldi.

Tam zamanında ve doğru bir uyarı… Hatta gecikildi bile.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur. “ denildi.

Merkez Bankası özetle, ‘gaza gelmeyin, şu andaki durum gerçeği yansıtmıyor, sonra zarar edersiniz’ demek istedi.

Biz benzer bir oyunu en son 2018 Ağustos’unda gördük. Dolar 3.75 TL iken, meşhur papaz meselesi çıktı. ABD’ce korunan bir papazı bazı şüpheler üzerine içeri atılınca herkesçe malum çevreler harekete geçti ve dolar kısa zaman zarfında 7.35’e kadar yükseldi. Sonra ne oldu. Birkaç ay sonra olması gereken seviyeye indi.  Bu arada yüksek fiyattan dolar alanlar kaybetti.

Dolar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısından sonraki konuşmalarından sonra yeniden yükselişe geçti ve gün içerisinde 13 liraya yaklaştı. Sonra bir miktar gevşedi. Mevcut şartlarda doların 13 lira olmasını gerektiren bir durum yok. Tek bir durum var. O da faiz lobilerine karşı başlatılan savaş.

Erdoğan bu mücadeleyi ‘kurtuluş savaşı’ olarak nitelendirdi. Faizden beslenenlerle sonuna kadar mücadele edeceğini kararlı bir dille tekrarladı. Bu açıklamalar haliyle ‘doların efendilerini’ rahatsız etti ve düğmeye bastılar.

Dolar dünyanın rezerv parası. Dolar üzerinden kimlerin beslendiğini tüm dünya kamuoyu biliyor. Birkaç aile… O ailelerin hangi güçlerin güdümünde olduğu da az çok biliniyor.

Bir de ‘doların efendicikleri’ var. Onlar da Türkiye gibi ülkelerde ‘doların efendileri’ne hizmet ederek, kıyısından köşesinden nemalananlar.  Dün en yüksek ses o efendiciklerden geldi.

Enflasyon-faiz tartışmasından faizciler galip çıkmak istiyorlar. Faiz lobilerinin elindeki en güçlü argüman, ‘dolar’… Son kozlarını oynuyorlar. Eğer bu savaştan mağlup ayrılırlarsa pilleri bitecek. Saltanatları sona erecek. Fil dişi kulelerinden al aşağı edilecekler.

Hükümetin kararlı duruşuna milletin de destek vermesi gerekiyor. Dolar yükselecek diye döviz bürolarına koşanlar kaybedecekler. Doların efendileri dolar yükselirken de kazanıyor, düşerken de… En çok da ‘dolar yükselecek’ diye döviz bürolarına koşanlardan kazanıyorlar. Çünkü doları çıkarttıkları en yüksek noktada bozacak ve ceplerini dolduracaklar. Onların oyununa gelenler ise her zaman olduğu gibi kaybedecekler.

Kısaca ve özetle…

Biz bu oyunu gördük, yaşadık. Müslüman aynı delikten ikinci defa ısırılmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi