Nurettin Bay

Nurettin Bay

Ekonominin kurtuluş savaşı…

Ekonominin kurtuluş savaşı…

Tüm Türkiye bugünkü kabine toplantısına odaklanmıştı. Saatler süren toplantının 1 numaralı gündemi ekonomiydi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, ekonominin kurtuluş savaşını verdiğimizi ve bu savaştan da galibiyetle ayrılacağımızı söyledi.

Pandemi sonrasında küresel ekonomilerde başlayan dalgalanma tüm dünya ülkelerini etkiliyor. Çin’den Japonya’ya, Rusya’dan Avrupa Birliğine, ABD’den Afrika’ya tüm ülkeler sıkıntılı. Enflasyon almış başını gidiyor. Sorun sadece Türkiye’de değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ülkeyi selamete ulaştıracak bir sistemde ısrar ediyor. Yeni savaşın adı ‘Faizle mücadele.’  Faiz lobileri boş durur mu? Erdoğan’ın faizle mücadelede başarısız olması için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar. Top yekûn bir savaş başlatmış durumdalar. Çünkü biliyorlar ki Erdoğan bunu başarırsa ardında dünyanın tüm mazlum ülkeleri yürüyecek.

Kolay bir savaş değil elbette. Bugüne kadar faiz ile beslenen ve milyarlarca doları bu sayede kazanan doların efendileri bu işten çok rahatsız. Siyasi varoluşta Erdoğan’a yenik düşen çevreler, ekonomik varoluşta Erdoğan’a kaybetmenin ne anlama geleceğini çok iyi biliyorlar. Türkiye Merkez Bankası’nın faizi indireceği ile ilgili küçük bir fısıltı bile onları harekete geçirmeye yetiyor. Derhal piyasaya müdahale edip doları yükseltiyorlar.

Doların yükselişi haliyle diğer fiyatlara da yansıyor. Ancak vatandaşın şunu bilmesi gerekiyor. Türkiye ve dünyadaki fiyat artışları sadece dolar ile ilgili değil. Eğer öyle olsaydı ABD’de enflasyon son 31 yılın en yüksek rakamına ulaşmazdı.

Faizin haram olduğu ‘nas’ ile sabit. Bu ‘nas’ meselesi muhafazakâr kesimi ‘helalleşme’ hikâyesi ile etkilemeye çalışan CHP’lilerin fiyakasını fena halde bozdu. Dinde ‘ilahi kaynaklar’ anlamına gelen ‘nas’ ile ‘Nas Suresi’ni karıştırdılar. Vekillerden biri bir televizyon programında Nas Suresi’nin mealini okuyarak komik duruma düştü. Eeee Cumhurbaşkanı Erdoğan “ biz bunların cemaziyülevvelini biliyoruz .” diye boşa konuşmuyor. 

Faizin enflasyonu körüklediğini bilmeyen yok. Koca koca ekonomistler bu konuda hala ‘doların efendilerinin’ davulunu çalmaya devam ediyor. Aslında tek bir soru yeter susturmaya bunları. Ama isimlerinin önündeki ekonomik sandan güç alarak gerçeği çarpıtmaya devam ediyorlar. Evet, buradan soruyorum. “Hangi ülke yüksek faizle enflasyonu düşürdü? “ Hadi cevap verin…!

Aziz millete şunu söylemek isterim.

Erdoğan ne zaman milleti kandırdı? Hiç yaptı mı böyle bir şey? Biz nice iktidarlar gördük. İki anahtar vereceğini vaat edenden, Türkiye’yi uçuracağını söyleyene varıncaya kadar… Evet, uçurdular, gördük. Nereye uçurdular. Uçuruma. 2002’nin Türkiye’sini yaşadık, biliyoruz.

İnanacağız Erdoğan’a. O bu işin da üstesinden gelecek. Biz, bir ve beraber olursak daha önce defalarca yaptığımız gibi bu sefer de başaracağız. Ekonominin kurtuluş savaşını da kazanacağız. Yaratanın boşuna (haşa) Faiz’i harem kılmadığını herkese öğreteceğiz.

Biz bu savaştan zaferle ayrılacağız ve tüm dünya bizi takip edecek. Tıpkı ‘Dünya Beşten Büyüktür’ tezini tüm dünyaya benimsettiğimiz gibi, helal kazancın külliyen haram olan faizden daha üstün ve bereketli olduğunu ispatlayacağız. İspatlamak zorundayız.

Sadece bir şey istiyorum hükümetten, iş verenlerden. Ne olursunuz çalışan kesimi işçisi ile memuru ile enflasyona ezdirmeyin. Maaşlarda adaleti tesis için ne gerekiyorsa yapın. Kışa girerken işsizleri, dar gelirlileri kollayın. Sadece hükümet kollamamalı, hepimiz kollamalıyız. Varlıklılara da görevler düşüyor. Her işveren kışa girerken 1-2 yeni istihdam sağlasa, çalışanına asgari ücret değil asgari geçinme maaşı verebilse güzel olmaz mı? Mücadeleyi devlet-millet el ele verirsek başarırız. 

Devlet kurumları ve belediyelerin sosyal devlet ve sosyal belediyecilik anlayışını en üst seviyeye çıkarması gereken bir süreçten geçiyoruz. Devlete ve belediyelere düşen bu… Millete düşen ise bu ekonomik kurtuluş savaşında Reis’in yanında olmak… Muhalefetin hamaset kokan vaatlerine inanmamak.

Ben inanıyorum. Bu savaştan da biz galip geleceğiz. Biz haktan yana olursak. Biz ‘hak’ için çalışırsak. Mutlak surette, ‘hak gelecek, batıl zail olacaktır.’. Faiz lobisi ve onun ahmak şakşakçıları kaybedecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi