Nurettin Bay

Nurettin Bay

Erkoyuncu doğru yolda…

Erkoyuncu doğru yolda…

Eskiler Konya Şeker olarak bilir.

Son çeyrek asırdaki hızlı büyüme ile birlikte Anadolu Birlik Holding çatısı altında Gıda’dan Tarım ve Hayvancılığa, Enerji’den Kimya sanayiine kadar birçok alanda varlığını hissettiriyor. Kim ne derse desin, kim ne düşünürse düşünsün, iyi ki varlar-iyi ki bu ülkenin insanı için üretiyorlar.

Asrın felaketinde bu tür kuruluşların ne kadar önemli olduğunu gördük. Anadolu Birlik Holding deprem bölgesine onlarca tır gıda gönderdi. Ayrıca yardım kampanyasına 15 milyon TL’lik bir katkıda bulundu. Bir o kadarını ise çalışanları kendi aralarında toplayarak, bölge insanına ulaştırdılar.

Her ne kadar biz Konya Şeker veya Anadolu Birlik Holding diyorsak da ülke ve dünya onları TORKU ismi ile tanıyor. Torku artık bir dünya markası. Konya’dan tüm dünyaya ulaşan devasa bir marka. Gurur duyuyoruz. Şahsen ben ülkenin en ücra köşelerinden birinde veya dünyanın bir ucunda Torku markalı bir ürün gördüğümde adeta kedimden geçiyorum. İçim içime sığmıyor. Kanımca;  Torku, Konya’nın Mevlana’dan sonra en çok bilinen markası…

Torku’nun diğer tüm marka ve kuruluşlardan bir farkı var. O da tüm Anadolu Birlik Holding kuruluşlarında olduğu gibi bir kooperatif kuruluşu olması. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifine ait. Yani Torku herhangi bir veya birkaç şahsa ait değil. Torku binlerce çiftçinin ortağı bulunduğu yapı. Bizatihi üreticiye ait. Sermayenin tabana yayılması, çiftçinin güçlendirilmesi adına örnek bir kuruluş.

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, dün akşam Konya’daki tüm ulusal ve yerel medya kuruluşlarının karşısına geçerek kendilerine bağlı kuruluşlar hakkında tafsilatlı bilgi verdi. Erkoyuncu iyi bir çiftçi olmanın yanında geçmiş dönemlerde de PANKOBİRLİK içerisinde çeşitli görevlerde bulunmuş biri. Dolayısı ile hem çiftçiyi hem kurumu çok iyi tanıyor.

Açık açık konuştu.

Bilgi saklamadı.

Sorulan tüm sorulara içtenlikle cevap verdi.

Uzun toplantının ardından özetle anladık ki:

Anadolu Birlik Holding’e bağlı kuruluşların gıda, tarım ve kimya alanında üretim yapanlarında hiçbir sorun yok. Tüm kuruluşlar tıkır tıkır işliyor ve kar elde ediyorlar. Bu kuruluşlarda büyüme ve gelişme faaliyetleri devam ediyor.

Sıkıntının olduğu alan enerji… Malumunuz ülkemizin büyük enerji santrallerinden Kangal Termik ile Soma Termik santralleri girilen ihalelerde satın alınmıştı. Başlangıçta her şey iyi gidiyordu. Ancak  elektrik fiyat politikalarında yapılan değişiklik sıkıntılara yol açtı. Bu öngörülemeyen değişiklik nedeni ile oluşan sıkıntı yıllardan bu yana aşılmaya çalışılıyor. Konunun Ramazan Erkoyuncu ile ilgili bir boyutu da yok aslında. Erkoyuncu bu sorunu başkan seçildiğinde kucağında buldu. Ancak başkan seçilmeden önce konuyu biliyordu. Zaten meseleyi bildiğini kendisi de inkâr etmiyor. Ama aynı zamanda herkes Erkoyuncu’nun ilk günden buyana bu santrallerin satın alınmasına karşı olduğunu da biliyor. Erkoyuncu bizim işimiz, ‘gıda, tarım ve bununla ilgili yan sektörler olmalı ‘ diyor.

Erkoyuncu piyasada dolaşan çeşitli iddialara da cevap verdi. Enerji sektöründeki borçlarının geçen yıldan bu yana artmadığını söyledi. Meseleyi bilen birisi olarak bu durumun iyiye yoruyorum.  Meselenin kamu kuruluşları ile ilgili bölümleri var. Devlet ile işbirliği halinde bu meselenin çözülebileceğine inanıyorum.  Konu ile ilgili süren çalışmalardan da kısmen haberdarım. İşin hülasası olarak Ramazan Erkoyuncu başkanın doğru yolda olduğunu söyleyebilirim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi