Nurettin Bay

Nurettin Bay

Kitap iklimine doğru…

Kitap iklimine doğru…

Şehir kendine geldi.

Gastrofest ile başlayıp, Bilim Festivali ile devam eden hareketlilikte sıra Kitap Günleri’nde… Öyle sıradan organizasyonlar değil. Yüzbinlerin gelip katıldığı etkinlikler bunlar…  

Bana sorarsanız, Konya adına 2021 yılında alınmış en güzel karar, eski belediye binasının yerine kütüphane yapılması…

Bilmeyenimiz olabilir. Konya’da Kültür Park’ta bulunan kütüphane, Türkiye’nin en çok rağbet gören kütüphanesi. Önceki yıllarda özellikle kış aylarında kapısında sıra bekleyen öğrencileri görünce sevinmiş ama içim de sızlamıştı. Tabii ki pandemi süreci öncesinden bahsediyorum.

Soğukta dışarıda üşümemek için bazı öğrencilerin sabahın ilk ışıkları ile birlikte kütüphanenin kapısına gelip beklemek yerine okul çantalarını sıraya koyup ısınabileceği bir yerde görevlilerin gelip kütüphaneyi açacağı saati  (mesai başlama saati) beklediklerini bilirim.

Gençlerimiz için yapılan yatırım en güzel yatırımdır. Eğer bu bir eğitim ve kültür yatırımı ise en hayırlı yatırım…. Yeter ki, kütüphaneler yetersiz olsun. Akıl sahibi olan her yönetici derhal yenisini, yenilerini yapar.

En çok gidilen kütüphanenin Konya Kütüphanesi olduğu ile ilgili ulusal medyaya yansıyan haberler hepimizi mutlu etmedi mi?  Şehrimizle gurur duymadık mı?

Şimdi Büyükşehir Belediyesi, şehrin kalbi sayılacak bir yere Türkiye’nin en büyük, en kullanılabilir ve en işlevsel kütüphanelerinden birini yapıyor. Eski belediye binasının yerine… Konyalı gençler artık kışın soğuğunda, yazın sıcağında kütüphaneye girme sırası beklemeyecek. 26 bin metrekarelik dev kütüphanede geleceğin Türkiye’sini şekillendirecek gençler yetişecek. Temennimiz bir an önce bitirilmesi.

Kafelerle, eğlence mekânları ile dolu bir şehir yerine, kütüphanelerle dolu bir şehri kim arzulamaz ki? Bu şehir, Selçuklu payitahtı şehir. Medeniyetimizin hamuru bu şehirde ilim, irfan, kültür ve sanatla yoğruldu. Bu şehirde fazla değil bir asır kadar önce yüzlerce medrese bulunuyordu. Kütüphanelerin çokluğu en çok bu şehre yakışır.

Okullar açıldı, yurdun dört bir tarafından gelen üniversiteli gençler Konya cadde ve sokaklarını şenlendirdi. Havalar da güzel… İşte tam böyle bir iklimde Konya’da ‘Kitap Günleri’ başlıyor. Geçen yıl salgın nedeni ile yapılamadı. 2019’daki fuar ülke genelinde ses getirmişti. Bu yıl ciddi bir patlama bekliyorum. Selçuklu Kültür ve Kongre Merkezi’nde 15 Ekim’de başlayacak olan Kitap Günleri’nin yeni bir rekor getireceğine inanıyorum.

Haydi Konya!  Kitap Fuarına…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi