Nurettin Bay

Nurettin Bay

Konya için güzel bir haber!

Konya için güzel bir haber!

Pandemi, her ülkeye kendi sağlık sistemini objektif ölçülerle yeniden değerlendirme şansı verdi. Hastane, teçhizat, sağlık çalışanı yeterliliği gibi kriterlerin göz önüne alındığı değerlendirmelerde kimi ülkeler sınıfta kaldı.

Biz, Türkiye’nin sağlıkta iyi bir noktada olduğunu biliyorduk.  Ancak gelişmiş ülkeler ile kendimizi kıyaslama şansımız yoktu. Onlarla kıyaslandığımızda  ne kadar iyiydik?  İşte pandemi bize bunu görme şansı verdi.

Gördük ki,  gözümüzde bir hayli büyüttüğümüz bazı ülkeler o kadar da büyük değilmiş.  Kâğıttan kaleler gibi dağıldılar.  Hastalarına, yaşlılarına hatta ölülerine dahi sahip çıkamadılar.

Ülkemizde ‘Şehir Hastaneleri’ne karşı çıkan bir güruh vardı. Başını ana muhalefetin çektiği bu güruh şimdilerde sus pus olmuş durumda… Geçen hafta Ankara’da açılan 4 bin yatak kapasiteli Şehir Hastanesi,  Cumhurbaşkanı’nın ileriye dönük vizyonunu anlatması bakımından çok önemli.

Açılışı pandemi sürecine denk gelen Konya Şehir Hastanesi, il adına salgın döneminin en büyük şansı olarak değerlendirilebilir. Hadiseye bir de ‘ya 1250 yatak kapasiteli bu hastane olmasaydı ne yapardık?’ şeklinde bakmak lazım.

Keza ‘Numune Hastanesi’ni de zikretmek gerekecek…  Numune Hastanesi’ni pergelin sivri ucunun geldiği yere denk getirerek bir daire çizdiğimizde Konya’nın merkezdeki üç ilçenin uç noktalarında bulunan üç büyük hastane kompleksi ile kuşatıldığını görmekteyiz. Sağlık Müdürü Mehmet Koç’u ziyaretimizde Meram Devlet Hastanesi’nin işlevine devam etmesinin bu süreçte alınan doğru kararlardan biri olduğunu konuştuk.    Zira bazıları bu hastaneye artık gerek olmadığını, kapatılması gerektiğini savunmuştu. Şimdi Selçuklu’da ‘Beyhekim’, Karatay’da ‘Şehir’, Meram’da ‘Meram Devlet’ olmak üzere her biri 1000 yatağın üzerinde üç büyük hastane bulunuyor.  Selçuklu Tıp Hastanesi ile Necmettin Erbakan Tıp Fakültesi Hastanesi’ni de işin içerisine dâhil ettiğimizde sağlıkta geldiğimiz nokta kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Prof. Dr. Mehmet Koç zor döneme denk gelen İl Sağlık Müdürlüğü görevini başarı ile yürüttü, yürütüyor. Çekmecesinde çok güzel bir proje saklıyor. Israrımız üzerine o projeyi çekmecesinden çıkardı ve kısa bilgi verdi.

İnanın son günlerin en sevindiğim haberi oldu, Koç’tan dinlediklerim. Konya’ya Türkiye’nin en büyük Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM) kuruluyor. İşlemleri tamamlanan merkezde 80 hasta aynı anda tedavi görebilecek. Beyhekim Sağlık Kampüsü içerisinde yapılacak olan tedavi merkezinin inşaatına yakında başlanacak.

Madde bağımlısı insan sayısı her geçen gün artıyor. Konya’daki madde bağımlısı sayısı onbinlerle ifade ediliyor. Gelişmiş ülkelerin baş belası sorunlarından biri olan bu illet ile mücadele öyle kolay değil. Aylar hatta yıllar alıyor.  Mücadelenin bir boyutu ‘Sağlık Bakanlığı’ ile ilgili… Ancak daha başka boyutları da var. Topyekûn bir seferberlik gerektiriyor. Konya Sağlık İl Müdürlüğü üzerine düşeni yapmak için gerekli çalışmayı başlatmış durumda. Tebrik ediyoruz.  Çağın büyük toplumsal hastalıklarından biri olan madde bağımlılığı ile mücadelede daha başka kurum ve kuruluşlara da ihtiyaç var. İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı,  Diyanet, STK’lar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi