Nurettin Bay

Nurettin Bay

Konya’da nefesler tutuldu

Konya’da nefesler tutuldu

Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili aday listelerini açıkladı. Listelerin sürenin dolmasına 3 gün kala açıklanması genelde pek alışık olduğumuz bir durum değil. MHP’de bir önceki seçimde de liste önceden açıklanmıştı. Sanırım Bahçeli bu girişimi ile partisinin seçime en hazırlıklı parti olduğu izlenimi vermek istiyor. İttifakların tek listeyle seçime girmesi kendilerine daha fazla milletvekili çıkardığından, Cumhur İttifakı için tek liste ile seçime gidilecek söylemleri bulunmaktaydı. MHP listelerinin açıklanmasından sonra bu ihtimal ortadan kalkmış oldu.

MHP’nin Konya adaylarını da bu vesile ile öğrenmiş olduk. Birinci sırada beklendiği gibi Mustafa Kalaycı yer aldı. Kalaycı’nın liste başı olduğu beklenen bir gelişmeydi.  Kalaycı; ağır başlılığı, çalışkanlığı ve siyaset tecrübesi ile konumunu ve sırasını hak ediyor. O sadece Konya için değil tüm MHP teşkilatları için bir ağabey.

MHP’de en çok merak edilen konu ise ikinci sırada kimin aday gösterileceğiydi. İkinci sıra Konur Alp Koçak’a verildi. Koçak’ın ikinci sırada yer alması herkes için sürpriz oldu. Haddizatında Konya’da fazlaca tanınmıyor.

Yaptığım araştırmalara göre Koçak aslen Karamanlı. Parti genel merkezinde danışman olarak görev yapıyor.  Geçen dönem Esin Kara da yine benzer bir pozisyonda bulunmaktaydı. Anlaşılan MHP Konya’da ikinci sıra genel merkez çalışanlarına veriliyor. Koçak’ın Konya’da tanınmıyor olması Konya’da konuşuluyor. MHP’ye artı mı, eksi mi yazacak ileride göreceğiz.

Üçüncü sırada geçen dönem olduğu gibi yine Celil Çalış yer aldı. Olağanüstü bir performansla çalışan Çalış, önceki seçimde milletvekilliğini az bir oy ile kaybetmişti. Çalış MHP’de çiftçi kesimin adayı olarak tanınıyor. Kırsalda iyi tanınıyor ve seviliyor. Genel Merkez, Çalış’ın bu özelliğini biliyor. İhtimaldir ki Behçeli geçen seçimde Konya’da alamadığı üçüncü vekilliği bu yıl almak istiyor ve bunun için en iyi tercihin Celil Çalış olduğuna inanıyor. Çalış’ın bu sefer kendine yetecek oyları söküp alacağını düşünüyor.

Adaylar yavaş yavaş belli olmaya başlarken 2018’e bir bakalım. 2018’de Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayip Erdoğan rekor kırarak yüzde 74.2 oy almış. İkinci sıradaki Muammer İnce ise yüzde 13.7’de kalmış.  Bu seçimlerin Millet İttifakı harcı Temel Karamollaoğlu ise sadece ve sadece yüzde 1.4 ile son sıradaki Doğu Perinçek’ten bir sıra önde ipi sonda ikinci olarak göğüslemiş.

Partilerin oy oraları ise şu şekilde gerçekleşmiş: Ak Parti yüzde 59.4 ile 10 milletvekili, MHP yüzde 15.5 ile 2 milletvekili, CHP yüzde 9.7 ile 2 milletvekili, İyi Parti yüzde 9 ile 1 milletvekili kazanmış. HDP yüzde 3.7 oy alırken Saadet Partisi dahil diğer tüm partilerin oy oranı yüzde 2.7. 

Millet İttifakı’nın gerçekleşmesi için var gücü ile çalışan Temel Karamollaoğlu’na Konya’da büyük tepki var.  Kulağımıza Konya Saadet camiasında Milli Görüş tabanlı eski siyasilerin bir yol ayrımında olduğu bilgisi geliyor. Bunlardan bir veya birkaçının yakın zamanda önemli bir açıklama yapması bekleniyor.  Kulağıma fısıldanan isim doğru ise yapılacak açıklama tüm Türkiye’de ses getirecek. Tabi doğru ise… Malum bu dönemde fazlaca bilgi kirliliği oluşuyor.

İyi Parti’de ise durum farklı. Ülkücü camianın önde gelen temsilcileri ile yaptığım görüşmede kendi adlarına işler iyi gitmiyor. Temmuz ve Ağustos’ta yakalanan rüzgardan eser yok. Rüzgar durduğu gibi tersine esiyor şeklinde yorumlar yapılıyor. Bundan birkaç ay önce 2 hatta 3 milletvekilliğini zorlayacağı söylenen İyi Parti’de şu günlerde moraller bozuk.  Camiayı tanıyanlar Konya’da açıklanacak adayların önemli olduğunu söylüyor. Adayların kabul edilebilir isimlerden oluşmaması halinde en fazla alınacak milletvekili sayısının 1 olacağı tahmin ediliyor.

Bu seçimin en büyük tartışmalarına sahne olacak partisinin ise CHP olacağı düşünülüyor. Geçen seçimlerde olduğu gibi kendi tabanlarından aday gösterilmemesi halinde alınacak vekil sayısının 2’den 1’e düşebileceği konuşuluyor . CHP Konya artık hem Konyalı hem de CHP’li aday görmek istiyor.

Gelelim Ak Parti’ye. Konya Ak Parti’nin kalesi. Hedef, önceki vekil sayısının altına inmemek... Önceki seçimlerde alınan 10 vekilliğin üzerine çıkmak. Bu sağlanabilir mi? Diğer partilerin aday seçimi Ak Parti’yi önemli oranda ilgilendiriyor. Hata yapmaları halinde Ak Parti vekil sayısını artırabilir. Tabi kendileri de doğru adaylarla çıkabilirlerse… Bekleyip göreceğiz. 

Konya’da nefesler tutuldu. Fırtına öncesi bir sessizlik var. Siyasetle ilgilenen herkes aday listelerine odaklanmış durumda.  Listeler kimini sevindirecek, kimini üzecek. Bu durum siyasetin doğasında mevcut… 

Önemli olan büyük hataların yapılmaması.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nurettin Bay Arşivi