Nurettin Bay

Nurettin Bay

Konya’nın en büyük bayramı bugün, gazinolar kaldırılıyor!

Konya’nın en büyük bayramı bugün, gazinolar kaldırılıyor!

Uluğ Turanlıoğlu’nun milli bayramlarda okunan bir şiiri var, nakaratı ‘Yurdumun en büyük bayramı bugün.” şeklinde olan…

O şiir okunduğundaki hislere yakın duygular içerisindeyim. Zira bana göre Konya’da son yıllarda yapılan en hayırlı işlerden biri yapılıyor. Ve nihayet Konya’nın gazinoları kapatılıyor.  Kapatılıyor derken, öyle zorla falan değil… Her şey yasalara ve usulüne uygun şekilde yapılıyor.

Coşkuyla haykırıyorum; “Konya’nın en büyük bayramı bugün!”

Konunun özüne gelelim.

Konya’nın bilinen imajına yakışmayan bir caddesi vardı. Otogardan Ankara-Aksaray kavşağına gidiş istikametinde sağda, Dr. Sadık Ahmet Caddesi üzerinde bulunan gazinolar yıllardır kanayan bir yara gibiydi adeta…Konya’ya giriş yapan herkesi şoke eden gazinolar ilginç görüntü ve tuhaf isimleri ile dikkat çekiyordu. Başlangıçta 1-2 taneyken sayıları gittikçe artan ve tahminen 20’yi bulan bu gazinolar bir türlü kaldırılamıyordu. Bir dakikalık yürüyüş mesafesinde camiye komşu, arka tarafları sanayi sitesi ve ticarethane olan bu gazinoların ünü Konya sınırlarını aşmıştı. Neredeyse her hafta bir vukuatın gerçekleştiği bu gazinolardan hem komşu ticarethaneler hem de halk şikâyetçiydi.  Mahalle halkı birkaç kez de eylem yapmıştı. Ancak burası bir türlü temizlenemedi.

‘Bu vebal Konyalı yöneticilere yeter’ minvalinde yazılar yazdığım bölge için nihayet hayırlı bir karar alınmış. Burası tamamen kamulaştırılmış, mülk sahiplerine paraları ödenmiş , uzaklardan kendilerine bu işi yapacaklarsa (yapmaz –etmez olalar) yer bile gösterilmiş.

Ancak anlamsız bir şekilde direniyorlar, taşınmıyorlar.

Mevzuata uygun şekilde dünden itibaren bu işyerlerinin (iş yeri derken tuhaf oluyorum) doğalgazları, suları ve elektrikleri de kesildi.

Tüm çalışmalar Büyükşehir Belediyesi’nin bilgi ve koordinasyonu çerçevesinde Selçuklu Belediyesi tarafından yapılıyor. Tebrikler Uğur başkan, büyüksün Ahmet başkan. Ve her kim ve hangi kurum ve kuruluşun emeği geçtiyse, TEŞEKKÜRLER… Konya’yı büyük bir yüzkarasından kurtarıyorsunuz.  ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.

Yakın zamanda bu gazinoların az ötesine binlerce öğrencinin kaldığı yurtlar yapıldı. Yurtlarda kalan öğrenciler maalesef bu rezil görüntülü gazinoların önünden geçerek otobüs, minibüs ve tramvay duraklarına geliyor, oradan da okullarına geçiyorlardı.

Her yönü ile içimizi sızlatan bu görüntülerden kurtuluyoruz.

Yeter mi?

Yetmez.

Daha birçok yerde benzerleri var. Öncelikle buraları iş yeri görüp rızıklarını kazanmaya çalışan insanlara sesleniyorum:

Helal işler varken çoluk çocuğunuza böyle yerlerden kazandıklarınızı yedirmeyiniz.

Sonra sözüm  buralarda vakit geçirenlere… Siz gitmezseniz, buralar bir daha açılmaz. Hem vaktinize hem paranıza yazık…

Dileriz Konya’da bu ve benzeri yerler bir daha açılmaz. Umarız insanlar hep daha hayırlı işler yapmak için birbiriyle yarışır. Temenni ederiz, Konya hep inancın, kültürün ve güzelliklerin merkezi olarak kalır ve öyle anılır…

Değmeyin keyfime, bugün bayramım…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Nurettin Bay Arşivi