Nurettin Bay

Nurettin Bay

Şehre değer katacak bir proje…

Şehre değer katacak bir proje…

Konya’da geçen dönemlerde belediye başkanlığı yapanlara bir öneri sunmuştum.

Şehir mimarisine değer katan müteahhit, mimar ve mühendisleri ödüllendirelim diye… Önerim genel anlamda kabul görmüştü. Ancak somut adım atan olmadı.

Bir şehri belediyeler imar eder. Şehrin gelişim planları belediyeler tarafından hazırlanır, uygulamalar belediyelerin onayından geçtikten sonra hayata geçer.

Uygulamalar ya belediye eliyle veya özel sektör eliyle yürür. Belediyelerin bizatihi kendi bütçesi ile hayata geçirdiği projelere diyeceğimiz bir şey yok.

Bir de özel sektör eli ile yürüyen projeler olur. Şehrin yapılaşmasında en çok özel sektör eliyle yürütülen projeler söz sahibidir.  Belediye daha ziyade, yol, köprü, cadde, kaldırım ve resmi bina yapar. Diğer geriye kalanların tamamını müteahhitler inşa eder.

Projeleri mimarlar çizer, inşaat mühendisleri ayağa kaldırır, makine ve elektrik mühendisleri ise geriye kalanını tamamlar.  Bir de işin çevre ve peyzaj bölümü vardır. Onu da eklemek gerekir. İç mimar ve peyzajcılar…

İnşaatın tamamlanması, müteahhit, mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, iç mimar, ve peyzaj uzmanları eliyle olur. İşin içindekiler belki buna başka birkaç meslek grubu da ekleyebilirler.

Önerim, belediye öncülüğü ve yukarıda bahsettiğim iş kollarının odaları tarafından yılda bir düzenlenecek, “şehre değer katan proje ödülleri. “

Ayrıntıları ilgili uzmanlarınca çalışılır. Buradaki amaç bir yıl içerisinde çeşitli kategorilerde örnek projeleri hayata geçirenlerin ödüllendirilmesi.

Bu ödüller, şehre emeği geçenler için muhteşem bir motivasyon katardı, diye düşünmekteyim.

Her alanda daha güzelini yapmak için bir yarışa sebebiyet verirdi.

Yılın projesi olmaya aday bir gelişmeye şahit oldum ve yazmaya karar verdim.

Kızılkaya İnşaat, inşaat işlerine başladığı günden buyana üzerine katarak büyüyen bir firma. Her projeleri ayrı bir güzellikte…

Mehmet Kızılkaya’nın istidatını yıllar önce görmüş ve çizdiği ufka gerçekten hayran olmuştum. Şimdi artık tüm aile inşaatçı oldular. Mimarları, mühendisleri, uzmanları kendi ailelerinden. Ve ailecek bu şehre değer katıyorlar.

Geçen gün güzel bir projeleri ile ilgili bilgi almak için ziyaret ettiğim şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kızılkaya, Konya’da çığır açacak yeni projelerini büyük bir iştiyak ve gözleri parlarcasına anlattı.

İsmi Altın Bahçe Villaları olan proje, iki gelişmeden etkilenilerek hayata geçiriliyor.

Projenin şekillenmesinde etkili olan iki gelişmeden biri pandemi diğeri eski Konya ev planı.

Pandemi nedeni ile İstanbul’un nüfusunun dahi azaldığı bir dönemden geçiyoruz. İnsanlar doğayla daha fazla iç içe olmak istiyor. Dolayısıyla proje tam bir doğa projesi ve aynı zamanda çevreci bir proje.

Bir diğer yönü ise eski Konya ev planını modern çizgilerle hayata geçirilmesi konusu. Bahçe duvarlarından ‘hayat’a, oradan da eve geçişin esas alındığı bir model. Hayat ve evin en çok kullanılacak bölümleri olan açık-kapalı balkon-geniş oturma odası ve mutfak iç içe adeta. Haremlik ve selamlık duyarlılığının da esas alındığı proje ‘eski Konya ev hayatının günümüz teknolojisi ile dizayn edilmiş şekli’ diye de tanımlanabilir.

Evler bütün içerisinde site mantığında iken, özelde siteden ayrı bir sistem düşünülmüş. Yani yönetim olarak site, uygulama olarak mahalle evi. Anlatılması ve yazılmasını zor olan projeyi merak edenlerin mutlaka gidip görmesi gerekiyor. Stadyum yakınlarında inşasına başlanan (Pema Okulları yakını) villaların yarısı daha inşasına başlamadan satılmış.

Ben şehre değer katanlara müteşekkir olunması gerektiğini savunan biriyim. Bundan dolayı da emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi