Nurettin Bay

Nurettin Bay

Yeni nesil, yeni heyecan

Yeni nesil, yeni heyecan

Konya’da müteşebbis ruha sahip dünyayı tanıyan yeni bir nesil yetişiyor.

Gençlerin gayretli teşebbüslerine şahit olduğumda tarifsiz bir heyecan ve mutluluk kaplar içimi.

Bugün katıldığım Konya GİAD’ın tanışma toplantısı bana bu duyguları yaşattı. İsminden de anlaşılacağı gibi bu oluşum genç işadamlarının içerisinde bulunduğu bir teşekkül. 

Konya 2000’li yıllara kadar devlet yatırımlarından mahrum kalmış bir kent. Konyalılar kendilerini Cumhuriyet Türkiyesi’nin üvey evlatları olarak görmüşler. Üç çeyrek asır boyunca mecbur kalmadıkça devletin kapısını da çalmamışlar. 

Bu özellik Konya’ya kendi yağında kavrulma ve kendi ayakları üzerinde durma direnci kazandırmış. Bu sebepledir ki, ekonomik krizlerden daha az etkilenmişler. 

Konya’nın ses getiren ekonomi geçmişi üç kuşak olarak değerlendirilebilir. Dede, baba, oğul. Öncesinde istisna örnekler varsa da kayda alınmayacak kadar az. 

İlk kuşak, cumhuriyetin ilk dönem zorluklarını iliklerine kadar yaşamış, her türlü sarsıntı karşısında bağışıklık kazanmış dirençli bir nesil. 

İkinci kuşak, zorlukların farkında bir şekilde ileriye atılmış, başarısını cesaretine bağlı bir nesil. İkinci kuşak Özal Türkiye’sinin liberal ekonomi anlayışıyla kısmen de dünyaya açılmayı başarmış. Bu dönemde Küçük Sanayi Sitelerinden Organize Sanayilerine hızlı geçişler olduğunu görüyoruz. 

Üçüncü kuşak ise dünyayla entegre olmayı başaran, kısmen dil bile, eğitimli ve biraz da şanslı bir nesil. Ak Parti’nin Konya değerleri ile örtüşen yönetim şemsiyesi aştında daha rahat bir ortamda yetişen bu nesilden umutluyuz. 

Türkiye 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatını 18 yıl içerisinde 180 milyar dolara yükselterek beş kat büyüdü. Konya ise 129 milyon dolar civarındaki ihracatını 2 milyar dolara yükselterek aynı zaman diliminde yaklaşık 16 kat büyüdü. Konya’nın Türkiye’nin ortalama büyümesini üçe katlayan başarısında bu üç kuşağın büyük rolü olmuştur. Ak Parti  dönemi, Konya ekonomisinin şaha kalktığı bir dönem olmuştur. 

Konya GİAD’ın toplantısında Başkan Gülvezir Korkmaz’ı dinlerken Konya’nın gözümün önünden geçen film şeridinden dikkat çeken başlıklar bunlar oldu. 

Korkmaz ve ekibine başarılar diliyorum. Genç İş İnsanlarımızın azim ve karanlıkları memnuniyet verici. 

O film şeridinin hatıralar bölümünde Kemal Korkmaz abiye de bir parantez açmak gerekir. Konya ekonomisinin kalkınmasına destek verdiği gibi hayırlı işlere de imza attı. O hayırlı işlerin içerisinde samimi yayınları ile davaya hizmet eden yayın kuruluşları da var. Unutmadık, unutmayacağız. 

Şimdi bayrağı gençler alıyor. Bugünün de geleceğin de dünyasını iyi okuyan bir nesil yetişiyor. Yolları açık olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi