2022’nin son güneş tutulması bugün! Konya’dan da izlenebilecek

Tüm dünyanın merakla beklediği yılın son güneş tutulması bugün (25 Ekim 2022) gerçekleşecek. Yaklaşık 2 saat sürecek tutulma Konya’dan da görülebilecek. Peki Güneş tutulması hangi saatlerde gerçekleşecek? İşte tüm merak edilenler.

2022’nin son güneş tutulması bugün! Konya’dan da izlenebilecek

Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta 2022? Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi? Güneş tutulması Konya’dan izlenecek mi? Doğa tutkunları merakla o anı bekliyor.

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.

GÜNEŞ TUTULMASI KONYA’DA NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Parçalı Güneş tutulması, bugün (25 Ekim 2022) Türkiye saati ile 12:43 ve 15.10 saatleri arasında meydana gelecek. 

Tutulmanın maksimum evresi ise 13.57 olacak. Maksimum evrede Güneş’in yüzde 50'si kapanacak. Ülkemizden görülebilecek bir sonraki Güneş tutulması ise 2 Ağustos 2027 tarihinde gerçekleşecek.

gunes-tutulmasi-konyada-ne-zaman-gorulecek.jpg

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Uzmanlar güneş tutulması sırasında güneşe özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözle asla bakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Tutulma sırasında güneşe korumasız veya yeterli koruma olmadan bakılması durumunda gözlerde uzun vadede hasar yaratan etkiler meydana gelme ihtimali bulunuyor.

Güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi gözlemlemek için özel filtreler kullanılması göz sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. 

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır.

2022nin-son-gunes-tutulmasi-yarin-konyadan-da-izlenebilecek.jpg

GÜNEŞ TUTULMASINDA İBADET VAR MIDIR?

Güneş ve ay tutulması esnasında iki rekat küsuf namazı kılınır. 33 kere “Allâhü Ekber” diye tekbir getirilir. Sonra da: “Sübhânallâhi ve'l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm.”denir.

Küsuf namazı

Güneş tutulmasına küsûf, ay tutulmasına hüsûf denilir. Astronomi ilmi bakımından küsûf, ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını engellemesi, hüsûf ise dünyanın ay ile güneş arasına girerek ayın yüzeyine güneş ışığının ulaşmasını engellemesidir. Bu iki terim bazı kaynaklarda birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Güneş ve ay tutulmasını dünyada gerçekleşen bazı olaylara veya gaybî meselelere bağlamak doğru değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s) kendi oğlu İbrahim öldüğü gün güneş tutulunca şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz güneş ve ay, Allâh'ın âyetlerinden iki âyettir. Herhangi bir kimsenin ölümü veya dünyaya gelmesi yüzünden tutulmazlar. Siz onların tutulduğunu gördüğünüz zaman, tutulma sona erinceye kadar namaz kılınız ve dua ediniz.”

İslâm hukukçularının büyük çoğunluğuna göre küsûf ve hüsûf namazı müekked sünnettir. Cemaatle veya tek başına kılınabilir. Ancak cemaatle kılmak tek başına kılmaktan daha faziletlidir. Hanefî ve Mâlikîlere göre ise hüsûf namazı mendûbtur.

Nasıl kılınır?

Küsûf namazının nasıl kılındığı konusunda âlimlerin iki görüşü vardır:

Hanefilere göre küsuf namazı iki rekât olup nafile namazlarda olduğu gibi kılınır. Bu namazda hutbe, ezan ve kamet yoktur. Yine bu namazda her bir rekâtta rükunun tekrarlanması söz konusu değildir. Her rekatta bir rükû ve iki secde vardır.

İmam Şafi, İmam Malik ve Ahmed b. Hanbel’e göre küsuf namazı iki rekat olup her rekatta iki kıyam, iki kıraat, iki rüku ve iki secde vardır. İlk kıyamda Fatiha’dan sonra Bakara Suresi veya bu uzunlukta bir sure, ikinci kıyamda Fatiha’dan sonra Ali İmran Suresi gibi iki yüz ayetlik bir sure, üçüncü kıyamda Fatiha’dan sonra Nisa suresi gibi yaklaşık yüz elli ayetlik bir sure, dördüncü kıyamda ise Maide Suresi gibi yaklaşık yüz ayetlik bir sure okumak sünnettir.

Buna göre namaz kılan kişi önce birinci miktardaki sureyi okur, sonra rükuya gider. Rükudan kalktıktan sonra ikinci miktardaki sureyi okur ve tekrardan rükuya eğilir. Sonra secdeye eğilir; diğer namazlardaki gibi secdesini yapar. İkinci rekatta da bu yapılanları tekrar eder.

İki farklı görüşünde dayandığı deliller sahih hadisi şeriflerdir. Rivayetler arasındaki farklılığın sebebi Rasulullah’ın güneş tutulma süresinin uzunluk ve kısalığına göre kıraat ve rüku sayısını arttırması veya kısaltması olabilir. Bundan dolayı iki şekilden her hangi biriyle kılınan namaz sahih ve geçerli kabul edilir.

Güneş ve ay tutulması sırasında namazın yanında dua ve istiğfar etmek, sadaka vermek müstehab olan davranışlardandır. Bu doğal olaylar karşısında insan acziyetini hatırlamalı, Allah’ın kudret ve gücünü tefekkür etmeli ve O’na sığınmalıdır.

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.