Bir özelliğiyle bugün Konya’da tek olan ilçenin hikayesi

Konya merkeze 130 kilometre uzaklıkta yer alan Tuzlukçu’nun adı nereden geldi, ne zaman ilçe oldu? İlçeyi bugün Konya’da tek kılan özellik ne? İşte Tuzlukçu’nun isim ve ilçelik hikayesi.

Bir özelliğiyle bugün Konya’da tek olan ilçenin hikayesi

15 hanelik bir oba olarak kurulan ve bugün 15 mahallesi bulunan Konya’nın Tuzlukçu ilçesinin adı nereden gelmiştir? Tuzlukçu’nun ilk adı neydi, ne zaman ilçe oldu, bugünkü adını nasıl aldı? İşte Konya Tuzlukçu’nun geçmişine yönelik tüm merak edilenler.

TUZLUKÇU TARİHİ

Konya’nın Tuzlukçu ilçesinin, İbrahim Hakkı Konyalı'nın "Konya İli" adlı kitabında Kanuni Devri'nde, 15 hanelik bir oba olarak kurulduğu yazılır. Tuzlukçu halkının Doğanhisar Ketenli yaylasından gelerek yazla yakınlarında viran veya ören Tuzlukçu adı verilen mevkiinde konakladıkları, daha sonraları bilinmeyen nedenlerle buradan göç ederek bugünkü yukarıda mahallede bulunan Hüyük ismi verilen tepenin çevresinde yerleştikleri belirtilir.

Tuzlukçu'ya ikinci bir kafile olarak da Sultandağı eteklerinde yaşayan, hayvancılıkla geçinen Avşar Türkmenler'inden bir boy gelir, 1450 yılları civarında bu kafile bugünkü Aşağı Mahallenin çevresine yerleşir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir İlçesine bağlı bir köy olan Tuzlukçu 1929 yılında aşağı ve yukarı Tuzlukçu'nun birleşmesiyle nahiye olur.

1949 yılında nüfusunun 2000'i aşması sonucu belediye teşkilatı kurulur, 9 Mayıs 1990 tarihinde de ilçe olur. Tuzlukçu’nun bugün 15 mahallesi var.

bir-ozelligiyle-bugun-konyada-tek-olan-ilcenin-hikayesi.jpg

TUZLUKÇU ADI NEREDEN GELDİ?

Tuzlukçu'nun ismi hakkında çeşitli rivayetler var. Bir rivayete göre çevre köy ve kasabalardan tuz getirmek için Tuz Gölü’ne giden kervanların konaklama yeri olduğu için “Tuzlukçu”, diğer bir rivayete göre ise arazinin kıraç ve ağaçsız olması sebebiyle sert esen rüzgarların kaldırdığı tozdan dolayı “Tozlukçu” denildi, zamanla değişime uğrayarak “Tuzlukçu” adını aldı.

TUZLUKÇU GÜNCEL NÜFUSU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Tuzlukçu’nun nüfusu 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 6 bin 62 kişi. 2 bin 950 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 3 bin 112. Tuzlukçu, nüfus bakımından merkez dışında Konya’nın 21’inci ilçesi.

bir-ozelligiyle-bugun-konyada-tek-olan-ilcenin-hikayesi-001.jpg

TUZLUKÇU BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa, 01 Ocak 1965 tarihinde Tuzlukçu’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Tuzlukçu İlçesinde tamamladı. Bir dönem çiftçilikle uğraştı. 1999 yılı yerel seçimleri sonucunda DSP’den Tuzlukçu Belediye Başkanlığına seçildi. 2004 yılına kadar Belediye Başkanlığı yaptı. 2004 yerel seçimlerinde yeniden aday olmadı. 2004 yılında Ankara’da siyasi kariyerine dönemin Bakanlarından Ayfer Yılmaz’ın danışmanı olarak devam etti. Daha sonrasında aktif siyasete devam ederek çeşitli görevlerde bulundu. 2014 - 2019 yerel seçimlerinde tekrar Belediye Başkanlığına CHP’den aday olarak 3’üncü kez seçildi. Halen Konya Tuzlukçu İlçe Belediye Başkanlığı görevini yürüten Nurettin Akbuğa evli ve 3 kız çocuğu babası.

bir-ozelligiyle-bugun-konyada-tek-olan-ilcenin-hikayesi-tuzlukcu-belediye-baskani-nurettin-akbuga.jpg

KONYA’NIN TEK CHP’Lİ BELEDİYESİ

Tuzlukçu’yu Konya’nın diğer ilçelerinden ayıran özellik, kentteki tek CHP’li belediye başkanına sahip olması.

bir-ozelligiyle-bugun-konyada-tek-olan-ilcenin-hikayesi-002.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.