Konya’da fazla yağış hububatta salgın riskini ortaya çıkardı
Konya ve ilçelerinde etkili olmayı sürdüren sağanak yağış, hububatta sarı pas hastalığı salgını riskini ortaya çıkardı. Eğer gerekli önlemler alınmaz ve salgın yayılırsa büyük zarar ortaya çıkabilir. Konya’da uzman isim mücadele yöntemini anlattı.
Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nuh Boyraz, aşırı yağış nedeniyle hububatta ortaya çıkan sarı pas hastalığının yavaş yavaş salgın yapma noktasına geldiğini, hassas çeşitlerde çok ciddi derecede zararların ortaya çıkabileceğini söyledi.
SEBEP; YÜKSEK NEM!
Prof. Dr. Nuh Boyraz, yaptığı açıklamada, sarı pas hastalığının, buğday tarlalarında bahar aylarındaki sıcaklık ve yüksek nemden kaynaklandığını söyledi.
Bu hastalığın, kabarcıklar oluşturduğu yaprakları kurutarak, bitkinin gelişmesini engellediğini ifade eden Boyraz, "Sarı pas hastalığı, hububatta görülen bir mantar hastalığıdır. Bu mantarın turuncu renkte kendine has üreme yapıları vardır. Bu etkisinden dolayı, yapraklar fotosentez yapmadığı için başaklarda dane oluşmaz. Oluşsa da kalitesiz dane oluşur." dedi.
HASTALIK CİDDİ VERİM KAYBINA NEDEN OLABİLİYOR
Boyraz, bitkinin hastalıktan etkilenme durumuna göre bir verim ve kalite kaybının ortaya çıktığını söyledi.
Sarı pas hastalığının gelişiminin, alt yapraklardan üst yapraklara doğru olduğunu vurgulayan Boyraz, "Eğer hastalık hemen başağın altındaki bayrak yaprağa ulaşmışsa çok ciddi derecede verim ve kalite kayıplarına neden olur. Çiftçilere, hastalığın bu yaprağa ulaşmadan önce ilaçlama yapmalarını öneriyoruz." diye konuştu.
Boyraz, hastalığın bayrak yaprağa ulaşması halinde yapılacak ilaçlamanın hiçbir faydasının olmayacağını aktardı.
ÇİFTÇİLERİN İLAÇ SEÇİMİNİ İYİ YAPMASI GEREKİYOR
İklim ve hava koşullarına bağlı ilaçlamanın önemine de değinen Boyraz, şunları kaydetti:
"Eğer bayrak yaprağı sarı pas hastalığından kurtarırsak, ürünü de yüzde 60 civarında kurtarmış oluruz. Hastalık alt yapraklardan üst yapraklara geçiş yapıyorsa, iklim koşullarına bağlı olarak sürekli ilaçlama yapmak gerekiyor. Çiftçilerin bu noktada ilaç seçimine dikkat etmesi gerekiyor. Sürekli yağmur yağan bölgelerde yapılacak ilaçlamalarda, yağmurdan etkilenmeyecek ilaçları tercih etmeleri lazım. Trakya, Çukurova ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki hububatın bu hastalıktan etkilendiğini, özellikle İç Anadolu'da hastalığın yavaş yavaş salgın yapma noktasına geldiğini ve hassas çeşitlerde çok ciddi derecede zararların ortaya çıkabileceğini tahmin ediyoruz."
Boyraz, ekilen hububat çeşidinin hassasiyetine bağlı olarak bir ürün ve kalite kaybının ortaya çıkacağını, bunun ise hasat sezonundan sonra ortaya çıkacak bir durum olduğunu sözlerine ekledi.
KONYA’DA YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?
Meteorolojinin son tahminlerine göre; Konya ve bölgesinde yağışlar 15 Haziran’a kadar kesintisiz devam edecek. Önümüzdeki 3 gün yağışların kuvvetli olması bekleniyor. 15-20 Haziran tarihleri arasında ise yağışsız bir periyoda girileceği tahmin ediliyor.
Konya'nın iki ilçesini sel vurdu! Hasar büyük
Tahmin tuttu, Konya baştan başa sulandı
Konya’nın yağışsız periyoda gireceği tarih belli oldu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.