Tarım Bakanı Kirişci, Konya’ya verdikleri destek ödemesi miktarını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya’da düzenlenen “Gençler Tarımla Buluşuyor” toplantısında konuştu. Bakan Kirişci, Konya’ya 2022 yılının ilk 8 ayında 2 milyar TL’nin üzerinde destek verildiğini söyledi.

Tarım Bakanı Kirişci, Konya’ya verdikleri destek ödemesi miktarını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün Konya’ya geldi. Bakan Kirişci, Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Gençler Tarım Akademisi İle Buluşuyor” programında konuştu.

“Gençlerimizi tarımla buluşturmayı hedefleyen ve bereketli Konya’mızın tarımsal üretiminin tüm boyutlarıyla ele alınacağını düşündüğüm programda sizlerle birlikteyiz. Burada hitap etmekten ve sizlerle bir arada bulunmaktan duyduğum mutluluğu öncelikle ifade etmek isterim.” diyen Bakan Kirişci, konuşmasında şunları söyledi:

“Ayrıca Konya Yöresel Ürünler ve El Sanatları Sergisi ile “12. Tarım Orman ve İnsan” temalı fotoğraf Sergisi’nde katkısı bulunan herkese çok teşekkür ediyorum…

Konya, Anadolu’ya öncülük eden bir şehirdir. Tarımın başkenti… Anadolu Selçuklu medeniyetinin merkezi, Hazreti Mevlana’nın, Şemsi Tebrizi’nin, Sadreddin Konevi’nin mesajlarının tüm dünyada yankılandığı, sevginin ve hoşgörünün başkentidir…Yani Konya’nın sesi Anadolu’nun sesidir.

Tarih boyunca tarımı, ekonomisi, kültürüyle öncü şehirlerimizden olmuştur Konya. Bu aziz şehir, tarıma çok elverişli arazi yapısıyla, tarım alanında ve tarımsal sanayide Türkiye’nin lokomotifidir.

Bugün, ülkemizin tarım alanlarının yüzde 8’i Konya’da bulunmaktadır. (1 milyon 858 bin 692 ha)

Konya’da gelişmiş sektörlerin başında makine sektörü gelmektedir. Özellikle tarım alet ve makineleri alanında Konyalı müteşebbisler, sektörde önemli bir aktör konumundadır. Ülkemizdeki her 4 firmadan biri Konya’da bulunmaktadır.  Zirai alet ve makineleri ihracatının yüzde 14’ü Konya’da gerçekleşmektedir.

Konya, 11 üründe (başta buğday, arpa, şeker pancarı ve dane mısır olmak üzere) Türkiye üretiminde ilk sıradadır. Şehrimiz yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, kiraz ve silajlık mısır gibi 12 üründe de Türkiye üretiminde 2’nci sırada yer almaktadır.

Göl, gölet ve sulama projeleri ile birim alandan alınan tarımsal üretim miktarlarını artırarak 2002 yılında 6,9 milyon ton olan bitkisel üretimini 2021 yılında 17,4 milyon tona yükseltmiştir.

Konya’mızın tarımsal üretim değeri; 2002 yılındaki 2,2 milyar TL iken 2021’de 30 milyar TL’yi aşarak yaklaşık 14 katına çıkmıştır. Ayrıca 2002 yılında 143 milyon lira olan tarımsal desteklerimiz, 2021 yılında 4 kattan fazla artarak 634 milyon TL’ye yükselmiştir.

tarim-bakani-kirisci-konyaya-verdikleri-destek-odemesi-miktarini-acikladi-004.jpg

KONYA’YA VERİLEN TARIMSAL DESTEK MİKTARI

Konya’ya 2022 yılının ilk 8 aylık döneminde

Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 21,4 milyon TL,

Hayvansal üretim desteklemeleri kapsamında 504,9 milyon TL,

Bitkisel üretim destekleri kapsamında ise 1,5 milyar TL olmak üzere; toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde destek verilmiştir.

Konyalı üreticilerimize son 20 yılda yatırımlarla birlikte 57,3 milyar TL’lik tarımsal destek sağladık. Konya’da büyükbaşta hayvan varlığımız 2002’den bu yana üç katına çıkmıştır. 952 bin 538 büyükbaş hayvan sayısı ile ülkemiz büyükbaş varlığının yüzde 5’ine sahip Konya, ilk sıradadır.

Konya’daki küçükbaş hayvan varlığı ise son 20 yılda iki kat artmıştır. (Bugün itibariyle 3 milyon 214 bin 982 küçükbaş hayvanla Konya 2’inci sırada)

Sözün özü; tarım alanında, Türkiye’nin en şanslı ve en verimli coğrafyalarından birinde yaşıyorsunuz. Bugün teknolojide bizden ileri olduğu söylenen ülkelerde, genç nüfusun toplam nüfusa oranla gittikçe azaldığı bilinmektedir.

Bu bağlamda, genç nüfusumuzun sayısal güç ve dinamizmini, çağın gerekleri doğrultusunda, özellikle inovasyon ve eğitim merkezli olarak harekete geçirmek zorundayız.

Bu potansiyeli, ülkemizin zengin kaynaklarıyla harmanlayarak ve akıl terini eskisinden çok daha önemli bir yere koyarak ekonomik fayda ve refaha dönüştürmek hedefindeyiz. Günümüzde tarımsal üretimde, teknolojik gelişmelerin hemen hemen tamamından bir şekilde yararlanmak mümkündür. Ülkemizin Tarım Stratejik Planları içerisinde, son dönemde birçok başarılı örneğini gördüğümüz yerli ve milli üretim faaliyetlerinin önemli bir rolü olacaktır.

Tarımsal üretimde dijital unsurların, ülkemiz gençlerinin akıl teri ve yaratıcılığıyla tüm dünyaya yaygınlaşacak cihaz, sistem ve süreçlere dönüşeceğinden kuşkum yoktur. Hükümetlerimiz, bu konuda yıllara matuf artan desteklerle inovasyon ve üretimi teşvik etmektedir. Binlerce gencimizin, tekno-kentlerdeki özgün firmalarda birçok yenilikçi ürüne imza attığını, bunları başarıyla sahaya aktardığını, hatta bu ürünlerin ihraç edildiğini memnuniyetle izliyoruz.

Tarımsal üretimde, öncelikle ülkemize özgü olan ve üretim artışını kısıtlayan sorunların çözümüne yönelik her seviyede desteklerin, multi-disipliner bir anlayışla süreceğini bilmenizi isterim.

Tarımın evrensel ve konjonktürel önemine binaen, yerli ve milli kaynaklarla üretilen teknolojik çözümlerin, ülkemizin tarımsal ürün arz güvenliğine katkı sunmasını çok önemsiyoruz.

Teknolojinin çevreci yaklaşımlarla destekleneceği tarım politikaları oluşturmak için sağlam adımlar atıyoruz.

Temel hedefimiz;

Kendi kaynaklarıyla kendine yetebilen,

Alınan tedbirler sayesinde muhtemel kriz dönemlerinde sorun yaşamayan,

Geleceği tasavvur ederek sürdürülebilir tarım yaklaşımını kökleştiren, stratejik politikaları uygulayan bir bürokratik düzen tesis etmektir.

Bitkisel üretim ve hayvancılık için yapılan desteklerin, üretim verimliliğini ve istihdamı artıracak şekilde sadeleştirilerek sürdürülmesini önemli buluyoruz. İhtiyaçlarımızı ön planda tutarak, iç ve dış konjonktürü tahlil ederek belirlediğimiz stratejik ürünleri, yüksek verimlilikle yetiştirmek için gerekli önlemleri almaya muktediriz. Bu bağlamda, tarımsal üretim kaynaklarımızın mevcut durumunu ve gelecekte bulunmak istediğimiz seviyeyi gözeterek, bilimsel gelişmeler ışığında üretimimizi planlamak istiyoruz.

Özellikle yeni çağın getirdiği dijital çözümleri tarımsal üretime uyarlamak, ekolojik zenginliğimizi ekonomik zenginliğe dönüştürmek temel hedeflerimiz arasındadır. Malumunuz olduğu üzere, son dönemde yaşanan olağanüstü gelişmelerin de etkisiyle tarım, tarımsal üretim, gıdaya erişim ve gıda güvenliği uluslararası ölçekte ön plana çıktı. Pandemi dönemi ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı, bize tarımın ne kadar stratejik, gıdanın ne kadar vazgeçilmez olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Ne yazık ki, bir dönem, alt yapı sorunları gibi birçok gerekçeyle kırsalı terk ettik, kentlerin etrafında “varoş” dediğimiz yaşam alanları oluşturduk. Bunu tersine çevirmek zorundayız.

tarim-bakani-kirisci-konyaya-verdikleri-destek-odemesi-miktarini-acikladi-001.jpg

Esas çözümün kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın istekleri ve ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu elbette biliyoruz. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetlerimiz de bu konuda çözüm üretmişlerdir. Önlemlerimizi aldık ve almaya da devam ediyoruz.

Biz tarımsal üretim ve ormancılıkla ilgili faaliyetlerimizin sürdürülebilirliği adına mutlak suretle kırsala dönmeliyiz. Bu ülkede “Ben üreticiyim” demekten veya ailesinin bu faaliyetlerde bulunmasından hicap duyan, bunu zikretmeyen kardeşlerimiz, artık gönül rahatlığıyla “Biz çiftçiyiz, çiftçi bir ailenin çocuğuyuz, biz üretiyoruz, ürettiğimiz için değerliyiz” noktasına gelmiştir.

Öte yandan, genç nüfusumuzu IPARD Programları kapsamında istihdamla ve üretimle buluşturduğumuzu da buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum kıymetli gençler.

Sizlerin huzurunda, üretmek, ülkemize kaynak yaratmak ve geleceğini en iyi şekilde şekillendirmek isteyen gençlerimize “Gelin bu desteklerden yararlanın çağrısı” yapmak istiyorum. 

tarim-bakani-kirisci-konyaya-verdikleri-destek-odemesi-miktarini-acikladi.jpeg

ARA ELEMAN SORUNU

Ülkemiz için bir başka önemli konu da ara eleman sorunudur. Bugün geldiğimiz noktada, tek çözümün üniversite mezunu olmaktan geçtiğini görenler, ne kadar yanıldıklarını, ara eleman ihtiyacının ne kadar önemli olduğunu anlamışlardır sanıyorum. Geçmişte meslek liselerinin başına neler geldiğini burada hatırlatmaya gerek yok. Bakanlık olarak bu sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladığımızı, tarımda ara eleman ihtiyacı için çalışma başlattığımızı buradan açıklamak istiyorum.

Kırsalın ayağa kaldırılması, bu bölgelerde üretimin canlandırılarak artırılmasının yegâne yolunun, kırsal kalkınmadan geçtiğini bir vizyon olarak ortaya koymuş durumdayız. Kırsal kalkınmaya çok büyük önem veriyoruz. Tarım sektörü bir bütün olarak ülkelerin sosyal ve ekonomik alt yapısını oluşturmaktadır.

Tarımdan kaynaklanan her türlü sorun, bütüncül olarak ülkeleri ve hatta dünyayı etkilemektedir. Bu nedenle gelecekte insanlığın devamı, yaşamın sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilirliği için, tarım sektöründe faaliyet gösteren nüfusun genç, dinamik, geleceği planlayan, yöneten ve yönlendiren bir yapıda olması büyük önem taşıyor.

127 MİLYON TL HİBE ÖDEMESİ

Bakanlık olarak, gençlerimizin kırsala dönüşü için tarım orman projeleri kapsamında yaptığımız 100 bin TL’lik hibe desteğini, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2024 yılına kadar sürdürme kararı aldık.

“Uzman Eller Projesi” dediğimiz bu destek çerçevesinde, 81 ilimizde 1.883 proje uygun bulunmuştur.  

Bunlardan 1.275 proje sahibi ile hibe sözleşmesi imzalamıştır.

Bu kapsamda, 127 Milyon TL hibe ödemesi hedeflenmektedir.

Projelerin uygulanması ve hibe ödemeleri devam etmektedir.

Yani bütün gücümüzle “Sen üret yeter” diyoruz. Biz her zaman sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.

Tarım, ekonomiyi oluşturan en önemli sektörlerden biridir. Gelişmiş ülkelerde en temel ekonomik sektör; tarımdır. Ülkemizin tarım sektörünün sizin vizyonunuza, enerjinize ihtiyacı var. Artık kent tarımı diyoruz, dijital tarım diyoruz. Bunları sizler, bizlerden çok daha iyi uygulayacak, daha başarılı olacaksınız.

Anadolu’nun tarihi birikiminin bir anlamda bütün hasletlerini yüzlerinizde görüyorum.

Gücümüzün, ülke kaynaklarımızın ve zenginliklerimizin bilincinde olarak yaratıcılığınız ve emeğinizle ülkemizin daha müreffeh bir seviyeye ulaşması için gayret göstereceğine inancım tamdır.

Sizlerle geleceğe dair umutlarımızın daha da arttığını vurgulayarak, “Gençler Tarım ile Buluşuyor programının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

 

Konuşmaların ardından Bakan Kirişci, genç çiftçilerle fotoğraf çektirdi. Bakan Kirişci ve beraberindekiler "Yöresel Ürünler ile El Sanatları" ve "12. Tarım Orman ve İnsan Temalı Fotoğraf Sergileri"ni gezdi.

Kirişci'ye Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya milletvekilleri Halil Etyemez, Ahmet Sorgun ve Selman Özboyacı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay eşlik etti.

tarim-bakani-kirisci-konyaya-verdikleri-destek-odemesi-miktarini-acikladi.jpg

tarim-bakani-kirisci-konyaya-verdikleri-destek-odemesi-miktarini-acikladi-003.jpg

tarim-bakani-kirisci-konyaya-verdikleri-destek-odemesi-miktarini-acikladi-002.jpg

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.