Konya Büyükşehir'den ödüllü turnuva

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ödüllü 3x3 Basketbol Turnuvası için geri sayım sürüyor. Turnuvanın startı 14 Ekim'de Kılıçarslan Meydanı'nda verilecek. Peki başvuru şartları neler, başvuru nasıl yapılacak? İşte oyun kuralları ve başvuru linki.

Konya Büyükşehir'den ödüllü turnuva

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ödüllü 3x3 Basketbol Turnuvası için geri sayım sürüyor. 14, 15, 16 Ekim 2022’de başlayacak turnuva için son başvuru tarihi 10 Ekim 2022. Peki başvuru şartları neler, başvuru nasıl yapılacak? İşte oyun kuralları ve başvuru linki.

Kılıçarslan Kent Meydanı’nda düzenlenecek turnuvanın kayıtları devam ediyor. 10 Ekim’de sona erecek kayıtlar için her takım 100 TL katılım ücreti yatıracak.

ÖDÜLLER

Turnuva sonunda birinci olan takıma 4 bin TL Konya Store hediye çeki, ikinci olan takıma 3 bin TL Konya Store hediye çeki, üçüncü olan takıma da 2 bin TL Konya Store çeki ve Konya Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksine 1 aylık üyelik hediye edilecek.

konya-buyuksehirden-odullu-turnuva.jpg

OYUN KURALLARI

- Her takım 4 oyuncudan (sahada 3 oyuncu ve 1 yedek) oluşacaktır. (Oyun sahasında antrenörlere ve/veya tribünde uzaktan antrenörlüğe izin verilmez.)

Saha ve Top

- Maç, 1 sepetli 3x3 basketbol sahasında oynanacaktır. 3x3 basketbol sahası yüzeyi, (genişlik) 15 m x (uzunluk) 11 m dir. Saha, serbest atış çizgisi (5.80 m), 2 sayı çizgisi (6.75 m) ve sepetin altında ‘şarjsız yarım daire’ alanı dahil, kurala uygun basketbol oyun sahası ölçülerinde alana sahip olacaktır.

Maç Görevlileri

- 2 hakem ve 3 masa görevlisinden oluşacaktır.

Maçın Başlaması

- İki takım maç öncesinde aynı anda ısınacaktır. Yazı-tura atışı hangi takımın ilk pozisyonu alacağını belirleyecektir. Yazı-turayı kazanan takım, maçın başındaki ya da olası bir uzatmanın başındaki pozisyonu seçebilir.

- Maç, her takımın oyun sahasında 3 oyuncusuyla başlamalıdır. sadece maçın başlangıcı için geçerlidir. 3. Kişi olmama durumunda maç başlamayacaktır ve eksik olan takım hükmen mağlup sayılacaktır. Maçın başlamasından sonra bir takım sahada en az 1 oyuncuyla yer almalıdır.

Örnek: (Maç sırasında A takımı oyuncusu, sakatlık nedeniyle terk eder. A takımı, yedekleri olmadığından kalan 2 oyuncuyla maça devam edebilir. )

Skor

- Yayın içinden her şuta (1 sayılık atış alanı) 1 sayı verilecektir. Yayın gerisinden her şuta (2 sayılık atış alanı) 2 sayı verilecektir. Her başarılı serbest atışa 1 sayı verilecektir.

konya-buyuksehirden-odullu-turnuva-001.jpg

Oyun Süresi / Maçın Galibi

- Oyun süresi 10 dakikalık 1 periyottur. Oyun saati ölü top durumlarında ve serbest atışlarda durdurulacaktır. Oyun saati topun değişimi tamamlandıktan (top hücum takımın ellerinde olduğunda) yeniden başlatılacaktır. Ancak, kurala uygun oyun saatinin bitmesinden önce 21 ya da daha fazla skor yapan ilk takım maçı kazanır. Bu ‘altın skor’ kuralı sadece kurala uygun oyun süresine uygulanır (olası bir uzatmaya değil).

- Oyun süresinin sonunda skor eşitse bir uzatma oynanacaktır. Uzatma başlamadan önce 1 dakikalık bir ara olacaktır. Uzatmada 2 sayı yapan ilk takım maçı kazanır.

- Maçın belirlenen başlama saatinde oyun sahasında oynamaya hazır 3 oyuncuyla olmayan takım maçta hükmen yenilecektir. Hükmen yenilgi durumunda, maç skoru w-0 ya da 0-w (‘w’ kazanan) olarak yazılır.

- Bir takım maçın bitmesinden önce sahadan çekilirse ya da takımın tüm oyuncuları sakatlanırsa ve/veya diskalifiye edilirse maçta kendiliğinden yenilir. Kendiliğinden yenilgi durumunda, kazanan takım o sıradaki kendi skorunu tutmayı ya da kendiliğinden yenilen takımın skoru her durumda 0 olarak maçı hükmen kazanmayı seçebilir.

- Kendiliğinden yenilen ya da hileli hükmen yenilen takım yarışmadan diskalifiye edilecektir.

(Bir oyun saati yoksa arızalanmışsa, kırılmışsa vb durumlarda devam eden süre uzunluğu ve/veya istenen ‘altın skor’ organizatörün takdirindedir.)

Fauller / Serbest Atışlar

- Bir takım 6 faul yaptığında ceza durumundadır. Şut başarılıysa sayı sayılacak ve şut atan oyuncuya 1 ek serbest atış hakkı verilecektir.

- Sportmenlik dışı ve diskalifiye edici fauller takım faulleri için 2 faul olarak sayılır. Bir oyuncunun birinci sportmenlik dışı faulü 2 serbest atışla cezalandırılacak, ancak topu kontrol etme hakkı verilmeyecektir. Tüm diskalifiye edici fauller (bir oyuncunun ikinci sportmenlik dışı faulü dahil) 2 serbest atış ve topu kontrol etme hakkıyla cezalandırılacaktır.

-  7., 8. ve 9. takım faulleri her zaman 2 atışla cezalandırılacaktır. 10. ve sonraki fauller, 2 serbest atış ve topu kontrol etme hakkıyla cezalandırılacaktır. Bu koşul sportmenlik dışı faullerde ve atış halindeki faullerde de uygulanır ve Madde 7.2 ile 7.3’ü geçersiz kılar.

- Tüm teknik fauller her zaman 1 serbest atışla cezalandırılacaktır. 1 serbest atıştan sonra oyun aşağıdaki gibi devam edecektir:

- Teknik faul savunma oyuncusuna verilmişse şut saati rakipler için 12 saniye ayarlanacaktır. Teknik faul hücum oyuncusuna verilmişse şut saati, o takım için sürenin durduğu yerden devam edecektir. (Bir hücum faul serbest atışlarla cezalandırılmayacaktır)

konya-buyuksehirden-odullu-turnuva-002.jpg

Topla Oynama

- Her başarılı atış ya da son serbest atış sonrasında (takip eden top kontrolü durumları hariç):

- Sayı yiyen takımdan bir oyuncu, sahanın içinde direkt sepetin altından (dip çizgi gerisinden değil) sahada yayın gerisine bir yere dripling yaparak ya da pas atarak oyuna devam edecektir.

- Savunma takımının sepetin altında ‘şarjsız yarım daire’ içinde topla oynamasına izin verilmez.

- Her başarısız atış ya da son serbest atış sonrasında (takip eden top kontrolü durumları hariç):

- Hücum takımı topun ribaundunu alırsa, topu yayın gerisine çıkarmadan skor girişiminde bulunmaya devam edebilir.

- Savunma takımı topun ribaundunu alırsa, topu yayın gerisine çıkarmalıdır (pasla ya da driplingle).

- Savunma takımı topu çalar ya da bloklarsa, topu yayın gerisine çıkarmalıdır (pasla ya da driplingle).

- Bir ölü top sonrasında herhangi bir takıma verilen topa sahip olma hakkı, top-kontrolüyle başlayacaktır, örnek: sahanın tepesinde yayın gerisinde topun değişimi (savunma ve hücum oyuncusu arasında).

- Ayakları içeride ya da yay çizgisinde olmayan bir oyuncu ‘yayın gerisinde’ kabul edilir.

- Hava atışı durumunda top savunma takımına verilecektir.

konya-buyuksehirden-odullu-turnuva-003.jpg

Zaman Çalma

- Zaman çalma ya da aktif oynamaktan kaçınma (örnek: skor girişiminde bulunmama) bir ihlal olacaktır. Sahada şu saati donanımı varsa, bir takım 12 saniye içinde şut girişiminde bulunmalıdır. Şut saati, top hücum oyuncusunun ellerinde olduğunda (savunma oyuncusuyla değişim sonrasında ya da sepetin altında başarılı bir atış sonrasında) hemen başlatılacaktır.

- Top kazanıldıktan sonra sepetin gerisinde ya da yanında olmak üzere yayın içinde 5 saniyeden fazla hücum oyuncusu tarafından topla dripling yapılırsa bu bir ihlaldir. (Sahada şut saati donanımı yoksa ve bir takım yeteri kadar sepete hücum etmiyorsa, hakem hücum takımına son 5 saniyeyi sayarak bir uyarı verecektir.)

Değişiklikler

- Top öldüğünde ve top kontrolünden ya da serbest atıştan önce herhangi bir takıma değişiklik hakkı verilir. Yedek, takım arkadaşı sahanın dışına adım attığında ve kendisiyle bir fiziksel temas oluşturduğunda oyuna girebilir.

- Yedekler sadece sepetin karşı tarafındaki dip çizginin gerisinde durabilirler ve yedekler için hakemlerden ya da masa görevlilerinden bir aksiyona gerek yoktur.

Molalar

- Her takımın 1 mola hakkı vardır. Herhangi bir oyuncu ya da yedek, ölü top durumunda mola isteyebilir. Tüm molalar 30 saniye uzunluğunda olacaktır. (Molalar ve değişiklikler sadece ölü top durumlarında çalınabilir ve top canlı olduğunda çalınamaz)

Turnuva yönetimi

* Turnuvayla ilgili itiraz , şikayet vb. Konular ve turnuvadaki değişikliklerle ilgili tüm yetki turnuva yönetimine aittir. Turnuva yönetimi turnuvayla ilgili gerekli bilgileri sadece takım sorumluların bulunduğu whatsapp grubundan duyurusunu yapacaktır.

Son yayınlanan FIBA Resmi Basketbol Oyun Kuralları, FIBA 3x3 Resmi Oyun Kuralları ve ayrıca Resmi Yorumlarda özellikle belirtilmeyen tüm oyun durumlarında geçerlidir.

Başvuru linki: https://basvuru.konya.bel.tr/basket33/

Haber Dairesi (Konya Haber)

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.