Nurettin Bay

Nurettin Bay

AK Parti'nin ulaşılmaz rekoru

AK Parti'nin ulaşılmaz rekoru

AK Parti kuruluşunun 18. yılını kutluyor. Türkiye siyasi tarihinin en önemli çıkışlarından birini yapan AK Parti, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada genç siyasilere okutulması gereken önemli bir harekettir.

Hareketin fitili Fazilet Partisi’nin 14.05.2001’deki kongresinde ateşlendi. Partinin gelenekçi kanadı Rahmetli Erbakan’ın da onayı ile Recai Kutan’ı, yenilikçi kanadı ise Abdullah Gül’ü destekledi. Yenilikçi kanat az bir oyla kaybetti.  Bu kaybedişin Fazilet’in kaybedişi, Türkiye’nin kazancı olduğu yıllar sonra anlaşıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin kapatılan Refah Partisi’nin uzantısı olduğu gerekçesi ile 22 Haziran 2001’de Fazilet Partisi’ni kapatması yenilikçi kanadın önünü açtı. Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Erdemliler Hareketi ile başlayan süreç 14 Ağustos 2001’de Ak Parti’nin kurulması ile nihayetlendi.

28 Şubat Post Modern Darbesi’nden sonra antidemokratik bir şekilde ülkeyi yönetmeye çalışan iktidarlar, Türkiye’yi 70 sente muhtaç hale getirmişlerdi. Ak Parti siyasi kargaşa ve ekonomik çözümsüzlüklerin kol gezdiği ülkede siyaseten rahat hareket edeceği bir alan buldu. Bu alanı iyi değerlendiren Erdoğan ve arkadaşları, partiyi kurduktan sonraki 15. ayında (3 Kasım 2002) katıldıkları ilk seçimde yüzde 34.4’lük oy oranı ile birinci oldular. O seçimde yüzde 34.4 oy aldığı halde Ak Parti 365 milletvekili çıkardı. CHP ise yüzde 19.4’lik oy oranı ile 177 milletvekiline sahip oldu. 28 Şubat ve 2000-2001 ekonomi krizi diğer tüm partileri ezdi geçti. Hiç biri yüzde 10 barajını aşamadı. Ak Parti sonraki diğer tüm seçimlerde de ipi önde göğüsledi. Ancak yüzde 49.5 oy aldığı 1 Kasım 2015 seçimi de dâhil olmak üzere hiçbir seçimde bu kadar çok milletvekili kazanamadı. ( 1 Kasım 2015’te Ak Parti 317 milletvekili aldı)

AK Parti 3 Kasım 2002’den bugüne iktidarı elinde tutuyor. 18 yıllık tarihinin 17 yılında iktidarda olan AK Parti’de en büyük güç genel başkan Recep Tayyip Erdoğan. Demokrasi ile yönetilen çok partili sisteme sahip hiçbir ülkede bu kadar uzun süre iktidarda kalan başka bir parti yok. Son 50 yılı ele aldığımızda Almanya’da 16 yıl başbakanlık yapmış bir Helmut Khol ile 11 yıl başbakanlık yapmış Demir Leydi lakaplı İngiltere başbakanı Margaret Thatcher’i görüyoruz. Ben başkasını hatırlamıyorum. AK Parti 17 yıl gibi uzun bir süre iktidarda kalarak büyük bir başarı elde etmiştir.

Türkiye tarihine baktığımızda çok partili dönemi hariç tuttuğumuzda yine hiçbir partinin bu kadar süre iktidarda kaldığı görülmemiş. Yine de bir değerlendirme yapacak olursak tek partili dönemde Atatürk’ün 18 yıl ülke liderliği yaptığını görüyoruz. (23 Nisan 1920-10 Kasım 1938) Sonra yine çoğunluğu tek parti dönemi olmak üzere İsmet İnönü’nün 16 yıllık Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık dönemi var.  CHP 1923’den 1950’ye kadarki tek partili dönem haricinde 1950’den sonra günümüze kadar tek başına hiçbir zaman iktidarda olamadı. CHP 69 seneyi bulan bu süreçte koalisyon ortağı veya azınlık hükümeti olmak kaydı ile sadece 6 yıl iktidarda kalabildi. Demokrat Parti 10 yıl, Adalet Partisi 6 yıl, Anavatan Partisi ise toplamda 8 yıl ülkeyi tek başına idare edebildi.

Türkiye’de ve dünyada başka bir örneği bulunmayan Ak Parti başarısı gerçekten tebrik etmeye değer. Ülkeyi aldığı noktadan 4 kat büyüten Ak Parti’nin kendi rekorunu daha da ileriye taşıyacağı görülüyor. 2023’e kadar bir erken seçim olmaması durumunda Ak Parti’nin iktidar süresi 21 yıla çıkacak.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi