Nurettin Bay

Nurettin Bay

Hayır, anketçiler kazandı!

Hayır, anketçiler kazandı!

Bir önceki yazımda Amerika’daki garip seçim sisteminden bahsetmiştim.

Birçok takipçim, durum karşısında hayretlerini gizleyemedi. Bir kısmı ise yazdıklarıma inanmadıklarını belirtti. Sanırım şu yaşananlardan sonra inanmaya başlayacaklar.

Bu yazımda seçimin nasıl maniple edildiğini yazmaya çalışacağım.

Türkiye medyası “anketçiler kaybetti” diyor.

Ben aksini düşünüyorum.

ABD’de anketçiler kazandı.

Bir kere daha aylar öncesinde Biden yüzde 10-12 önde diye haberler yaparak, müthiş bir algı oluşturdular.

Her iki partinin taraftarları daha ilk gün şoke oldu.  

Bu bilinçli bir operasyondu. Aradaki fark o kadar değildi. Belki birbirine çok yakındı. Böyle yaparak, daha ilk günden Trump’ın kaybedeceğini inandırmaya çalıştılar.

Sonra ‘Biden taraftarları oylarını posta yolu ile gönderiyor’ algısını yönetti ana akım medya…

Böylece Pandemi sürecinde sandık başına gitmek istemeyen tembel Amerikalılara yol gösterdiler. “Cumhuriyetciler son gün sandık başına gidecek’ diyerek, Trump taraftarlarını da yönlendirdiler. Posta yolu ile oy göndermek kolaydı ve gün sınırlaması yoktu. Ancak sandık başına gidecekler için süre sadece 3 Kasım ile sınırlıydı.

Operasyonu o kadar güzel yönettiler ki, aynı dedikleri gibi oldu. Sandıktan Trump, Posta’dan Biden çıktı.

Şimdi Amerika’da da dünyada da farklı şeyler konuşuluyor. Dünyanın süper gücü, teknolojinin başkenti ABD’de böyle olursa, diğer ülkelerde nasıl olur? Birçok şeyi anlamaya çalışıyor insanlar.

Posta yolu ile gelen oyların güvenli olduğunu kim garanti edebilir. Bir de seçim merkezlerine ulaşmayan postalar var. Sayım günlerce sürecek. Ve tartışmalar da bitmeyecek.

Twitter, Trump’ın mesajlarını sansürledi. Amerika’da herkes zaten ana akım medya ile sosyal medyanın Biden’i başkan yapmak isteyenlerin elinde olduğunu biliyor. Bunu açık bir şekilde konuşuyor da… Hani basın tarafsız ve objektif olacaktı?

Seçimin Amerika’daki küresel güç lobileri ile Amerika halkı arasında geçtiği de açık bir şekilde seslendiriliyor. Ve bu seçimin yeni bir makas değişikliğinin başlangıcı olabileceğini de… 78 yaşındaki birini Amerika’ya başkan yapmaya çalışmanın bir bedeli olacağından bahsediyor siyaset bilimcileri… Düşünün, Amerika’da seçimler dört yılda bir yapılıyor. Dört yıl sonra Biden 82 yaşında olacak. “Devlet başkanı Biden görünecek ama ülkeyi yardımcısı Kamalla Harris yönetecek “ şeklinde düşünenlerin sayısı bir hayli fazla.

Burası Amerika… Demokrasinin kalesi. Gerçekten kimin kazanıp, kimin kaybettiğini tahmin etmek zor. İşin içinde iş, oyunun içinde oyun var. Bana göre bir hakikat var. O hakikat de, bu seçimin galibinin Anket şirketleri ile medya olduğu. Biri aldattı, diğeri inandırdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi