Nurettin Bay

Nurettin Bay

Konya Modeli-1

Konya Modeli-1

Akyokuş Kasrı’ndayız.

Bana göre şehrin kuşbakışı en güzel göründüğü yer burası.

Şehir; Meramıyla, Karatayıyla, Selçuklusuyla ayağınızın altında.

Burada eskiden Akyokuş Tesisleri adıyla bir restoran vardı. Büyükşehir Belediyesine geçtikten sonra küçük eklemelerle takviye edildi. Ancak özellikle hafta sonları ihtiyacı karşılamaktan uzaktı.

Belediye burayı yıktı ve yerine muhteşem bir eser inşa etti.

Bilinçli olarak ‘eser’ diyorum.

Muhammed Hadimi Hazretlerinin çok sevdiğim bir sözü var. Derki, “ Kişi odur ki yapa bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser”

Bu söz, çerçeveletilip belediye başkanlarının makamlarına asılması gereken bir söz.

Her inşa edilen bina eser olmayabilir. Yapılan bina; onyıllar, yüzyıllar sonrasında da ilk günkü değerini koruyabiliyorsa eserdir. Tabi bu benim görüşüm. İsteyen istediği yatırıma eser diyebilir.

Akyokuş Kasrı’nın direkleri mermer, duvarları taş, iç malzeme ahşap…. Yamaca yapıldığından zemin üstünde bir kat, altında dört kat var. Zemin altı katlardan biri restoran, bir katı Kafem. Restoran katının yarısı Kırkikindi Restoran (burada genel yemekler var), diğer yarısı Palize Restoran (kahvaltı salonu) Kalan diğer iki kat ara kat olarak değerlendirilmiş, bu katlarda sosyal donatılar mevcut.

Fiyatlar piyasa rakamlarının bir miktar altında. Aslında “konum ve mekana göre benzerlerinden çok düşük” diyeceğim ama Konya’da benzeri yok. En iyisi ben üç rakam vererek anlatayım. Kırkikindi Restoran’da Etliekmek 160 TL, Konya tiridi 300 TL, Kafem’de pizza 135TL.

Bu arada yiyecek ve içeceklerin lezzetli, hizmetin kaliteli, mekanın hijyenik olduğunu da ekleyeyim.

Kasır’da ayrıca çatı katlarda sıcak aylarda değerlendirilecek açık alanlar bulunuyor. Kahvaltı bölümü( Pakize) kendine özgü mekansal özelliklere sahip. Duvarlarının tamamı kitaplık. Yan tarafta ise bir çocuk parkı var.

Kafem’in ön tarafı dışarıya açılıyor. Burada geniş bir alan sıcak havalarda konuk edeceği misafirlerini bekliyor. Bana göre tesisin en büyüleyici yeri burası. Şehir en güzel burada görünüyor. Fotoğraf severler Kasrın ve şehrin en güzel fotolarını burada çekebilirler.

Akyokuş Kasrı açılalı daha bir hafta oldu. Her saat tıklım tıklım. Eskisinden kat kat büyük olduğu halde talebi karşılamada yetersiz kalıyor. Yeni olmanın getirdiği küçük eksiklikler var, bunlar zamanla giderilecek.

Ancak şimdiden önemli bir eksiğini söyleyeyim. Araç park yeri var ama yetersiz. Yaz aylarında bu konuda ciddi bir sıkıntı çekileceğini tahmin ediyorum. Bu konuya bir çözüm bulunmalı.

Akyokuş Kasrı’nda başkan Uğur İbrahim Altay, Kontv’de gazetecilerin sorularını cevaplarken biz şehre kazandırılan evladiyelik bir eserin ruhumuzda oluşturduğu hoşnutluğu yaşıyorduk.

Kendi kendime dedim ki: Bu eser bir model!

akyokus-kasri.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurettin Bay Arşivi