Nurettin Bay

Nurettin Bay

Vatandaşın umudu TOKİ

Vatandaşın umudu TOKİ

Kaç haftadır milletin kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’da, gözü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’da idi.

Beklenen açıklama piyasanın ateşini şimdiden düşürmeye yetti.

Tam 150 bin konut yapılıyor. Tabii ki bunlar sosyal konut. Yani dar gelirliler yararlanacak. Konsept biraz değişecek gibi. Sanki gençlere öncelik tanınacak. 

Kira ve konut fiyatlarında meydana gelen artışı anlayabiliyoruz ama artış oranını anlayabilmemiz mümkün değil. Evet, pandemi dünyanın dengesini bozdu. Her ülkede fiyatlar arttı. Ancak artış oranı bu kadar olmamalı.

Meydana gelen artışların ileride farklı sıkıntılar oluşturacağı kesin. En mutedil yerlerde asgari ücret seviyesine ulaşan kiralar, en uzak mahallelerde bir milyon sınırını aşan daire fiyatları hiç hayra alamet değil.

Hükümet bunu görmüş olmalı ki tam zamanında harekete geçti. Bakan Murat Kurum, bakanlıkta birkaç aydan bu tarafa yürüttüğü çalışmaları neticelendirerek müjdeyi verdi. Hemşehrimiz olduğu için övdüğümü sanmayın, Kurum gerçekten çok başarılı…

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Kurum’un açıklamalarından sonra  ev fiyatları ve kiralarda düşüşler başladı. Daha da düşecek.

Konya’da bugüne kadar TOKİ tarafından projelendirilen yaklaşık 35 bin konuttan 22 bini yapılarak hak sahiplerine teslim edildi. Diğerleri de kısa sürede tamamlanacak. TOKİ başladığı projeleri kısa sürede tamamlıyor. Vatandaş artık müteahhitlerden fazla TOKİ’ye güveniyor. Nereden nereye? Eskiden devlet başladığı bir projeyi öyle kısa sürede tamamlayamazdı. Yılan hikâyesine dönerdi projeler. Şimdi öyle mi? Başlamaları ile bitirmeleri bir oluyor. Ardıçlı’da 1, 1.5 yıl önce başlanan konutlar bitirilme aşamasında... İnsanın helal olsun TOKİ’ye diye haykırası geliyor.

2021/07/04/tokinin-1-milyonuncu-konutunun-anahtarini-cumhurbaskani-erdogan-teslim-edecek-2.jpg

Üstelik TOKİ sadece daire de yapmıyor. Konya’daki projeleri yazmaya başlasam bana ayrılan yer yetmeyecek. Karatay ve Eski Sanayiler için sıfırdan yapılan Yeni Motorlu Sanayisini mi söylesem, Mevlana’nın karşısındaki Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’nın yerine yapılan Konya’nın yeni-eski çarşısını mı, Millet Bahçesi(leri)ni mi, ilçelere yapılanları mı, restorasyon çalışmalarını mı? Hangi birini?

Evet TOKİ işini iyi yapıyor. TOKİ dar ve orta gelirli vatandaşlarımız için büyük bir umut kapısı. Sadece vatandaşa ev yapmıyor. Aynı zamanda işsizlere istihdam da sağılıyor. TOKİ tarafından yürütülen binlerce projede onbinlerce işçi çalışıyor. İstihdam ile birlikte iç ekonomiyi de canlandırıyor TOKİ… İnşaatta kullanılan tüm malzeme iç piyasadan alınıyor. Bu alımlar projenin yapıldığı ilin ekonomisine katkı sağlıyor.

Son yıllarda yapılan konutlar daha çevreci ve daha estetik. Mükemmel mimarileri ile artık göz kamaştırıyor TOKİ mahalleleri. İnanmayan varsa lütfen bir zahmet Ardıçlı’ya uğrayıversin.

Bu ülkede iyi ki vatandaşın sorunlarına sahip çıkan bir iktidar var. Bu ülkede iyi ki TOKİ diye bir kuruluş var. Bir de TOKİ’nin olmadığını düşünün. İnşaat sektörü vahşi piyasaların insafına terkedilseydi… Ne olurdu?

İyi ki varsın TOKİ. Başarıların bizi gururlandırıyor Sayın Kurum…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurettin Bay Arşivi