Konya: Anadolu'nun İlk Tramvay Şehri
Türkiye'de raylı sistemler giderek yaygınlaşıyor. Halen 12 kentimizde metro, tramvay, banliyö gibi sistemler kullanılıyor. Bu şehirlerden biri de Konya.
Konya, Türkiye'nin en köklü şehirlerinden biri olduğu kadar, raylı sistemler açısından da öncü bir konuma sahip. 1992 yılında hizmete giren tramvay sistemi ile Anadolu'da raylı sisteme ilk kavuşan şehir olma unvanını taşıyor.
Konya, tramvayla en erken tanışan şehirlerimizden biri. 1917 yılında Selanik'te elektrikli tramvaylar devreye alınınca, zamanın Belediye Başkanı Mehmet Muhlis Koner döneminde Konya'da da atlı tramvaylar hizmete girdi. Hattın uzunluğu 30 kilometreyi buldu. Fakat bu modernlik uzun sürmedi. Otomobilciler Şirketi iki adet küçük otobüs devreye alınca 1924 yılında tramvaylar hurdaya ayrıldı.
Konya'nın tramvayla buluşması 1980'li yıllarda yeniden gerçekleşti. Bu kez Almanya'nın 1940-1970 yıllarında kullandığı Duowag marka tramvaylar tercih edildi. İlk önce Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin projesi olarak başlayan bu girişim, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Ahmet Öksüz döneminde devralındı ve 1992 yılında tramvaylar tekrar Konya sokaklarında dolaşmaya başladı.
Konya'nın tramvay sistemi 27 kilometre uzunluğunda. Selçuk Üniversitesi'nden başlayıp adliyeye kadar uzanan bu hat, şehrin önemli noktalarını birbirine bağlıyor. Tramvay hattı, Konya'da toplu taşımayı kolaylaştırıyor ve trafiği azaltmaya yardımcı oluyor.
Günümüzde de Konya, raylı sistem yatırımlarına devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Tramvay Hattını uzatma projeleri ile şehrin daha fazla bölgesi raylı sisteme dahil edilecek.
Konya'nın raylı sistem hikayesi, bir şehrin modernleşme ve gelişme çabasının güzel bir örneği... Bu sistemler sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmamış, Konya'nın imajını da güzelleştirmiştir. Konya'nın gelecekte de raylı sistemlere yatırım yapmaya devam edeceğine ve bu alanda Türkiye'ye öncülük etmeye devam edeceğine inanıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.