M. Doğukan Akbıyık

M. Doğukan Akbıyık

Mevlâna Dergahı’nın son türbedarı

Mevlâna Dergahı’nın son türbedarı

Mevlâna Dergahı’nın son mukim dervişi olan Mehmet Arısoy Dede, 1875 yılında Ankara’nın Hacı İvaz Mahallesi’nde dünyaya geldi, köklü bir aileye mensup.

Babası, Yorgancı Oğulları’ndan Seyyid Mehmet Efendi.

Küçük yaşlarda mahalle mektebinde tahsiline başlayan Mehmet Dede sırasıyla, Ankara Rüştiyesi’ni ve Mülkiye İdadisi’ni başarılı şekilde bitirir. Farsça hocasının ödev olarak verdiği Mesnevi’den bir parça, onun Hazret-i Mevlâna ile gönül bağlantısı kurmasına vesile olur.

Gönlünde yeşeren Mevlâna muhabbeti, Hazret-i Pîr’in de ona olan himmeti neticesinde, genç yaşlarda Konya yollarına düşer. Mevlâna Dergahı’na kapılanıp çileye soyunur. “Hücrenişin Derviş” liyakatına erişince, kendisine tahsis edilen hücreye yerleşir.

Yıllar boyu hücresi, yurt içi ve yurt dışı ziyaretçilerle dolup taşar. Misafirlerini hep eliyle ağırlar, hizmetlerine koşar. Arifane ve zarif sohbetlerde bulunur. Sayısız kerametleri müşahede edilir. Vefatından önce, Hakk’a yürüme zamanının geldiğini haber verir.

mevlana-dergahinin-son-turbedari.jpg

“O DÜŞÜNDÜĞÜN ŞEYİ YAPMAYACAKMIŞSIN!”

Mevlâna Dergâhı’nın son türbedarı olan Mehmet Arısoy Dede, gönlünde yeşeren Hz. Pir’in muhabbeti ile genç yaşlarda girdiği Mevlâna Dergahı’ndan 1957 yılındaki vefatına kadar ayrılmaz.

Bir kerameti ilgi çekicidir. Müze müdürlerinden birisi, Hazret-i Mevlâna’nın kabrini açıp, mübarek cesetlerini görme düşüncesine kapılır. Her geçen gün bu arzusu şiddetlenmektedir. Mehmet Arısoy Dede bir gün o görevliye, Hazret-i Mevlâna’nın şu mesajını iletir:

“O düşündüğün şeyi yapmayacakmışsın!”

Aslında düşüncenin ne olduğunu Arısoy Dede de bilmemektedir. Mesele sonradan görevlinin düşüncesinin ne olduğunu açıklaması ile ortaya çıkar.

mevlana-dergahinin-son-turbedari-001.jpg

Bu olay, Mehmet Arısoy Dede’nin manevi sezgilerinin ve Mevlâna Dergahı’na olan derin bağlılığının bir göstergesi olarak hafızalarda yer etmiş ve dergahın son türbedarı olarak tarihteki yerini almıştır.

Bazı kişiler tarihteki yerini alır ama yaptıkları ve söyledikleri yıllarca unutulmaz.

Tarihin bize neler söylediğini unutmadan geleceği yaşamaya devam etmeliyiz.

Siz ne dersiniz?

(“Arısoy Mehmet Dede” Konya Ansiklopedisi)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Doğukan Akbıyık Arşivi